Connect with us

Vijesti

Milanović u Zadru: Kada su u pitanju hrvatski interesi, pokušajmo se dogovoriti

Objavljeno

-

HINA

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen je Dan grada Zadra i blagdan Sv. Krševana, a na sjednici je sudjelovao i predsjednik Milanović, koji je Zadranima poručio da budu tvrdi kad su pitanju njihovi interesi, a kada su u pitanju hrvatski interesi, poručio je, pokušajmo se dogovoriti.

Uz brojne zadarske uglednike iz kulturnog, političkog i društvenog života, na sjednici  održanoj u četvrtak u Hrvatskom narodnom kazalištu, bili su ministar pravosuđa i izaslanik predsjednika Vlade Ivan Malenica, a predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je Zadrankama i Zadranima te vodstvu Grada poručio da budu uporni i ambiciozni.

“Budite tvrdi kada su u pitanju vaši interesi, a kada su u pitanju hrvatski interesi, pokušajmo se dogovoriti”, naglasio je.

U prigodnom obraćanju, predsjednik Milanović rekao je da ga veseli informacija o iznosu zadarskih izvornih prihoda i proračuna.

“Čuo sam da su izvorni prihodi 350 milijuna kuna, a proračun 750 milijuna kuna – to je dobra vijest. To znači da je Zadar među onim gradovima u Hrvatskoj koji su u tom poslu naročito uspješni. Samo taj novac realizirajte da se projekti stvarno ostvare, da se vidi i ono što se ne vidi. To su projekti koji su dugotrajni i mukotrpni i koje građani vrlo često ne vide i o njima ne razmišljaju kada se opredjeljuju na izborima”, dodao je.

Istaknuo je korištenje europskih fondova kazavši kako hrvatske općine i gradove vrednuje jedino prema onome kako rade s europskim fondovima.

“To je tema za razgovor svih razgovora, da budemo svjesni tko smo, što smo, koliko imamo koristi od onoga u što smo se dali, a dali smo se u nešto što je svjesno odricanje od dobrog dijela našeg nacionalnog državnog suvereniteta. Za to su se ljudi borili prije trideset godina – da se ovdje dobro živi i da gospodarimo svojim novcem”, istaknuo je predsjednik Milanović.

Poručio je, među ostalim, da Hrvatska u svim savezima treba biti lojalna, ali prije svega gledati svoje interese.

Ministar Ivan Malenica naglasio je kako je Zadar strateški važan grad, ali i grad koji se brzo razvija i u turističkom i u gospodarskom smjeru

“Zbog svoje bogate baštine Zadar nije samo jedno od najpopularnijih turističkih odredišta, nego i grad koji investicijama i kvalitetnim politikama postaje središte ovog dijela Jadrana. Prometna infrastruktura koju čine zračna i trajektna luka izrazito su bitni ne samo za razvoj Zadra nego i zaleđa. U posljednje četiri godine Vlada je podržala Zadar kroz brojne projekte”, rekao je Malenica.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ocijenio je kako “imamo na što bit ponosni“.

“Živimo bolje nego ijedna generacija koja je živjela na ovim prostorima, a istodobno grintanje, nezadovoljstvo i destrukcija pojedinaca su nikad veći, ali i to je dio Zadra danas”, rekao je, između ostaloga, Dukić.

Nagrade Grada Zadra dodijeljene su Kazalištu lutaka Zadar, Zadarskom plesnom ansamblu, Udruzi hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije te Zajednici udruga Centar nezavisne kulture.

Pet grbova Grada Zadra dodijeljeno je Odjelu za hematologiju Opće bolnice Zadar, Tamari Valčić, Josipu Čerini, Anti Džaniji i Predragu Saratliji.

Grbovi koje dodjeljuje gradonačelnik dobili su Anita Mustać, snimatelj i redatelj Igor Gojić, plivačica i studentica Ana Burazer, hrvač Roko Strika te liječnik neonatolog Krešimir Baraka.

Po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća skandal je napravio gradski vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav popevši se za govornicu kako bi izrazio svoje stavove o protokolu i govoru predsjednika RH Zorana Milanovića. Zahvalio je svim govornicima, a osobito predsjedniku Milanoviću koji se, kako je kazao, treba osjećati kao u svom gradu i čije govore Zadrani vole čuti.

“Međutim, taj govor nije cezarski i moram ga ispraviti jer je rekao da je Zadar dugo čekao da se pozicionira kao hrvatski grad”, rekao je Biloglav.

Vijećniku Biloglavu zasmetalo je i što na početku sjednice nije bilo minute šutnje za branitelje. Kad su ustajali uzvanici iz prvih redova, Biloglav je za govornicom održao minutu šutnje na koju je reagirao dio prisutnih u gledalištu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari