Connect with us

Pregled

Milanović s vodstvom bokeljskih Hrvata o položaju i očuvanju tradicije u Crnoj Gori

Objavljeno

on

Foto: Hina

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u utorak u Zagrebu s vodstvom Zajednice bokeljskih Hrvata, prije svega o položaju Hrvata i očuvanju tradicije u Crnoj Gori, kao i o aktualnom stanju u toj zemlji, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Izaslanstvo Zajednice bokeljskih Hrvata, nevladine, nepolitičke i neprofitabilne organizacije osnovane s ciljem promicanja i zaštitite tradicije, kulture, gospodarske suradnje i humanitarnog djelovanja bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj i Crnoj Gori, predvodio je njezin predsjednik Srećko Đuranović.

Na sastanku se razgovaralo o položaju Hrvata u Crnoj Gori i, posebno, Boki kotorskoj, pri čemu su predstavnici Zajednice obavijestili predsjednika Milanovića da su Hrvatskom saboru uputili inicijativu za donošenje i usvajanje Deklaracije o Hrvatima Boke kotorske i Bara.

Na takav potez potaknula ih je aktualna politička situacija u Crnoj Gori nastala nakon zadnjih parlamentarnih izbora u toj državi, a koja se negativno odrazila na položaj hrvatske zajednice u Crnoj Gori, a osobito u Boki kotorskoj, nastavlja se.

Predstavnici Zajednice bokeljskih Hrvata informirali su Milanovića i o statusu Bokeljske mornarice, za Hrvate u Crnoj Gori iznimno bitnom pitanju.

Iako je Hrvatska 2015. pokrenula inicijativu o zajedničkoj nominaciji za upis Bokeljske mornarice na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, rečeno je na sastanku, Crna Gora je to odbila i samostalno je nominirala.

Zajednica smatra kako je to neprihvatljivo i podržava odluku Hrvatske da nastavi sa svojom nominacijom jer su, kažu, pripadnici hrvatskog naroda u Crnoj Gori i Hrvatskoj najzaslužniji za očuvanje tradicije bokeljskih pomoraca.

Na sastanku su izvijestili predsjednika Milanovića i o nastavku provođenja projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“ kojem je Predsjednik supokrovitelj s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Projekt je započet prije četiri godine, a cilj mu je educirati građane obiju država o važnosti uloge bokeljskih Hrvata i njihovom bogatom kulturnom nasljeđu, dodaje se u priopćenju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari