Connect with us

Politika

Milanović: U Godišnjem izvješću o obrani za 2021. nezakonitosti, propusti i neistine

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović kritizirao je u četvrtak Godišnje izvješće o obrani za 2021. godinu, o kojemu će Hrvatski sabor raspravljati na aktualnoj sjednici, ustvrdivši da su u njemu nezakonitosti, propusti i neistine.

Milanović u priopćenju upozorava kako Vlada nije tražila prethodno mišljenje predsjednika Republike na Godišnje izvješće o obrani, što je suprotno obvezi iz članka 7. stavka 1. podstavka 14. Zakona o obrani.

Izvješće u pojedinim dijelovima neistinito jer falsificira činjenice

Osim što je upućeno u Hrvatski sabor na nezakonit način, Milanović smatra poražavajućom činjenicu da se Godišnje izvješće za 2021. podnosi s najmanje godinu dana zakašnjenja. U vrijeme sigurnosne i ratne krize u Europi, koja traje dulje od godinu dana, Vladino Godišnje izvješće ne ispunjava svrhu i gubi svoj temeljni smisao definiran u članku 4. stavku 2. Zakona o obrani.

Osim toga, predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik OSRH sam sadržaj Godišnjeg izvješća ocjenjuje problematičnim i s puno propusta, štoviše, u pojedinim dijelovima neistinitim jer falsificira činjenice.

U Godišnjem izvješću posve je prešućen problem sustavnog nedostatka opreme i naoružanja, iako se radi o kritičnom stanju koje može ugroziti obrambenu sposobnost OSRH.

Prešućivanjem, zapravo falsificiranjem te najvažnije teme kada je riječ o stanju obrane, Vlada smišljeno dovodi u zabludu i saborske zastupnike koji bi trebali raspravljati i odlučivati o Godišnjem izvješću, poručuje Milanović.

U izvješću se također na tendenciozan i neargumentiran način optužuje sam vrh Hrvatske vojske. Tvrdi se da vrh vojske na Predsjednikove zahtjeve za potporu „donosi zapovijedi bez odluke ministra obrane“ te da se redovna postupanja pripadnika OSRH u prigodama vojnih svečanosti „mogu protumačiti isključivo kao zlouporaba Hrvatske vojske za političke svrhe“.

Vlada i Ministarstvo obrane nisu htjeli objaviti nalaz Inspektorata obrane

“Te tvrdnje odbacio je već Inspektorat obrane, čiji nalaz Vlada i Ministarstvo obrane nikada nisu željeli javno objaviti, a sada je jasno i zbog čega – kako bi mogli i dalje lažno optuživati vrh vojske, sada čak i u Saboru”.

Milanović pritom upozorava kako je neodgovorno od Vlade i opasno za sustav obrane lakonski i suprotno utvrđenim činjenicama optuživati vrh Hrvatske vojske i njene pripadnike za kršenje zakona i politiziranje.

U skladu s Ustavom Republike Hrvatske – člankom 100. koji jasno određuje predsjednika Republike vrhovnim zapovjednikom OSRH i člankom 94., koji ga čini odgovornim za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske, predsjednik Milanović čini sve kako bi osigurao zakonito i uredno funkcioniranje OSRH, a pripadnike Hrvatske vojske zaštitio od politiziranja, navodi se u priopćenju.

Stoga tumačenje iz Godišnjeg izvješća, kojim se predsjedniku Republike pokušava uskratiti ustavno pravo sudjelovanja u sustavu zapovijedanja,  predstavlja nezabilježenu političku agresiju Vlade na ustavno-pravni poredak i samu Hrvatsku vojsku, poručuje Milanović.

“Predsjednik Republike ne vjeruje kako u Vladi ne razumiju Ustav, zakone i sustav zapovijedanja u OSRH, već je očito kako je to kriminalno tumačenje namjerno i s ciljem uvršteno u Godišnje izvješće kako bi  opravdali neznanje, nesposobnost i osvetoljubivosti aktualnog ministra obrane koji svojim djelovanjem ugrožava cjelokupan obrambeni sustav”.

Zaboravili objasniti „potpore državnim i drugim tijelima“

Milanović upozorava kako se u izvješću „zaboravilo“ objasniti „potpore državnim i drugim tijelima“ koje pruža Hrvatska vojska po odlukama ministra obrane. Prema članku 64. stavku 1. Zakona o obrani, vojska iznimno može pružiti pomoć lokalnoj zajednici i institucijama civilnog društva.

Prema diskrecijskim odlukama ministra obrane, koji ujedno diskrecijski odlučuje o naplati ili ne naplati troškova, Hrvatska vojska je sudjelovala kao potpora u stotinama aktivnosti. Dakle, ne iznimno, kako propisuje zakon, već je ministar obrane kontinuirano koristio vojne resurse za civilne potrebe, pa bi to trebalo biti predmet posebnog preispitivanja kako bi se utvrdilo je li vojsku koristio za svoj i stranački politički probitak.

Budući da je Vlada u Sabor uputila Godišnje izvješće s toliko neistina i propusta i u konačnici na nezakonit način, jasno je kako od nje ne treba očekivati ništa, pa je na saborskim zastupnicima da odluče hoće li prihvatiti takav poražavajući dokument, navodi se u priopćenju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas