Connect with us

BiH

Milanović u Čitluku odlikovao Postrojbu za posebne namjene ‘Gavran 2’

Objavljeno

-

Foto: FENA

Predsjednik Zoran Milanović uručio je u subotu u Čitluku odličje Trolist Postrojbi za posebne namjene (PPN) Gavran 2 i pri tome najavio nastavak potpore Hrvatima u BiH kako bi ostvarili punu jednakopravnost u toj zemlji s Bošnjacima i Srbima.

Najprije je Milanović položio vijenac i zapalio svijeću poginulim pripadnicima PPN Gavran 2, a zatim je ulicama Čitluka upriličen mimohod s ratnim zastavama postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane.

Na prigodnoj svečanosti je Peri Barbariću Pepiju, zapovjedniku postrojbe koja je sudjelovala u operacijama koje su dovele do oslobođenja Hrvatske te potpisivanja mirovnog sporazuma za BiH iz Daytona uručio odličje kojim je ovu postrojbu odlikovao za ratne zasluge.

“Na vas smo ponosni i zahvalni što ste učlinili za slobodu Hrvatske. To nikada neće biti zaboravljeno. Vi ste sudjelovali u operaciji Južnog poteza. Bez tog Južnog poteza, bez HV-a, HVO-a i Armije BiH ne bi bilo Daytona”, rekao je Milanović u Čitluku.

Dodao je kako će se Zagreb nastaviti boriti za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata, ali da se neće miješati u unutarnje stvari BiH i uspostavu novih vlasti na temelju nedavnih općih izbora.

“Sada će predstavnici hrvatskog naroda sami odlučiti s kim će i kako će. Na pola posla smo. Moramo postići da nas se poštuje kao državu”, rekao je.

Izrazio je očekivanje da će se prestati s preglasavanjem Hrvata u BiH, te da se oni zadrže u ovoj zemlji.

“Želim da se ovdje zadržite jer ste vi ponosan i neiskorjenjiv narod. Mi želimo normalan i zdrav suživot sa svojim susjedima i partnerima Srbima i Bošnjacima”, dodao je.

General Rahim Ademi, koji je bio zapovjednik hrvatskih snaga koje su činile postrojbe HV-a i HVO-a posvjedočio je kako je dogovor o vojnoj operaciji Ljeto ‘95. na teritoriju BiH, kojim su srpske snage potpuno okružene te je prethodila Oluji, postignut u kući pokojnog ministra Gojka Šuška u Širokom Brijegu.

Naveo je kako je golemu ulogu u svim tim operacijama imala postrojba PPN Gavran 2 koja je obilježila 29. godišnjicu utemeljenja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari