Connect with us

Politika

Milanović: Referendumske inicijative za promjenu Ustava su ‘balistički pristup’

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je čestitao Mostu što su bez logistike uspjeli prikupili 400.000 potpisa za referendum, ali i ocijenio da je to – kad su u pitanju referendumske inicijative za izmjene ili dopune postojećeg teksta Ustava – “balistički pristup”.

Milanović je novinarima u KFOR-ovom Kampu “Villaggio Italia” kod Peći, gdje je posjetio hrvatske vojnike, na pitanje kako komentira što je Most prikupio 400.000 potpisa za referendum, ponovio da Mostu na tome čestita, kao i na prvom dijelu referendumskog pitanja.

“Ovaj drugi ne razumijem, odnosno ne razumijem što im to treba, ta priča mijenjanja Zakona referendumom. Dakle, Ustav je tu nejasan, Zakon o referendumu što god piše može se uvijek promijeniti. Ali, kad su u pitanju referendumske inicijative za izmjene ili dopune postojećeg teksta Ustava – to je balistički pristup, to je nuklearno oružje”, istaknuo je Milanović.

Ustvrdio je da je to “vrlo moćno oružje u rukama onih koji žele mijenjati Ustav uz dovoljnu podršku građana, a ovi (Most) su to uspjeli bez logistike, svaka čast”.

“A i zato što je pitanje po meni ispravno, neću podržati baš svaki referendum za izmjenu Ustava”, kaže Milanović.

Na pitanje je li određeni dio građana bio motiviran “nekim drugim, ne samo formalno-pravnim stvarima”, Milanović je odgovorio da je to “uvijek određeni krik protiv vlasti” te da se to i njemu dok je bio premijer događalo, sa referendumom o braku. Ne može se nikada odvojiti od onoga tko je na vlasti, dodao je.

“Zato je ta referendumska odredba u Ustavu opasna, za nju smo zaslužni ja i još neki, jer smo 2010. mijenjali Ustav prilagođavajući referendumske odredbe referendumu u Europskoj uniji, dakle, da prođe. Kad smo to promijenili otvorena je Pandorina, neću reći kutija, ali kutijica”, rekao je.

Na pitanje kako komentira što je premijer Andrej Plenković jučer prozvao DORH, SOA-u, ministra unutarnjih poslova da nisu dovoljno učinili što se tiče napada na Markov trg gdje su Sabor i Vlada i da to ne može biti djelo pojedinca, Milanović je odgovorio da je ponovno razgovarao sa suradnicima, Lozančićem i Miljenićem.

“Taj nesretni događaj jednog sluđenog mladića od 21 godine se dogodio u 10. mjesecu prošle godine…i sada do kraja te godine mi imamo usvajanje smjernica za rad službe. Dakle, to predlaže Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost i mi to svi pregledamo i onda se na Vijeću za nacionalnu sigurnost oko toga usuglasimo. Dakle, to je jedan cijeli proces u kojem sudjeluju ljudi kao što je Božinović, Tomo Medved, Lozančić, i na kraju ja i Plenković. Plenković nije ‘A’ rekao. Tamo nema nikakvih naznaka desnog radikalizma”, istaknuo je Milanović.

Dodao je da je nakon toga prošlo još godinu dana, “opet smo se našli, opet ista procedura, opet isti zaključci, opet je digao rukicu i sad kaže ovo”.

Milanović je ustvrdio da nije samo problem što Plenković daje naredbe DORH-u…da DORH ispita mrtvaca. Kako? “DORH nije služba, dakle, čovjek se ubio”.

“Plenković kaže da je to sluđeni dečko od 21 godine. Gledajte, dečki od 17 godina su ubijali austrijske prijestolonasljednike. To moraš biti temeljit nepoznavatelj ljudske prirode da kažeš da je netko s 21 godinom mogao biti samo zaveden da napravi neku glupost. Što ako je bio psihički bolestan, nažalost? Je li razmišljao o tome?”, upitao je predsjednik Milanović.

Napomenuo je da službe nisu uspjele ustanoviti ništa, “bez obzira na Plenkovićev diktat”.

“Njegova potreba da bude zaštićen… ja znam da je to stvar i načina na koji si odrastao i toga da si bio privilegiran, da se nisi nikad uznojio i da si masu toga dobio preko ćaćinih i maminih veza, ali ovo nije tako, ovo je ozbiljnija stvar….I sad nakon svega toga i nakon što je sam dva puta digao ruku za smjernice koje smo prihvatili kao realne, dakle, nije uspio izmobingirat SOA-u da napišu ono što bi on htio- on to opet kaže. Jel’ to pritisak na Zlatu Šipek, pa neka ona odradi za njega…Ona to radi uredno, krotko, ali ona je tu nemoćna”.

“Dakle, on očekuje da mu SOA kaže da je njegova stražnjica u opasnosti zato što je nekakav 21-godišnji nesretnik koji se ubio….Je li se to ponovno dogodilo? Nije. Može li se dogoditi sutra nešto slično? Može. Je li Plenković bio meta? Pa možda u nekoj pomutnji tog čovjeka je, ali opet nije ga pratio jer da ga je pratio znao bi da nije na poslu u osam ujutro, znao bi da nije, a nije bio”, rekao je predsjednik Milanović. (Hina)

Milanović: Iduća godina bit će teška za Hrvate u BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari