Connect with us

Hrvatska

Milanović uputio pismo Plenkoviću: ‘Vi odgovarate za Banožića, pozivam da poduzmete mjere’

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću kojim ga upozorava na “neprihvatljivo i nezakonito postupanje ministra obrane Marija Banožića” i pozvao da poduzme mjere radi omogućavanja normalnog funkcioniranja i razvoja Oružanih snaga RH.

Milanović u pismu, upućenom Plenkoviću 28. listopada, tvrdi da je Banožić zloupotrijebio ovlasti prilikom prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno zaštitne bojne (PZB) brigadira Elvisa Burčula.

Ministar maltretira i diskriminira časnika HV-a

Ističe kako je to umirovljenje izuzetno važno jer pokazuje obrazac postupanja Banožića, posebno u svjetlu činjenice da se radi o odlikovanom časniku, dragovoljcu Domovinskog rata i zapovjedniku postrojbe zadužene za osiguranje Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH.

Podsjeća da je prijedlog za produljenje mandata zapovjednika PZB-a Banožiću uputio načelnik Glavnog stožera OSRH, temeljem procjene da se radi o potrebi službe, a riječ je o uobičajenom postupku prilikom kojeg, barem koliko je Milanoviću poznato, ni jedan ministar obrane nije nikada uskratio svoju suglasnost.

Ovoga puta, navodi, ministar “ne samo da je uskratio suglasnost već je načelniku Glavnog stožera i mojem savjetniku za obranu i nacionalnu sigurnost rekao da nikada i ništa neće potpisati za navedenog časnika te da isti mora otići iz vojske, pri čemu nije dao opravdano obrazloženje za takav stav”.

Milanović kaže da je osobno razgovarao s Banožićem koji mu je na  izravan upit da objasni zašto odbija dati suglasnost, uz napomenu da će taj prijedlog biti povučen ako ministar ima neki ozbiljan razlog za uskraćivanje suglasnosti, višekratno i bez objašnjenja za svoje tvrdnje odgovorio kako je „brigadir loš čovjek“.

“Ministar ima pravo dati ili uskratiti svoju suglasnost, međutim, nema prvo zloupotrebljavati tu svoju ovlast. Ministar je učinio upravo korak koji predstavlja zloupotrebu ovlasti jer je trenutno umirovio zapovjednika PZB-a, pri čemu još lažno navodi kako je postupao po Listi za izdvajanje po potrebi službe za 2021. godinu. Naime, na toj Listi, na kojoj je više od stotinu časnika, nema imena zapovjednika PZB-a”, napominje Milanović.

Ocjenjuje pritom da je Banožić mimo Liste i plana izdvajanja, vođen očito osobnim razlozima, a nada se i ne i političkim, naprasno prekinuo vojnu karijeru odlikovanog časnika koji je za svoj rad ocjenjivan najvišim ocjenama.

“Ovakvo postupanje ministra predstavlja zloupotrebu ovlasti koje mu daje zakon te predstavlja maltretiranje i diskriminaciju časnika Hrvatske vojske. Postavlja se pitanje po kojem to kriteriju ministar bira koga će umiroviti, a koga neće, i to suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera”.

Nedopustivo je da se profesionalnog časnika tjera iz Hrvatske vojske jer se ne sviđa ministru, to je pokušaj politizacije Oružanih snaga RH i stvaranje podjele na „podobne“ i „nepodobne“ časnike, one koji se sviđaju i one koji se ne sviđaju ministru. A to ni Vi kao predsjednik Vlade, niti ja kao Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH ne smijemo dopustiti, poručuje Milanović u pismu Plenkoviću.

Također je iznio više primjera u kojima je ministar obrane omogućio čitav niz kadrovskih rješenja u Ministarstvu obrane, za koja smatra da su potpuno suprotna zakonu.

Milanović navodi i da je ministar obrane na probleme vezane uz kadrovsko i materijalno stanje te opremljenost Hrvatske vojske bio više puta bio upozoren i informiran ali, iako mu je to temeljna obveza, nije poduzeo ništa.

“Stoga sam i tražio sazivanje Vijeća za obranu upravo na tu temu, pa o tome neću dalje elaborirati ovom prilikom. Situacija nije dobra i potrebno je žurno djelovati”, poručio je.

Banožić u NATO-u i EU-u iznosi stavove bez suglasnosti predsjednika Republike

Osim toga, Milanović kaže da Banožić odlazi na ministarske sastanke u NATO i EU bez da njega, kao Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika OSRH, obavijesti o tome i bez dobivene suglasnosti za stavove koje tamo iznosi u ime Hrvatske.

“Tako izneseni stavovi koji nisu dogovoreni, mogu biti samo stavovi Vaše Vlade, naravno ako mu Vi za to dajete suglasnost, ali ne i stavovi RH budući da ja kao Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik  OSRH nisam za njih dao suglasnost. Svaka obveza koju na taj način preuzme Vaš ministar, a tiče se ustavnih ovlasti Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika OSRH, potencijalno je neprovediva”, upozorava Milanović dodajući da takvo postupanje ministra može nanijeti štetu međunarodnom ugledu zemlje.

“Gospodine predsjedniče Vlade, ukoliko Vaša Vlada nastavi s ovakvim postupanjem, odnosno ako Vaš ministar ustraje politizaciji Oružanih snaga,  po potrebi ću koristiti i odredbu stavka 5. članka 144. Ustava RH u segmentu obrane, a u svrhu zaštite interesa Republike Hrvatske”, navodi Milanović u pismu Plenkoviću.

Stavak 5. čl. 144 Ustava glasi: Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske. (Hina)

Ministar Banožić: ‘Narod osjeća da se predsjednik Republike ne ponaša zdravo’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari