Pratite nas

Politika

Milanović: Sazivanje izvanredne sjednice Sabora bio bi presedan, predsjednica treba odlučiti

Objavljeno

na

Kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović komentirao je u subotu u Metkoviću situaciju vezano za mogućnost sazivanja izvanredne sjednice Sabora, rekavši kako bi to bio presedan, a da predsjednica Grabar-Kitarović treba o tome odlučiti.

Iz Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović priopćili su u petak da će predsjednica države, vezano za zahtjev Mosta o sazivanju izvanredne sjednice Sabora o izglasavanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću – donijeti odluku o tom zahtjevu ako Ustavni sud RH ocijeni da su se za to stekli uvjeti.

“Predsjednica dovoljno dobro zna Ustav i da ga je znala tendenciozno kršiti kada je dala mandat Tihomiru Oreškoviću za Vladu, a sada kao ne zna Ustav nakon pet godina; nema nikakvog Ustavnog suda, Ustavni sud uopće ne odlučuje o takvim stvarima; Ustavni sud je za druge stvari”, izjavio je novinarima Milanović u Metkoviću upitan kako komentirate ovu situaciju o izglasavanju nepovjerenja ministru Kujundžiću.

“Ovdje predsjednik RH treba odlučiti hoće li ili neće. Opozicija igra legitimno – dakle pokušavaju isprovocirati većinu. Po meni, ne znam koliko se predsjednik Republike u takve stvari, dakle čiste političke borbe, smije miješati. To je dilema. Ukoliko bi se sada i kada bi se sada sazvala sjednica Sabora u ovoj ljetnoj pauzi, to bi bio presedan i mogli bi očekivati da svako sljedeće ljeto i svaku sljedeću zimu opozicija sa 31 glasom izazove izvanrednu sjednicu u Saboru. Na predsjednici je da odluči”, istaknuo je Milanović koji je u Metkoviću nazočio ovogodišnjem Maratonu lađa.

“Što bih ja napravio da sam na njezinom mjestu, vidjet ćete kada budem na mjestu predsjednika”, dodao je.

Na novinarsku opasku kako su rokovi jasni, tj. govori se o 30 dana, Milanović je podsjetio na – ljetnu stanku u radu Hrvatskog sabora.

“Ustav kaže da Sabor dva puta ima stanku – ljeti i zimi. Isto tako kaže da predsjednik Republike može u toj stanci sazvati sjednicu. Sada je pitanje državništva da odluči – da ili ne. Nikakav Ustavni sud”, ustvrdio je Milanović, dodavši: ” Dakle, kada ti treba onda kršiš Ustav, a kad si nesiguran onda trčiš Ustavnom sudu. To nije predsjednik – predsjednik se tako ne ponaša”.

Upitan treba li ministar Kujundžić otići, Milanović je kazao kako o tome neće govoriti.

“Rekao sam da neću ni jednoj Vladi raditi takve stvari kakve su radili meni, zato što znam koliko je to opako i koliko je to štetno za Hrvatsku”, ocijenio je, napomenuvši da predsjednik Republike ne smije biti aktivno ni za koga, mora imati stav, politički karakter, ‘ali ne spletkariti oko smjene ili postavljanja ministara ili ucjenjivati Vladu’.

“To gledamo čak i sada. Ja o ovoj Vladi nemam dobro mišljenje ali ne bih radio stvari koje radi ova Predsjednica. To što radi je nepristojno”, ustvrdio je predsjednički kandidat Milanović.

Upitan može li računati s podrškom cijelog SDP-a, s obzirom na izjavu Zlatka Komadine kako nema baš šanse u drugom krugu (izbora), Milanović nije želio komentirati tu izjavu.

“Ne znam stvarno. Imam puno važniji i težak posao, a ne da komentiram te izjave. On se mogao kandidirati za predsjednika”, rekao je vezano za Komadininu izjavu medijima da je predsjednički kandidat Milanović zapravo izbor Odbora (stranke).

Milanović je dodao kako ga ta izjava uopće ne pogađa.

“Ne, uopće, jer da sam išao radeći ovaj posao i vodeći ovakav život logikom osobnih odnosa i simpatija, ne bih razgovarao s masom ljudi. Dakle, mogu razgovarati i s ljudima s kojima se osobno ne slažem i koji nisu, neću reći – korektni. Možda su i korektni. Sad, koliko je ovo u interesu SDP-a u ovom trenutku, to neka SDP odluči. Ali, ja sam kandidat s podrškom SDP-a i slažem se s time da ću pobijediti samo uz podršku hrvatskih ljudi u drugom krugu”, rekao je.

Na novinarsku konstataciju da predsjednice Republike Grabar Kitarović danas u Metkoviću nema, te upit ‘misli li da se možda prepala’, Milanović je rekao kako je on danas na Maratonu lađa jer su ga pozvali njegpvi prijatelji.

“Pozvali su me moji prijatelji, mislim pozvan je svatko, pozvan je svaki čovjek, a ne samo građani Hrvatske. Došao sam, ranije nisam dolazio i prvi puta sam ovdje. Vjerojatno je i kampanja razlog, da se ne lažemo. Ali želim vidjeti pravo natjecanje, za razliku od alke koja nam je puno bliža, gdje ima puno sreće, a ovo je sport”, rekao je, potvrdivši da ranijih godina nije dolazio na tu manifestaciju.

(Hina)

Nenadmašan Milanovićev biser o Kolindi i Škori

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Geopolitika

Jan Ivanjek – Srboauto razvija borbeno vozilo Kurjak

Objavljeno

na

Objavio

Danas je u brojnim srbijanskim medijima mnogo prostora posvećeno konceptu oklopnog vozila Kurjak, koji je predstavljen ove godine na izložbi vojne industrije Partner 2019.

Tvrtka koja ga razvija, Srboauto, najavila je da bi prvi primjerci mogli biti proizvedeni već za 16 mjeseci. U jeku sveopćeg naoružavanja Srbije, kako modernim sustavima poput višenamjenskih helikoptera H145M i izvrsnim desantno–jurišnim Mi-35M, tako i zastarjelom tehnikom doniranom od Rusije ili proizvedenom u Srbiji, pitanje je što može ponuditi Kurjak.

Do sada viđene skice i makete prikazuje moderno vozilo, daleko ispred koncepcijski zastarjelog i operativno neadekvatnog Lazara. Razlog tome leži u činjenici što Srboauto razvija Kurjak zajedno s južnoafričkom tvrtkom ADG Mobility, koja je osnovana 2017. od dijela stručnjaka i vrha tvrtke LMT, koja pak proizvodi oklopna vozila kategorije MRAP.

Po svemu sudeći, Kurjak će biti izveden iz ADG-ovog borbenog oklopnog vozila Wahash koje je ove godine predstavljeno na IDEX-u, a sličnosti su zaista velike: ovjes, trup, smještaj motora i posade, poklopci za pješaštvo, karakteristično južnoafrički vjetrobran vozača i propeleri.

Najveća je razlika u pogonu, jer Wahash ima 8×8 dok bi Kurjak trebao biti u verziji 6×6. Forme bočnog trupa se razlikuju, pa Wahash ima izrazitu V formu, dok Kurjak ima ravne strane. Kurjak bi također trebao biti lakši s 25 tona, prema 32 tone starijeg brata. Pitanje je i kako su riješena vrata za pješaštvo, ali Wahash koristi klasična vrata i sklopive stepenice, što je nezgrapno rješenje prema hidrauličnoj rampi, iako ima svojih prednosti.

Maksimalna brzina na kopnu trebala bi iznositi 115 km/h, a u vodi 10. Moći će se ukrcati 8 vojnika uz tročlanu posadu, a glavno oružje biti će DUOS s 30mm topom. Očito je nemoguća tvrdnja iz Srboauta da će imati oklop tenka, no trebao bi imati zaštitu STANAG razine 4, što nema niti jedno vozilo VS osim tenka M-84, a pruža zaštitu od metaka kalibra 14,5mm. Već bi i to bio golemi skok u odnosu na Lazara, a eventualni kompleti dodatnog oklopa koji bi zaštitu digli na razinu 6 stavili bi Kurjak u istu kategoriju zaštite u kojoj je Patria AMV. Provede li se razvoj uspješno te započne serijska proizvodnja, Vojska Srbije mogla bi dobiti odlično borbeno vozilo koje u svakom smislu nadmašuje Lazara.

Planira se proizvodnja 3 vojne varijante, borbene, zapovjedne i izvidničke, te posebna verzija za policiju, iako je za to mnogo vjerojatnija žandarmerija. U tim bi se ulogama Kurjak trebao pokazati vrlo dobar, iako bi dimenzijama, pretpostavljenim na temelju Wahasha, ipak bio prevelik i preuočljiv za izviđanje.

Operativno i tehnološki bio bi znatan iskorak za VS, no pitanje je kako će se na proizvodni potencijal odraziti konkurencija Lazaru u kojeg je utopljeno mnogo vremena, novaca i propagande, iako ga Kurjak po svemu nadilazi.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

HDZ BiH slavi 29. obljetnicu utemeljenja: ‘Izraz povijesne težnje hrvatskog naroda za jednakošću s druga dva naroda’

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) čestita svim utemeljiteljima, članicama i članovima, simpatizerima i glasačima 29. obljetnicu utemeljenja HDZ-a BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-18. kolovoza je povijesni nadnevak za stožernu stranku hrvatskog naroda. Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) osnovana je na današnji dan prije 29. godina u Sarajevu, te je bila sudionikom nacionalno-demokratskog pokreta Hrvata u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a BiH navode da su prije 29. godina njihovi utemeljitelji osnovali stranku koja je bila ključ i predvodnik očuvanja svoga identiteta, kulture i jezika.

-Zato im posebno hvala, jer su utkali put svemu onome što je HDZ BiH danas – priopćeno je.

Istaknuto je da se HDZ BiH i u Domovinskom ratu i poslije, pokazala kao snažna i ozbiljna stranka koja se i sada kvalitetno priprema za sve izazove.

“Posebna čestitka i zahvala za doprinos i našoj Mladeži, Zajednici žena, Klubu utemeljitelja, Odboru za branitelje i Političkoj akademiji HDZ BiH na njihovom doprinosu u djelovanju HDZ-a BiH”. stoji u priopćenju.

Dodaju da HDZ BiH u programu i statutu ima jasno definirane vrijednosti, od demokracije, slobode i poštovanja ljudskih prava do domoljublja, zaštite nacionalnih interesa i rada za kvalitetniji život hrvatskih ljudi. Ključna je odrednica oko koje se okuplja i koja će držati razinu zaštite onog ljudskog među narodima u BiH, pri stvaranju funkcionalne i europske zemlje.

“HDZ BiH još više će se zalagati za ustavno domoljublje, koje može biti osnova za rješavanje problema u BiH, jer naša domovina BiH mora preživjeti kao zemlja tri konstitutivna naroda s legitimitetom. Naši zahtjevi su legitimni, konstruktivni i vode BiH k europskim vrijednostima i međunarodnim organizacijama, prije svega, prema Europskoj uniji NATO-u”, priopćeno je.

Ističu da je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine utemeljena kao izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za jednakošću s drugim narodima, slobodom i demokracijom, kao jedinstvo izvorne hrvatske političke misli i europskoga usmjerenja.

“HDZ BiH čestita svim utemeljiteljima, članicama i članovima, simpatizerima i glasačima 29. obljetnicu utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju za javnost HDZ-a BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari