Connect with us

Politika

Milanović smatra da bi Schmidtova odluka mogla biti opasna za Hrvate

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u subotu da bi odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH kojom je deblokirao formiranje vlasti u Federaciji BiH dugoročno mogla biti “opasna” za Hrvate.

U petak je tijesnom većinom glasova izabrana nova vlada Federacije BiH koju čine ministri iz stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH i probošnjačke grupacije koju predvodi SDP BiH. U oporbu je otišla glavna bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) koja je više mjeseci opstruirala formiranje vlade.

Deblokadu je dan ranije omogućio visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt donjevši odluku za koju je rekao da je jednokratna.

Odgovarajući na novinarska pitanja u Čakovcu, Milanović je rekao da je Schmidtova odluka možda trenutno pomogla Hrvatima, ali dugoročno nije.

“Dugoročno, ako postane presedan, opasna je. Ne pomaže ako kažete ‘ali ovo se primjenjuje samo jednom'”, izjavio je Milanović.

Dodao je da će Schmit jednog dana otići iz BiH-a, ali će problemi u toj zemlji ostati.

Izbor nove vlade obilježile su optužbe iz SDA i bliskih organizacija da je Schmidt pogodovao Hrvatima.

To je prvi put da vlast u Federaciji BiH čine probošnjačke i građanske stranke sa sjedištem u Sarajevu sa strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a.

Milanović najavljenu poreznu reformu ne smatra pravom reformom

Najavljena porezna reforma, po kojoj bi se ukidanjem pojedinih nameta povećale plaće svih zaposlenih, predsjednik države Zoran Milanović ne smatra poreznom reformom, nego kaže da je to samo rezanje marginalnih stopa dok bi prava reforma bilo uvođenje linearne, odnosno jednake stope poreza za sve.

“Ovo su samo daljnje korekcije. Mi smo recimo smanjili marginalnu stopu. Dakle, to je stopa koja se naplaćuje na prihod preko nekog iznosa, preko 100 tisuća, za taj iznos preko 100 tisuća nečega stopa je 30, više nije 20 posto. Za sve ovo ispod je 20 posto. Taj princip u državi nismo nikad dirali. Tek kad tako nešto taknete možete govoriti o reformi. Niti sam ja bio reformator, a ovo je još manje” – izjavio je predsjednik u Čakovcu gdje je bio na Danu županije.

Dodao je kako je to samo nastavak jednog trenda kojeg on osobno pozdravlja dok god država ima novaca da se financira. No, upozorava da se ne smije miješati nešto što su korekcije s nečim tako dubokim, dalekosežnim i zahvatnim kao što bi bila reforma koja, mišljenje je Milanović, nije potrebna.

“Ne treba ni reforma lokalne i regionalne samouprave. Osim ako nećemo ići na pet regija od kojih će jedna biti Dalmacija. Već vidim pet dinastija u utrci za mjesto kralja i zlatne jabuke. Nisam za to. Ovo je ok kako sad funkcionira. Međimurje je Međimurje, PGŽ je PGŽ, Istra je Istra” – mišljenja je Milanović.

Na novinarsko pitanje je li upoznao novog nadbiskupa Kutlešu, odgovorio je potvrdno dodajući da mu je iskreno čestitao i da je po njegovom mišljenju nadbiskup do sada u javnom prostoru djelovao vrlo odmjereno i korisno za Hrvatsku. Na pitanje očekuje li promjene u Crkvi, Milanović odgovara da nije crkvena osoba, ali da ipak ne očekuje promjene.

” Ne, Crkva je konzervativna organizacija. Prenagle promjene Crkvu mogu koštati opstanka, zato ih ne očekujem” – kazao je predsjednik ističući da mu je teško govoriti o tome jer to, naglasio je, nije njegov posao.

“Da ja sada kažem, ne znam, da se status žena treba promijeniti u Katoličkoj Crkvi, to onda više nije Katolička Crkva. Ali vidimo da te tendencije dolaze upravo iz njemačkog klera koji je najbrojniji, najbogatiji i koji je povijesno bio najopasniji. Od njih je krenula reformacija. Ako se nekaj zakuha, opet će biti u Njemačkoj. Tamo je snaga i silina” – izjavio je Milanović.

Na kraju na pitanje kako komentira slučaj krivotvorenih covid testova nije previše govorio o toj temi kratko je kazao da je dosta razgovora o covidu. Na pitanje je li se testirao, odgovorio je kako je stjecajem okolnosti koristio izraelske testove. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari