Connect with us

Politika

Milanović: Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik

Objavljeno

-

Foto: Hina

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović „kupuje vrijeme“ kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je u utorak predsjednik Zoran Milanović.

“Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju”, kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

“On je sugovornik”, naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

“Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću“.

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao „kradljivcem vremena“ koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno.

„Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti“, u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to „loš datum“ jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

„To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada“, rekao je, prozvavši izbor tog datuma „politički nepametnim“.

„RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku“, kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

„Ja to akceptiram, to je sve“, zaključio je Milanović. (Hina)

Milanović: Ako dođe do eskalacije u Ukrajini, povući ćemo sve hrvatske vojnike!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari