Pratite nas

Vijesti

Milanović u raljama malih, bijednih HDZ-ovih mišica Reding i Pusić

Objavljeno

na

Kada Zoran Milanović već ne želi objasniti zašto je kao sivonja zapeo inzistirati na rješenju kojim smo, da se ne lažemo, besramno prevarili EU tri dana prije punopravnog članstva, onda barem neka objasni što se dogodilo s onim “pacta sunt servanda”, kako je onomad branio svoju odluku da ne pokrene pitanje revizije ugovora s Vatikanom, pogotovo u dijelu koji tangira izdašne proračunske dotacije na žiro-račun Kaptola. Duguje objašnjenje Europskoj komisiji, strateškoj partnerici i hrvatskoj javnosti zašto se ugovori moraju poštivati kada je posrijedi Vatikan, ali ne i EU

Ni u najluđem snu nije se mogao Tomislav Karamarko nadati da će mu najveći kompliment stići od najžešćeg političkog protivnika Zorana Milanovića. Naime, Milanovićeva reakcija na stajališta europske povjerenice Viviane Reding da ima identične stavove i argumentaciju hrvatskoj opoziciji ne govori ništa drugo nego da nam je premijer uvjeren kako šef  HDZ-a, osim što spletkari, manipulira i opsjenari po Hrvatskoj, odnedavno pod kontrolom ima te u šaci drži i kompletan službeni Bruxelles. I to upravo onaj Karamarko koji nije bio u stanju ni pročitati pitanje napisano na papiru, kako ga je, nema tome davno, sa saborske govornice ponižavao Milanović na jednom od rijetkih parlamentarnih aktualnih prijepodneva.

Špijunčina Karamarko, dakle, ne samo što podvaljuje, podmeće i prijeti na sve strane, denuncira poštene SDP-ove gradonačelnike tajno snimajući njihove razgovore o “projektima”, nego je sada zagospodario i Europskom komisijom. Kud’ Karamarko okom, tud’ Reding skokom. Naravno, karikiramo u nedostatku razumnog i prihvatljivog tumačenja neshvatljivog premijerova inata oko europskog uhidbenog naloga.

Kada već ne želi objasniti zašto je kao sivonja zapeo inzistirati na rješenju kojim smo, da se ne lažemo, besramno prevarili Europsku uniju tri dana prije punopravnog članstva, onda barem neka objasni što se dogodilo s onim “pacta sunt servanda”, kako je u jednom od nerijetkih naleta razmetanja latinskim poslovicama gorljivo branio svoju odluku da ne pokrene pitanje revizije ugovora s Vatikanom, pogotovo u dijelu koji tangira izdašne proračunske dotacije na žiro-račun Kaptola.

Friško preuzevši dužnost premijera, u prosincu 2011. godine, ovako je Milanović kazivao, objašnjavajući zašto se “ugovori moraju poštovati”:  “Ne planiramo mijenjati Vatikanske ugovore. Nastojat ćemo uspostaviti korektan odnos s Crkvom. Takvo što se, uostalom, nije nalazilo ni u našem izbornom programu. Radi se o aranžmanu što ga je prije petnaestak godina ispregovarala HDZ-ova vlast i koji mi sada moramo poštovati: Pacta sunt servanda. Osobno mislim da se moglo pregovarati bolje i korisnije za Republiku Hrvatsku, no Crkva se izborila za to za što se izborila, pa bi stoga, i u interesu stabilnosti i pravne predvidljivosti, bilo vrlo teško mijenjati te dokumente”. Ostaje nam dužan objašnjenje zašto onda misli da nismo dužni poštovati aranžman ispregovaran s EU-om, čak i ako smo ga mogli ispregovarati bolje i korisnije za RH.

Ne, Milanoviću je netko rekao da nije u pravu i on je pobjesnio. Podsjeća to na onu njegovu tragikomičnu epizodu kada se potpuno izbezumio zato što mu je glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz priopćenjem u kojem podupiru Jadranku Kosor kao premijerku poručio da je “u Bruxellesu politički irelevantan”, i sav zajapuren sa saborske govornice vikao da je to priopćenje “bijednika iz EPP-a, bezveznjaka i malog miša za kojeg je mislio da je otišao u svoju rupu”.

Tako je i sada Viviane Reding, doduše ponešto u rukavicama, u Milanovićevoj optici postala bezveznjača i mala, bijedna HDZ-ova mišica. O istom trošku, na isti način, Milanović je pljunuo i katapultirao u redove HDZ-a i svoju stratešku partnericu Vesnu Pusić, koja je na istim pozicijama kao i europska povjerenica, ali to prepustimo njihovim čerupanjima na kukuriku-sijelima.

Da je mudrosti u našeg premijera, držao bi se slova pristupnog ugovora s EU-om, a onda lobirao, sam ili zajedno s čelnicima drugih zemalja koji imaju isti problem kao i Hrvatska i pokušao s Europskom komisijom dogovoriti izmjenu spornih mu odredbi (umjesto što svjesno i krajnje iracionalno riskira blokadu pristupa europskim fondovima i korak bliže ulasku u schengenski režim). To je diplomacija, a on je navodno uspješan diplomat. A kako se pozlata s njegova lika i djela svaki dan sve brže ljušti, tako sada više nemamo baš nikakve dileme – od silnog diplomatskog umijeća iz vremena kada je bio Sanaderov ćato, kojim se na sve strane hvastao, jedino u čemu je Milanović bio dobar očito je tek ubiranje dnevnica za mlaćenje prazne slame po Nagorno Karabahu.

Da, Viviane Reding je u ozbiljnoj kampanji za šeficu EK. Da, HDZ-ovci, sasvim prirodno, lobiraju po EPP-u, to im je posao. Da, EPP podupire sestrinski HDZ. Sve to baš nikako ne smije biti razlog da Hrvatska ne poštuje preuzete obaveze i da s vrha države ponovno kreće produkcija unutarnjih i vanjskih neprijatelja i raznobojnih vragova. I sve to nikako nije razlog da Vlada diplomatskim putem ne krene u izmjenu odredbi koje joj nisu po volji.

No, razlog je to svakako da se Milanović zapita i zabrine zašto SDP-ovi europarlamentarci ne rade svoj posao i ne lobiraju među socijalistima, u PES-u, za “svoju stvar”. HDZ-ova ekipa svoju je domaću zadaću u europarlamentu odradila, a Milanoviću je na naplatu stigla činjenica da je SDP-ovu eurolistu napunio mahom nekompetentnim anonimusima ili uhljebio ministarske supruge na visokoj plaći koje su, razumljivo, zainteresiranije za trudničke probleme nego za europski uhidbeni nalog.

I što će sada Milanović? Neće dopustiti “oporbenu situaciju” u Bruxellesu? Raspustit će Europsku komisiju? Da ga može vidjeti, Franjo Tuđman bio bi oduševljen – napokon dostojan nasljednik.

forumtm

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari