Connect with us

Politika

Milanović: Turudić se sastajao s Mamićem dok je bio pod istragom

Objavljeno

-

Predsjednik Republike Zoran Milanović optužio je u subotu Ivana Turudića, kandidata za čelnika DORH-a, da se dok je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu sastajao sa Zdravkom Mamićem najprije dok je Mamić bio osumnjičenik, ali i kasnije kada je bio pod istragom.

“To su bili sastanci pod vrlo čudnim okolnostima. Nije to krstitka, krsna slava, bar micva, teferič, nego to ima obilježja konspirativnosti od koje bi i Kominterna imala što naučiti… Ali tada Mamić još nije pod istragom. Cijelu tu (2015.) godinu Turudić je predsjednik Županijskog suda. Krajem osmog mjeseca, gospoda opet imaju tajni susret pod plaštom noći, voze se satima, skrivaju na tajnim mjestima. Tada Mamić više nije bio osumnjičenik, nego pod istragom, dao je jamčevinu da neće utjecati na postupak”, rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

Na pitanje postoji li u dokumentima SOA-e eksplicitno o čemu su razgovarali Milanović je kazao kako ne postoji “jer to nije zabilježeno, ali svakom je jasno da takva vrsta kontakta nije dopustiva”.

O čemu su mogli razgovarati u trenutku kada je jedan pod istragom, a drugi predsjednik suda, ironizirao je Milanović dodavši kako onaj  tko želi zadržati i trunku kredibiliteta mora o tome razmišljati.

Naveo je i kako se takva saznanja i spoznaju čuvaju te da je o tome tada obaviješten i DORH “koji je sigurno bio u dilemi što da rade”.

“To je i dalje tamo kao podatak. Na čelo te ustanove treba doći čovjek koji će prvo jutro prekopati sve fajlove. Je li to normalno? Je li to europska Hrvatska? Gdje se Plenkoviću toliko žuri, kao i prije četiri godine, da zadnji tren prije izbora imenuje državnog odvjetnika”, upitao je Milanović.

Milanović je još jučer u Dubrovniku rekao kako Turudić ne smije biti glavni državni odvjetnik jer postoje ozbiljne sigurnosne zapreke. Premijer Andrej Plenković je nakon toga poručio da se Vladina pozicija ne mijenja jer “nema nikakvih novih saznanja” o Turudiću.

Plenkoviću, koji je jučer u kontekstu Turudića također ustvrdio kako Milanovića “nešto svrbi”, Milanović je odgovorio kako ga “ništa ne svrbi”.

“Ali, nešto me peče i boli jako. Ne mogu gledati kako se olako pokušava jednog opskurnog lika proizvesti u glavnog državnog tužitelja. I tome moram stati na put, koliko god mogu onim što mi stoji na raspolaganju, i to radim.”, poručio je predsjednik.

Dodao je kako je jučer Plenković sam spomenuo Mamića i Turudića u tom kontekstu pa će, s obzirom na to da se Plenković “outao”, Milanović nastaviti tim putem.

“Pišući mu dopis povjerljive prirode, u kojem mu nisam dostavio neke svoje podatke nego dokumente SOA-e koji tamo leži već osam godina, očekivao sam da će nazvati mene, ali nazvao je Turudića da ga pita je li kriv”, rekao je Milanović.

Opisujući kronologiju događaja, predsjednik je rekao i kako je premijer “nekonzistentan” te laže kada kaže da je te podatke dobio od Milanovića jer ih je dan ranije dobio iz SOA-e, nakon što je Milanović SOA-i “točno i konkretno rekao što traži”.

“To je prokletstvo Plenkovića i njegovih bufona, ja sam bio premijer tada. U razdoblju u kojem nisam bio na javnoj dužnosti, događale su se svakakve stvari i Turudić ako već nije napredovao, ulagani su u ogromni napori da napreduje. Radi njega je osnovan sud”, naveo je Milanović.

Turudić arivist i pohlepni uhljeb

Istaknuo je i kako Turudića i slične gleda kao “ariviste i pohlepne uhljebe koji obnašaju silno ozbiljne dužnosti na jedan potpuno neprihvatljiv način”.

Naveo je i kako je u medijima vidio pokušaje spinanja tih sastanaka Mamića i Turudića, odnosno procjenjuje se da ti sastanci nisu na ništa utjecali.

“To kao vjerujemo Turudiću da nije utjecao. Kao, našli su se dvaput po dvije minute. Kao da je bitno jesu li su se našli po dvije minute ili po sat i pol, što je točno. Bitno je kada i u kojim okolnostima”, istaknuo je Milanović.

Između ostalog, Milanović je na podužoj konferenciji za medije objasnio da 2015. kao premijer nije učinio ništa što se tiče ovih saznanja jer bi time kršio svoje ovlasti.

To, rekao je, u užem smislu riječi nije bio njegov posao, to je bio posao DORH-a koji je bio tada zauzet Bandićem i Mamićem.

“I vi me pitate jesam li ja vršio pritisak na tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana? Nisam. Nisam nikada vršio pritisak ni na koga”, poručio je predsjednik.

Dodao je i kako je očekivao da institucije rade svoj posao te naveo kako s Cvitanom “skoro da nije imao nikakve kontakte”.

“Sada sam predsjednik, sada su mi ovlasti još manje. Ali ovo mi je ovlast”, poručio je Milanović.

Također, Milanović je upozorio i kako za tri tjedna ističe mandat načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, kojeg on imenuje kao vrhovni zapovjednik, no nitko se ne javlja, ironično ocijenivši kako – to nije bitno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari