Pratite nas

Milanović sa Bevandom, Čovićem i Lasićem obišao devastirane zgrade institucija u Mostaru

Objavljeno

na

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Mostar, gdje je obišao oštećene zgrade i izgorjele prostorija institucija, koje su oštećene i zapaljenje u prosvjedima u petak.

Milanović je istaknuo kako je doputovao u BiH dati potporu smirivanju stanja u toj zemlji.

“Prosvjedi se ne bi dogodilo da je Bosna i Hercegovina imala jasnu koherentnu politiku o tomu što želi”, rekao je Milanović.

Premijer Republike Hrvatske rekao je kako BiH treba što prije dobiti jasnu europsku perspektivu, a ako se to ne dogodi, prosvjedi će se sigurno ponavljati.

“Bosna i Hercegovina nema šanse ako ne počne svoj proces prilagođavanja EU”, napomenuo je Milanović.

Milanović: Mostar je jedina dvonacionalna miješana sredina i to ima svoju opasnost i težinu

Na upit zašto je došao u Mostar a ne u Sarajevo, Milanović je odgovorio: “zato što je bliže” te dodao kako je Mostar jedina miješana dvonacionalna sredina što ima, kako se izrazio, svoju težinu i opasnost.

Nakon toga Milanović se sastao sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i županijskim premijerom Denisom Lasićem i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, s kojima je obišao zgrade institucija u Mostaru.

Milanović je također posjetio i sjedište HDZ-a BiH, koje je također oštećeno u nemirima. U zgradi ga je dočekao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Mostaru kako do prosvjeda u BiH možda i ne bi došlo da je Europska unija imala koherentniju i jasniju politiku prema BiH te poručio kako će se zalagati da ova zemlja dobije jasniju europsku perspektivu.

– S ovom zemljom se već sto godina šuta i napucava, što svjesno što nesvjesno, što namjerno, što zbog neznanja, ali šanse da se opet dogodi nešto tako dramatično s globalnim posljedicama ne postoje. Ali postoje šanse da se loše stvari dogode u državi. Ako želimo pomoći kao Europska unija, onda moramo pomoći državi da dobije nekakvu nadu i perspektivu – kazao je u izjavi novinarima hrvatski premijer Milanović .

Milanović je ocijenio kako je Europska unija nezainteresirana za BiH, a da Hrvatskoj nije u interesu da se ovakve stvari događaju u BiH te da će se on kao premijer Hrvatske zalagati da ova zemlja dobije jasnu europsku perspektivu jer, kako je kazao, bez jasne europske perspektive ovakve će se stvari u BiH ponavljati.

– Ne mogu to promjeniti preko noći, ne znam hoću li uspjeti, ali ova zemlja ovakva kakva je sada, nema šanse, ako ne počne jedan brz, ali kontroliran i strog uvjet prilagođavanja europskim kritierijima koji mora biti u nekoj formi, a ta je forma nekakav status. Ovo što BiH trenutno ima nije ništa – kazao je Milanović.

– Tražiti od zemlje kao što je BiH da promjeni svoj institucionalni okvir koji je star 20 godina nije realno ako za to ne postoji konsenzus. Prihvatimo BiH takvu kakva jeste. Nije savršena, nema najbolji ustav, ali u Europskoj uniji ima barem još jedna država koja ima sličan model, i u kojoj se zna da predsjednici i potpredsjednici moraju biti različite vjere ili nacije. To nije dobro, ali to je u ovom trenutku jedino moguće. Pokušat ću učiniti sve da ljude u EU zaintersiram za situaciju u BiH jer ovoj zemlji treba pružiti šansu – istaknuo je hrvatski premijer.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio je hrvatskom premijeru i njegovim suradnicima na posjetu kazavši kako je njegov dolazak glas Europe u BiH.

– Nikakav politički poen ne može biti opravdanje za ovo što se ovdje dogodilo. Nadam se da će vrijeme pokazati zašto je i Mostar izabran da se u njemu dogode protesti i tko je sve ovo organizirao. Drago mi je da posljednja događanja nisu prešla u međunacionalne sukobe jer ovaj grad je prepun rana iz prošlosti i sigurno mu niti jedna nova rana ne bi dobro došla – kazao je Bevanda.

Na pitanje je li Vijeće ministara BiH moglo nešto više uraditi u ovoj situaciji, Bevanda je kazao kako su federalne institucije nadležene da rješavaju socijalne probleme.

– Vijeće ministara je jedina institucija koja u kontinuitetu zasjeda i uradila je sve što je u njezinoj nadležnosti – naglasio je.

Govoreći o sigurnosti građana BiH, Bevanda je kazao kako vjeruje da će se iz ovih nemilih događaja izvući pouka, i da će svi raditi svoj posao.

– Da su u Mostaru ili Sarajevu reagirali oni koji su trebali reagirati, ovo se ne bi dogodilo – kazao je Bevanda.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Fra Mario Knezović: Skončavamo u Njemačkoj i kanalizaciji

Objavljeno

na

Objavio

Izumiremo. Na čudan način nestajemo. Dok jedni iseljavaju, drugi u pobačajima ubijaju. Zato fra Mario Knezović zaključuje da narod skončava u Njemačkoj i kanalizaciji. Javna televizija u emisiji Aleksandra Stankovića propagira iseljavanje. U novoj kolumni čitajte i o tome kako se mogu povezati pravosuđe i pečena janjetina. Mediji se hrane jalovim izjavama odvjetnika, a drugi „janjetinom“ plaćaju jamčevinu, piše fra Mario.

Skončavamo u Njemačkoj i kanalizaciji

Čija su djeca njihovi će biti i orasi. Tako kaže narodna mudrost. Na prostoru Bosne i Hercegovine i Hrvatske vođeni su česti ratovi za orahe. Borba za teritorij je sudba koja prati ove prostore. No, podatci govore, da će u budućnosti orahe brati nečija tuđa djeca koja će bez ispaljena metka osvojiti našu djedovinu. Podatci iseljavanja i izumiranja su apokaliptičkih razmjera. Prema podatcima statističkoga zavoda ove godine je u škole u Bosni i Hercegovini 7.153 učenika upisano manje nego prošle godine. Ali iz toga brojčanoga podatka čupamo i drugi važan podatak da je u srednje škole, od te brojke, upisano manje 6.263 učenika, a u osnovne škole 890 učenika manje. Logičan je zaključak da mnogi odlaze i tijekom osnovne škole ili nakon nje napuštaju BiH. Na Sveučilište u Mostaru, jedino na hrvatskome jeziku u BiH, upisalo se oko 450 studenata manje nego prošle godine. To su podatci koji vape da se svi alarmi uključe. U Hrvatskoj je stanje slično. Prošle godine je rođeno 36.372 djece, a umrle su 52.043 osobe. Uz to, što je prijavljeno, odselilo je 16.789 osoba. Te brojke su i poraznije jer neki ne prijavljuju odlazak.

I, onda, kad to sve vidimo, čudi što i javna televizija neposredno propagira odlazak, iseljavanje i širenje beznađa. Tako na Hrvatskoj televiziji (dalekostidnici) Aleksandar Stanković ugosti osobe koje pričaju o odlasku i šire tu propagandu. Možemo li zamisliti da Aleksandar Stanković u jednoj emisiji ugosti nekoga od TV urednika koji su u svojoj zemlji i na javnoj televiziji propagirali beznađe, bijeg iz zemlje, govor da u vlastitoj državi nema budućnosti, da mladi moraju otići itd. Takvoga novinara na javnom medijskome servisu u normalnim državama nema. I umjesto da konačno Stanković ode barem s HTV-a on nam u emisiju dovodi osobe koje propagiraju napuštanje Hrvatske. Propagirati bilo koji oblik seljenja je nehumano i može se svesti pod neku vrstu etničkoga čišćenja. Pitam se za koga to Stanković, i slični njemu, i po čije nalogu, rade i pripremaju Hrvatsku? Za koga to pripremaju Slavoniju? Potpuno sam uvjeren da oni koji će se u budućnosti tamo doseliti već postoje. Za nekoga se u geostrateškim planovima priprema hrvatska žitnica.

Ključno je pitanje kako ćemo stvoriti uvjete za dobar život u vlastitoj zemlji dok ima toliko onih koji je istinski ne vole i javno preziru. On novcu pretplatnika i o javnome novcu propagira se kako je unosan i ponosan posao u tuđoj zemlji prati stražnjice, dok se želi ogaditi mogućnost da se u vlastitoj zemlji pokuša dostojanstvenim radom uspjeti. Čast emisije, samo u manjoj mjeri, spasio je mladić koji ostaje u Domovini i pokazuje da se može uspjeti tko hoće raditi. Osobno ne želim da Aleksandar Stanković napusti Hrvatsku. Želim da napusti propagandni rad protiv Hrvatske. Vrijeme je da to učini dok nas ne protjeraju on i slični njemu! I da ne bih svalio svu krivicu na medije valja reći da je za demografsku katastrofu još mnogo drugih faktora krivo. Sustav na vlasti, osobito u nekim županijama u BiH, ne isplaćuje redovite dječje doplatke, skupa je školarina na fakultetima jer ih država i županije ne sufinanciraju, ignoriraju se majke kao odgojiteljice, težak je dolazak do zaposlenja itd. Demografskoj slici negativni biljeg daju i oni koji olako odlaze i bez pravoga razloga napuštaju svoje pradjedovske prostore. Ispada da mnogi postupaju po izreci: „Vidjela žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu.“ Uz sve to, demografskoj katastrofi doprinose brojni pobačaji – čedomorstva. Tako možemo, s knedlom u grlu, zaključiti da, što je gnjusno, najviše završavamo u Njemačkoj i kanalizaciji.

 

Sudska jamčevina i pečena janjetina

Osoba je uplatila jamčevinu i puštena da se brani sa slobode. To je čest slučaj kad su u pitanju imućni okrivljenici. Što je jamčevina? Naravno da neću tumačiti općepoznate činjenice da je to novčani ili imovinski polog kao jamstvo da će se osoba odazvati sudu i da neće pobjeći pravnome postupku. Međutim, u moru pojmova izgubila se bistrina koja nam plastično objašnjava što je jamčevina. Moje objašnjenje je slijedeće. Nekom zgodom u parku se skupilo divno društvo i prigodno su stavili janje na ražanj. Dok su u veselom društvu samo za tren zanemarili janje na ražnju kradljivac je došao i ukrao ga. Ubrzo su okrivili čovjeka koji je ukrao janje, podigli optužnicu i stavili ga u pritvor. Onda dolazi osoba u ime suda i pušta čovjeka na slobodu pod uvjetom da dva kilograma pečene janjetine ostavi na sudu kao jamstvo. Eto to je jamčevina u kontekstu modernih sudskih postupaka. Polog su mrvice od ukradenoga ili zloporabom položaja stečenoga.

Ova priča uopće nije banalna, premda se takvom čini. Da. Upravo se po ovom modelu događaju stvari. Čovjek se nepošteno i krađom obogati, a onda od toga ukradenoga plaća sitnu jamčevinu da se brani sa slobode. Pitanja je mnogo u toj izopačenoj logici i moralnoj nakazi od postupanja. Osnovno je pitanje je li moralno i pravno dopustivo primiti jamčevinu od osobe koju se privodi upravo zbog toga što je istu jamčevinu nepošteno ili krađom stekla? Drugo važno pitanje je kakvu jamčevinu može ostaviti osoba koja nema ništa, koja je uhvaćena u maloj krađi i nema niotkud namiriti niti ponuditi jamčevinu? Pisati o tome da su jamčevine model po kojem „bogatuni“ mogu uživati slobodu nije ni potrebno. Gledano s moga kuta stvari trebaju biti potpuno drugačije i upravo ne bi, s moralnoga gledišta, bilo dopustivo da jamčevinu uplaćuju oni koji su u mutnom poslovanju došli do kapitala. To je plaćanje od svojevrsne krvarine.

Uz ove pravne procedure i zavrzlame oko jamčevine, čudi još jedna stvar. Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su medijske izjave odvjetnika okrivljenih. Ako želimo zemlju prava i pravičnosti odvjetnici i sudionici u sudskim procesima ne smiju biti dionici javnih rasprava i televizijskih emisija na temu koja se tiče određenoga sudskoga predmeta. Što branitelji imaju reći osim toga da iznose teze u korist okrivljenika i da pritom za svoga klijenta kažu da je nevin. Mediji se hrane jalovim izjavama odvjetnika. Također u medijima ne bi trebali sudjelovati ni članovi tužiteljstva jer se tako izriče javna presuda, a postupak je u tijeku. Ako je osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja, onda svaki javni istup koji sliči na parnicu je krivično djelo i utjecaj na pravičnost postupka. Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Do takvoga smo apsurda došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

Fra Mario Knezović/Naša ognjišta/fratar.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović promaknula časnike HRZ i PZO

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u prigodi Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) 16 pripadnika HRZ i PZO, odnosno jednu časnicu i 15 časnika.

Oni koji su zamijenjeni ili odlaze u mirovinu ili na nove dužnosti.

U čin brigadnog generala promaknut je brigadir Mato Mikić, on je novi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U mirovinu ide brigadni general i dosadašnji zapovjednik brigadni general Miroslav Kovač.

Novi zapovjednik Hrvatske ratne mornarice je komodor Ivo Raffanelli, a u mirovinu ide dosadašnji zapovjednik, kontraadmiral Predrag Stipanović.

Brigadni general Siniša Jurković novi je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, a u mirovinu odlazi general pukovnik Mate Ostović.

U čin brigadira promaknut su pukovnici Damir Perak i Ivica Črne. Jedan bojnik promaknut je u čin pukovnika. Jedan satnik promaknut je u čin bojnika. Sedam natporučnika promaknuto je u čin satnika. Četiri poručnika promaknuta su u natporučnika.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljen je brigadir Mato Mikić.

Predsjednica Grabar-Kitarović odluku je donijela na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog ministra obrane, odluke o promicanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike HRZ i PZO.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari