Pratite nas

Milanović: Vlada smo koja, kao vlada, nije pogođena aferama

Objavljeno

na

U prvoj emisiji političkog talk-showa “Javna stvar” gostovao je premijer Zoran Milanović. Govoreći o aferama vezanim uz Marinu Lovrić Merzel i Željka Sabu, istaknuo je kako do sjednice predsjedništva stranke, koja će se održati u srijedu, neće povlačiti nikakve poteze.

Sabi još jednom ukinut imunitet

U slučaju Merzel to je u okviru lokalne zajednice. Na teret joj se stavlja krađa od 5 milijuna kuna i ako to bude istina, bit će joj žao što je ikada ušla u stranku, rekao je Milanović. Ako je itko mislio da ću podleći histeriji koju kreiraju mediji, grdno se prevario, dodao je. U ovom trenutku ja ne znam istinu, naglasio je.

Upitan za mjesto Tonina Picule na listi za europske izbore, Milanović je odgovorio da je on treći na SDP-ovoj listi i kako će je predvoditi Neven MimicaKao što sam prošle godine za prvog na listi stavio Piculu, tako sam i ove godine stavio Mimicu i u tome ne vidim ništa sporno. Prošle godine nismo dobili izbore, nismo bili prvi. To je rezultat rada svih nas, rekao je Milanović.

Bruxelles je demantirao da je odbio naš prijedlog ušteda u državnom proračunu, ustvrdio je Milanović. Rekao je da se o tome vode razgovori i trajat će najmanje tri godine. To su prilično naporni razgovori, dodao je.

Prethodnici su nas doveli u situaciju u kojoj se nalazimo, a nismo dovljno brzi u provođenju reformi, rekao je premijer. Naglasio je kako se mirovine nisu dirale i neće se dirati. U ovom trenutku nema planova za rezanje primanja u državnom i javnom sektoru.

U Hrvatskoj je ubijena proizvodnja i činimo sve da se to promijeni. Strojarstvo, brodogradnja, inženjerstvo – tu smo jaki i tu se moramo prodati, naglasio je Milanović.

S HDZ-om ne vidi prostora za suradnju. Postao je jedna zatucana stranka koju i europski pučani upozoravaju na neke postupke, rekao je Milanović te dodao da bi mogao surađivati sa svima s lijevog centra. Upitan o referendumu Stožera, odgovorio je kako je on protuustavan jer je to referendum protiv manjinaUstavni sud će dobiti te činjenice na stol i na temelju toga će donijeti odluku, istaknuo je.

Osvrnuo se i na rezultate istraživanja javnog mišljenja prema kojima je više od 30 posto ispitanih građana za prijevremene izbore. Mi smo vlada koja mora odraditi cijeli mandat, vlada smo koja, kao vlada, nije pogođena aferama. Pravac nam je pošten, odgovoran prema građanima. U ovom trenutku imamo snažnu saborsku većinu i tko je želi rušiti, neka izvoli, naglasio je Milanović.

Na pitanje koliko će trajati tripartitni pregovori o Zakonu o radu, odgovorio je da će trajati onoliko dugo dok oni koji žele samo sukob ne ostanu izolirani. Uvijek sam na strani slabijih – u ovom slučaju sindikata. Želimo raditi na smanjenju broja nezaposlenih i mjere koje želimo provesti idu samo u tom smjeru, naglasio je premijer.

Video: Cijela Emisija: HRT

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Objavljeno

na

Objavio

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari