Connect with us

Politika

Milanović: Pregovori o izbornoj reformi propali zbog pokušaja unitarizacije BiH

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je kako su višednevni razgovori o izbornoj reformi u BiH propali zbog pokušaja unitarizacije te zemlje i ocijenio da nema opravdanja održavanje takvih izbora kojima se neće osigurati legitimna zastupljenost Hrvata.

“Ako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja”, stoji u pisanoj izjavi Milanovića koju je objavio mostarski portal Dnevnik.

U nedjelju je propao još jedan krug razgovora o izbornoj reformi između hrvatskih i bošnjačkih stranaka uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je za neuspjeh optužio čelnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, dok je pak on uzvratio da čelnik HDZ-a često ‘provocira Bošnjake’.

Predsjednik Milanović je ocijenio kako je propast razgovora o izbornoj reformi rezultat nepoznavanja suštine Daytonskog sporazuma, nepoštovanja ravnopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, te odbijanja prihvaćanja legitimne zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine.

“Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine”, rekao je Milanović. Po njegovim riječima na taj način se svjesno ciljano radi na štetu Bosne i Hercegovine.

Hrvatski političari smatraju kako su pokušaji unitarizacije zemlje koju pokušavaju provesti bošnjačke stranke, jednako štetni za BiH kao i secesionistički potezi srpske strane.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u listopadu ove godine, no hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH smatraju kako za to nema zakonskoga temelja budući da je Ustavni sud BiH osporio dijelove Izbornoga zakona te zemlje. Istodobno predstavnici međunarodne administracije angažirane u BiH pozivaju na održavanje izbornoga procesa. (Hina)

HVIDR-a Mostar: Nakon što je Izetbegović jučer razorio Federaciju i proglasio jednonacionalnu Bošnjačku Republiku vrijeme je za aktiviranje HR-HB

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari