Connect with us

Milanović poučio novinare što ga (ne) mogu pitati

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je novinarima u Opatiji da se njemu ne može postaviti pitanje je li bio potreban ulazak specijalaca u brodogradilište u Kalima jer je to sudski postupak i ta je akcija bila na zahtjev suda.

Policija radi ono što joj kaže sud ili DORH, policija ne razmišlja o tome, ona to provede. Žao mi je zbog toga, ali to je sve što mogu o tome reći. Ni ja ni ministar ne upravljamo policijom, izjavio je Milanović nakon svečane sjednice u povodu 21. obljetnice Primorsko-goranske županije i 170. obljetnice opatijskog turizma.

Komentirajući novinarsko pitanje ocjene časopisa The Economist, po kojima je u Hrvatskoj nepovoljna klima za ulaganje, premijer je rekao kako on nije meteorolog nego predsjednik Vlade te da su The Economist njegove omiljene novine. No, istaknuo je, svi znaju pogriješiti. Taj je časopis prije 12 godina prognozirao negativan trend njemačke industrije pa je pogriješio, rekao je i dodao da će pogriješiti i u slučaju Hrvatske.

Svi griješe, pa i najbolje novine na svijetu. To su statistički podaci, nemojmo od toga raditi više nego što je, rekao je Milanović komentirajući  ocjenu časopisa koji je Hrvatsku svrstao među deset zemalja s najlošijim gospodarstvima svijeta u 2014. godini.

Govoreći o proceduri prekomjernog deficita, istaknuo je da je to proces koji će trajati godinama. Pozivam one koji se nazivaju stručnjacima da sagledaju kako je to radio 2009. godine niz drugih europskih država. Bit će tu jako puno razgovora, puno prilagodbi. Onaj tko iz prve pristane na sve, griješi, rekao je.

Za ocjene da su nove trošarine i nameti na telefoniju novi udar na građane, Milanović je rekao kako će neki trebati više pridonositi. Uzet će se od onih koji imaju puno, a u ovom slučaju, kad se radi o teleoperaterima, oni imaju jako puno. No neće im se uzeti da ih se obeshrabri, destimulira da rade, naveo je.

Poručio je da je dugoročno rješenje za Hrvatsku smanjenje rashoda. Mi se moramo zaduživati i dalje te moramo smanjiti potrošnju, rekao je i dodao kako vjeruje da će se deficit od tri posto ostvariti za nekoliko godina. To se smatra prihvatljivim, ali ako nemate gospodarski rast, i 3% duga je puno. To je procedura koja traje dugo, a oni koji žele sitno, žicarski profitirati na dnevnoj razini, to će uvijek raditi, ustvrdio je.

Najavio je da će tema procedure prekomjernog deficita biti na sjednici Vlade u četvrtak. Trebala je biti prošlog četvrtka, ali sam inzistirao da se koalicijski partneri detaljno upoznaju s tim, da budemo na čisto da je to ono što na prihodnoj strani i na smanjenju nekih rashoda hoćemo i možemo, rekao je i najavio da se ne treba iznenaditi ako bude još korekcija u tom postupku jer on neće odmah prestati. To je poruka građanima, ali i onima koji misle da se politika može voditi na razini spletke i na razini zvučnih izjava. Tako se ozbiljna država ne vodi, istaknuo je.

Premijer je rekao da pregovori u vezi s MOL-om traju te da taj dio posla vodi ministar gospodarstva. Uvijek možemo pogriješiti, ali sistemski gledano, mi i HDZ smo nebo i podzemlje, rekao je Milanović odgovarajući na pitanje o unutarstranačkim sukobima u SDP-u.

Istaknuo je da će se stranka koja nema različita mišljenja i u kojoj se ljudi u vezi s nekim stajalištima ne sučeljavaju stranka koja će se raspasti odjednom jer je riječ o autokratskoj stranci u kojoj svi slijepo slijede vođu. SDP nije takva stranka, može je voditi netko drugi, ali u SDP-u uvijek razgovaramo, nekad se i pokvačimo i posvadimo, ali radimo u interesu države, u općem javnom interesu, rekao je.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas