Connect with us

Događaji

Milanović primio članove Udruge Heroji Osijeka

Objavljeno

-

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak u svome Uredu članove Udruge Heroji Osijeka, pripadnike 130. brigade Hrvatske vojske Osijek, a u povodu 30. obljetnice ustroja te brigade čija su 63 pripadnika poginula u Domovinskome ratu, a 22 su nestala.

“Članovi Udruge upoznali su predsjednika Milanovića s uvjetima u kojima je 25. listopada 1991. osnovana 130. brigada Hrvatske vojske koja se tijekom studenoga, posebice nakon pada Vukovara, našla na glavnom pravcu djelovanja neprijatelja s ciljem presijecanja ceste Osijek-Đakovo i stvaranja obruča oko grada Osijeka”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Ratni zapovjednik brigade Živko Mijić istaknuo je hrabrost pripadnika brigade zahvaljujući kojoj je zaustavljena agresija na Slavoniju i Istočnu Hrvatsku, a Osijek obranjen.

Kroz 130. brigadu prošlo je oko 3500 branitelja, a imala je i velike ljudske žrtve – 63 poginula, 370 ranjenih, a 22 pripadnika i danas se smatra nestalima.

Na sastanku je naglašen i veliki doprinos inženjeraca 130. brigade, a kako je istaknuo ratni načelnik inženjerije, danas predsjednik Udruge Zlatko Dernaj, prvi su u Hrvatskoj počeli i s razminiranjem kako bi omogućili poljoprivrednu i gospodarsku aktivnost u Osijeku.

“Uspješno je razminirano više od 10.000 hektara poljoprivrednih površina IPK Osijek i vraćeno u proizvodnu svrhu, očišćeno je i razminirano i selo Ivanovac s kompletnim atarom, sjeverna i južna trasa dalekovoda prema TF Ernestinovo, vojni poligon u Čepinu, poligon u Osijeku”, navodi se u priopćenju.

O brigadi je snimljen dokumentarni film “Heroji Osijeka – 130. brigada HV-a”, a tradiciju brigade dugi niz godina promiču upravo članovi Udruge Heroji Osijeka.

Kao svoj najvažniji projekt istaknuli su izuzetno uspješnu multimedijsku izložbu “Osijek na udaru brutalne agresije” koja je bila postavljena ne samo diljem Hrvatske, već i u nekoliko europskih gradova, pa i u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a Milanoviću su predstavili i svoj projekt otvaranja muzeja u Osijeku te zatražili njegovu potporu za realizaciju.

Na sastanku u Uredu predsjednika bili su bivši pripadnici 130. Brigade HV Osijek, članovi Udruge Heroji Osijeka – zapovjednik 130. brigade HV-a Osijek Živko Mijić, načelnik Inženjerije i predsjednik Udruge Heroji Osijeka Zlatko Dernaj, načelnik RBHO i pomoćnik načelnika Stožera za operativne poslove Milan Prpić, načelnik Intendantske službe Vladimir Cini, zapovjednik Inženjerijske satnije Pavao Bradarić, referent u Zapovjedništvu brigade Ivana Hećimović, vojni inženjerci Dalibor Demeter, Ivica Govorušić i Željko Dodig te referent općih poslova Inženjerijske satnije Miroslav Pavrlišek.

Uz predsjednika Milanovića bio je njegov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari