Connect with us

Politika

Milanović: ‘Većina ustavnih sudaca vjerni su HDZ-ovi žetoni’

Objavljeno

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak se referirao na odluku Ustavnog suda te je na facebooku poručio da je namještanje natječaja kazneno djelo i da njegova kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda ostaje Zlata Đurđević.

“Moja kandidatkinja ostaje Zlata Đurđević i HDZ će, koliko god im to teško padalo, morati glasati o njoj. Za ili protiv, što će sve reći”, napisao je Milanović nakon što je Ustavni sud danas većinom glasova zaključio da predsjednik Republike za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća.

Naime, Milanovićeva kandidatkinja, profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević nije bila među troje kandidata koji su se prijavili na javni poziv za čelnu osobu najvišeg suda Državnom sudbenom vijeću.

Milanović je na facebooku komentirao i današnje izjave predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića aludirajući na medijske napise o njegovu kumstvu s HDZ-ovim Vladimirom Šeksom.

“Ako su javni natječaji, oglasi pa i javni pozivi možda i namješteni, to nije razlog da se oni ukinu nego da demokratska kontrola omogući da se izaberu najbolji kandidati”, podučio nas je danas Šeksov kum s Ustavnog suda. I prisnažio kako se zakoni moraju primjenjivati, citiram, ‘smisleno'”, napisao je Milanović te dodao “prvo, kume, natječaj i javni poziv nisu isto. Ni to niste naučili. A namještanje natječaja je kazneno djelo. Za sve, pa i za kumove. E, to ste morali naučiti”.

Većinu ustavnih sudaca pritom je nazvao HDZ-ovim žetonima koji spašavaju aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu.

“Ali, eto, sad smo iz prve ruke doznali novu razinu besmislenosti kojom se vodi većina ustavnih sudaca, vjernih HDZ-ovih žetona, koji smišljaju sve što treba kako bi spasili vojnika HDZ-ovog pravosuđa Sessu. Možda još da odluče kako za predsjednika Vrhovnog suda moram predložiti nekog od ovih Mamićevih veseljaka? Ili da Plenković reaktivira svoju skupinu Borg i njoj povjeri izbor predsjednika Vrhovnog suda? No pasaran! Moja kandidatkinja nije i neće biti iz njihove močvare”, poručio je Milanović. (Hina)

Andrej Plenković: Odluka Ustavnog suda očekivana i logična

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari