Connect with us

Politika

Milanović: Europske stabilnosti nema bez Rusije

Objavljeno

-

Europske stabilnosti, zapadnoeuropske stabilnosti, stabilnosti Europske unije nema bez Rusije i s njom se treba dogovoriti, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik Republike Zoran Milanović i optužio Zapad za huškanje na rat za koji se nada da ga neće biti.

“Ne želim da pogine nijedan Ukrajinac, niti Rus, a za Hrvate nema šanse”, rekao je Milanović pri susretu s novinarima nakon obilaska izložbe Slavka Kopača.

Nakon krate poduke novinarki da se šef države po svojoj dužnosti ne nalazi s ministrima obrane koji stižu u posjet, pa ni ministrom Velike Britanije koji je danas u Zagrebu, Milanović se ponovno očešao o hrvatskog ministra obrane s kojim je u napetim odnosima i nazvao ga je “ponavljačem”.

“Europske stabilnosti, zapadnoeuropske stabilnost, stabilnosti Europske unije nema bez faktora jednadžbe Rusije i s Rusijom se treba dogovoriti”, rekao je.

Novinarki je objasnio da je vjerojatno željela pitati ga za komentar o stavu Velike Britanije prema Ukrajini o čemu je zatim dao svoje mišljenje.

“Sve ovo što radi je u najvećoj mjeri motivirano njegovom unutarnjom političkom situacijom”, rekao je o britanskom premijeru Borisu  Johnsonu.

U Velikoj Britaniji su sve glasniji pozivi premijeru Borisu Johnsonu da podnese ostavku zbog višestrukih zabava u njegovoj vladi u vrijeme tvrdog ‘lockdowna’ za ostatak zemlje.

Milanović je optužio Veliku Britaniju za “huškanje” i smatra da je guranje Ukrajine prema konfrontaciji s Rusijom “neodgovorno”.

“Dakle Ukrajina se neće usrećiti ako bude slušala trenutačno aktualni London. Guraju ih u vrlo opasnu avanturu i to je predsjednik Zelenskij shvatio. Zadnjih dana dana ono što čujem iz Kijeva je vrlo razumno i odgovorno prema vlastitoj državi”, rekao je Milanović.

Zbog izjava da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, da je korumpirana i da hrvatski vojnici ondje neće ginuti, Milanović je bio kritiziran, a veleposlanica Hrvatske u Kijevu bila je pozvana na razgovor.

Ukrajinski prijatelj

Današnjom izjavom predsjednik je istaknuo da je on prijatelj Ukrajine i da vrlo neodgovorno jednu državu koja je u teškim problemima, koja ne napreduje prema Europskoj Uniji i stagnira, dovoditi u neku vrstu zablude i držati je taocem Londona i Washingtona.

Smatra da i Europska unije šalje zbunjujuće poruke Ukrajini.

“Biti solidaran s Ukrajinom i reći podržavamo vas, sukobite se s Rusijom, to je neodgovorno, huljski”, rekao je.

Smatra da ne treba podgrijavati teze da će ih Rusija napasti sutra, “ako ih napadne treba pitati tko je za to odgovoran”, rekao je.

“Hrvatski vojnik se odavde maknut neće”, zaključio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari