Connect with us

Politika

Milanović: ‘Ukinuo bih sve mjere nakon sezone. Zašto baš tad? Da nam ne govore da smo divljaci‘

Objavljeno

-

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je u utorak da ne postoji kauzalna povezanost između smrtnih slučajeva u vojsci.

„Kauzalna povezanost između slučajeva ne postoji, ali moguće je da postoji povezanost s nekim elementima socijalne patologije i poremećaja koji postoje u vojski i izvan vojske”, kazao je Milanović nakon što je obišao proizvodne pogone Varteksa u Varaždinu.

Na što je točno mislio reći će “kad prođe neko vrijeme”.

“Mislim da je ono što je priopćilo Ministarstvo (obrane) razumno i utemeljeno. Takve stvari se događaju, ali kad se takvo nešto dogodi u vojsci, to privlači pozornost i podiže obrve javnosti”, kazao je Milanović.

Napomenuo je da je statistika relevantna i da su postotci smrti u vojsci na razini opće populacije i niži.

Predsjednik je istaknuo da se zasad ne mogu povezati smrtni slučajevi u vojsci s mogućim problemima u sustavu.

Događaji u vojsci podižu obrve javnosti, pričekajmo da istraga završi.

Na pitanje o vojnicima koji su koristili drogu odgovorio je da je tu riječ o malo kompleksnijem slučaju. “To neću komentirati, pričekajmo da istraga završi, pričekajmo još koji tjedan”, dodao je.

O tome postoji li ikakva informacija koja bi ovo mogla rasvijetliti, predsjednik kaže: “Ima, ali ne mogu o tome govoriti”. „Što znaju oni i njihovi zapovjednici, to znam i ja. I MORH. Ali, ja informacije ne dobivam od MORH-a. Uglavnom se slažem s onim što je MORH priopćio”, rekao je, a cijelu situaciju ocijenio je nezgodnom, ali ne i sramotom.

„Sramota i katastrofa je kada vojnici počine ratne zločine, a to se hrvatskoj vojsci nije događalo, osim iznimno i vrlo davno. To nije sramota već sastavni dio života, devijacija života”, kazao je Milanović o slučaju drogiranih vojnika.

Naveo je kako je tu riječ o problemima s kojima se susreću sve vojske.

„To nisu Bečki dječaci, to su ljudi koji žive grub i specifičan život, među njima se uvijek nađe onih koji žele prečicom. Dobro je što su ulovljeni”, rekao je odbacivši neke tvrdnje da je sigurnosni sustav ugrožen.

Na pitanje je li takvo ponašanje u vojsci normalno kaže: “To je kao da me pitate osuđujem li krvni delikt. Normalno da nije normalno. Spada u prostor delikta i bit će sankcionirano”, poručio je.

Milanović je komentirao i izbor za predsjednika Vrhovnog sud ustvrdivši da je na čelu tog suda sada nelegitimna osoba i da Državno izborno povjerenstvo nema predsjednika budući da nije položio prisegu pred Hrvatski saborom. „Ako toga nemamo, onda nam ne treba ni Vlada ni Sabor”, dodao je.

Kada je riječ o cijepljenju, Milanović kaže da Hrvatska tu nije ni najbolja ni najgora. „Kada gledamo svijet, dobro stojimo. Još jednom poziv svima: Cijepite se. A prijetnje – baš me zanima kako to misle provesti”, rekao je.

Rekao je i da je za to da nakon turističke sezone sve bude po starom i da se nastavi živjeti normalno.

„Ova histerija koja se događa, koja se u Hrvatsku prelijeva iz zapadnih zemalja, je jedno od značajnijih posrnuća ljudske pameti i razuma otkad ja pamtim”, ocijenio je.

Ponovio je i da je stvar gotova onog trena kad bude više cjepiva nego zainteresiranih. “Sve što ja mogu reći je: Daj, cijepi se, misli na sebe, cijepi se – jer kada se cijepite, zaštitili ste sebe. Dalje od toga ne možete, u protivnom – idemo u tiraniju”.

O ustavnoj tužbi Glasa poduzetnika zbog toga što su određene djelatnosti bile diskriminirane, Milanović je ponovio da bi bolje da je u odlučivanje od prvog dana bila uključena saborska dvotrećinska većina i ocijenio da bi problemi tada bili puno manji.

Na pitanje o neslaganju nekih braniteljskih udruga s Ministarstvom hrvatskih branitelja vezano uz Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, Milanović je odgovorio da je (predsjednik Udruge veterana Tigrova) Ilija Vučemilović “uvijek galamio, a sad galami na HDZ”.

“Kad je snimao mene ili nekog trećeg, onda je to ok i po volji DORH-u, a sad kad je snimao sam sebe, odgovarat će. Onda ga ne pozivajte na sastanke ili tražite da ostave mobitele vani”, dodao je.

“Najgore je kad imamo HDZ-ove generale i udruge. Ja svoje nemam”, rekao je Milanović. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari