Connect with us

Vijesti

Milanović: Srbija mora prihvatiti da je Kosovo neovisno

Objavljeno

-

Foto: Hina

Srbija mora prihvatiti da je Kosovo neovisno, rekao je predsjednik Zoran Milanović u utorak u Omišlju.

“Srbija mora shvatiti i prihvatiti da je Kosovo neovisno. Nažalost, to ne prihvaća još nekoliko članica Europske unije”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da je na samitu NATO-a prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, jedini pozvao da europske zemlje, koje još to nisu učinile, priznaju Kosovo.

“Ali to ti je kao da govoriš sa zidom. Neke države ga nisu priznale jer se boje presedana koji bi se mogli eventualno, u nekom kriznom trenutku, u nekom padu imuniteta, primijeniti i na njihove države i njima se nešto uzeti”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da treba prestati ponavljati da je Kosovo Srbija. “Nije brate, gotova stvar”, dodao je.

Kosovo još nije priznalo pet članica Europske unije – Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska.

Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan na sjeveru Kosova.

Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

Na Kosovu se nalaze pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), sudionici u misiji KFOR-a.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u utorak novinarima u Zagrebu da “nema govora o povlačenju” kontingenta te da Hrvatska kao “odgovorna članica NATO-a” ima svoje obaveze koje ispunjava na najbolji način.

Milanović je rekao da odluku o tome donosi hrvatski predsjednik.

“Samostalno ili u dogovoru s ministrom, ali prvo samostalno. Neću je donijeti bez konzultacija s tipom koji sa mnom ne želi razgovarati jer sam ga uvrijedio, jer je njegov ego važniji od svega. Svi imamo ego. Mislim na Plenkovića, ne na Banožića”, rekao je predsjednik.

Milanović je rekao da “mi tamo nismo poslali ljude da se baš izlažu riziku ili da se vrate osakaćeni”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas