Connect with us

Politika

Milanović poručio Plenkoviću: Obuzdaj, skrbniče, svog jarana

Objavljeno

-

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u četvrtak premijeru Andreju Plenkoviću da “obuzda svog jarana”, pritom misleći na ministra obrane Marija Banožića zbog njegove odluke o umirovljenju zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula.

Milanović je u Baćinu ustvrdio da je premijer Plenković ministrov “politički skrbnik” i da zbog prijevremenog umirovljenja Burčula nema sukob s Banožićem, ali i poručio kako vojsci garantira da će biti zaštićena od “zuluma i šikaniranja”.

“Pustite ministra. To je nemoralna, teška zloupotreba zakonske ovlasti na koju mogu uzvratiti puno većim kalibrom. Kamo to vodi? Obuzdaj skrbniče svog jarana, to je čovjek koji nema nikakvu političku autonomiju i to je stvar premijera koji sve zna i to je dokazivo”, rekao je predsjednik nakon obilježavanja stradanja civila u Baćinu.

Pritom je podsjetio na državnog tajnika u Vladi koji je aktivni general, istaknuvši kako ga je već trebao umiroviti, ali nije jer mu ga je žao i jer čeka Plenkovića, ne Banožića kojeg je nazvao “političkim beskućnikom”.

“To da se riješi odmah, da ne bih ja morao rješavati. To sam upozoravao Plenkovića jer Banožić i tako ni o čemu ne odlučuje”, rekao je Milanović.

Dodao je i da aktivni vojnik ne može biti član političke Vlade i naveo kako je zadnji ministar vojnik bio general Miljavac u vrijeme Domovinskog rata.

Vrativši se na umirovljenje, ocijenio je kako je riječ o “ružnoj vrsti manipulacije i obračuna preko leđa jednog uzornog časnika”.

“Mene je to iznenadilo”, rekao Milanović, a na upit koji je motiv, odgovorio je – osobna osveta.

Tražim da se Burčul vrati i ode u mirovinu dostojanstveno

“Hoćete sad da napravim Bartolomejsku noć u vojsci, da koristim svoje ovlasti?”, upitao je Milanović, podsjetivši kako se radi o postrojbi koja osigurava njega. “To nije pretorijanska garda i ministar si dopusti da takvu osobu ide šikanirati. Ono što ja tražim i to će se dogoditi, da se ta osoba vrati i ode u mirovinu dostojanstveno”, poručio je.

Na upit što ako se to ne dogodi, poručio je – auzmeš. “Žao mi je, onda će se svi morati obratiti Plenkoviću”.

Dodao je kako je produljenje Burčulova mandata zatraženo zbog potreba službe, radi tranzicije i dolaska novog čovjeka, mlađeg časnika i radi mogućnosti da brigadir za godinu i pol dostojanstveno ode u mirovinu, a ne “da se netko tko je došao jučer iz političke provincije iskaljuje na tom čovjeku”.

“To neće proći jer ću onda ja početi raditi iste stvari, ali ne prema vojsci”, upozorio je Milanović.

Između ostalog, poručio je kako je ovo “isključivo ponižavanje”, da je Plenkovićem upoznat sa svime, a odredba zakona po kojoj je ministar donio odluku o umirovljenju – protuustavna.

“Predsjednik Republike je vrhovni zapovjednik, ministar to nije, Ustav ga ne spominje. Ministar ima jako velike ovlasti koje, po meni, debelo izlaze iz duha i poruke Ustava – može upravljati ljudskim sudbinama tih četiri godine ili četiri tjedna koliko je ministar. Tko god mu se zamjeri, može platiti glavom”, upozorio je.

Također, najavio je kako će sutra, jer se donosi proračun, tražiti sastanak Vijeća za obranu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja u oružanim snagama, ali je ocijenio i kako će sjednicu Plenković “odugovlačiti kao što mrcvari sve, pa i izbor predsjednika Vrhovnog suda”.

Upitan je li ovo Plenkovićeva osveta za Vrhovni sud, odgovorio je – moguće. “Ali to je jalovo, ja uvijek mogu jednako ili u nekim stvarima više”, rekao je, istaknuvši kadroviranja u diplomaciji.

“Doduše, to pregovara Miljenić pa ću možda jednog dana reći da ja nemam ništa s tim, tu isto ima raznoraznih imena, premijerovih prijateljica, jaranica”, naveo je Milanović.

Tko se nije cijepio- magarac je bio

Predsjednik se osvrnuo i na cijepljenje i potencijalno širenje primjene covid potvrda, ocijenivši da oni koji o tome odlučuju nemaju načina da ljude potaknu na cijepljenje “osim represije i maltretiranja”.

“Ovo je teror blagostanja u kojem odlučuju ljudi koje nitko nije izabrao, to je jedno sad sustavno maltretiranje. U listopadu smo 2021. – tko se nije cijepio, magarac je bio”, poručio je.

Rekao je kako postoji mogućnost da se cijepi trećom dozom, ali prvo će provjeriti razinu antitijela. (Hina)

Milanoviću se izgleda opet pogoršalo!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas