Pratite nas

Događaji

Milanović: “Vojsku ne želim prljati dnevnom politikom”

Objavljeno

na

Branitelji koji više od 220 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u Savskoj 66, danas su prosvjed proširili i na Markov trg gdje čekaju da ih primi premijer Zoran Milanović . Najavili su kako će na Trgu ostati dok god se to ne dogodi. Njihov prosvjed komentirao je ministar bez branitelja Predrag Matić.

[ad id=”68099″]

Premijer Zoran Milanović je pak s proslave dana Oružanih snaga RH rekao je da vojsku ne želi prljati dnevnom politikom, javlja N1 televizija

Ministar bez branitelja Predrag Matić također se osvrnuo na prosvjed.

 – Sad će vam doći premijer, pitajte ga hoće li ih primiti, kazao je Matić te dodao da branitelji iz Savske ne žele razgovarati sa svojim ministrom. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne želi da državni vrh zajedno polaže vijence pa je trubač jutros skoro pao u nesvijest – kazao je Matić.

9706e685f3e19e73b87ab158ab351d67

Branitelji su u 14 sati, s druge strane Markova trga, imali dogovoren razgovor s klubovima HDZ-a i HDSSB-a, koji su im dali potporu oko ustavnog braniteljskog zakona, no sastanak su otkazali jer kako kažu “čekaju razgovor s premijerom”.

Kad branitelji nisu otišli k njima u Sabor, HDSSB-ovi Josip Salapić i Krešimir Bubalo spustili su se na Markov trg i popričali s prosvjednicima.

– Najmanje što premijer može napraviti jest otvoriti vrata braniteljima i porazgovarati s njima. Ne treba stvarati tenzije, ovo je revolt branitelja koje se već mjesecima ignorira – komentirao je HDSSB-ov Josip Salapić.


‘Sedam mjeseci kampiraju, a nisu došli razgovarati sa svojim ministrom’

MATIĆ ‘Sedam mjeseci kampiraju, a nisu došli razgovarati sa svojim ministrom’

Branitelji su održali izvanrednu konferenciju za novinare na Markovu trgu gdje su još jednom ponovili da ne odustaju od prosvjeda u Savskoj, šator i dalje ostaje tamo, a pred Vladom ne prosvjeduju već “čekaju razgovor s premijerom“. Đuro Glogoški ponovio je da su došli prvo dati podršku prosvjedu radnika Imunološkog zavoda.

– Očekivali smo da će Vlada donijeti odluku da Imunološki zavod daju onome tko je zainteresiran za njegovu kupnju, razočarani smo jer nitko iz Vlade nije izišao da razgovara s tim ljudima. Oni su se ponovno vratili na svoja radna mjesta, ponovno su se vratili u ono što doživljavaju sve ove dane – kazao je Glogoški te dodao da žive jednako kao i branitelji koji prosvjeduju već 221 dan.

– Očekujemo da će nas primiti predsjednik Vlade, pokušavamo cijelo vrijeme razgovarati s njime, ali ignorira sve naše zahtjeve, a mi smo sad pred vratima Vlade i očekujemo da nas primi s obzirom na to da je Dan oružanih snaga RH i Dan kopnene vojske – dodao je Glogoški. Kako su branitelji začetnici stvaranja oružanih snaga, očekuju da će Milanović imati razumijevanja za njih i primiti ih u Vladu.

– Mi ćemo ostati ovdje dok nas ne primi, znamo da je bio na putu, da je sada umoran, da je bio u Lisinskom, da ima svojih obaveza, ali očekujemo barem kad se odmori da nas primi. Mi ćemo čekati koliko treba. Ovdje smo najbliže, do sada smo bili malo udaljeni jer smo bili u Savskoj pa je možda pretpostavio da je problem doći, ali  sada smo pred vratima zgrade Vlade pa očekujemo njegovo razumijevanje – objasnio je Glogoški te dodao da su spremni i noćiti na Markovu trgu ako bude potrebno. S predsjednikom Vlade, kaže, žele razgovarati o svojim zahtjevima, istima onima koje imaju od početka prosvjeda.

Skup nisu prijavili jer, kaže, ne prosvjeduju nego čekaju razgovor. Nisu, dodaje, iskoristili prosvjed Imunološkog zavoda, jer hrvatski branitelji ne iskorištavaju nikoga i daju svoj doprinos u razvoju domovine.

– Među ovim ljudima ima onih koji su bili u logoru. Što za njih znači ova ograda koja nas okružuje, treba pitati njih – naglasio je Glogoški te dodao da ima informacije da su iz svih krajeva Hrvatske branitelji krenuli prema Zagrebu. Na pitanje hoće li postaviti šator, rekao je da su došli razgovarati, a ne postavljati šator.

– Ovdje postoji blokada medija i blokada signala i sigurno netko utječe na to, a tko je, to ćemo saznati – zaključio je Glogoški.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Dan otvorenih vrata na HVU ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Zagrebu i Splitu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HVU / M. Sever (Arhiva)

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održava se u subotu u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu te u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Loru, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Posjetiteljima su prezentirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski programi za potrebe Oružanih snaga RH, navode iz MORH-a.

Također prezentirani su uvjeti i način upisa na studij Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja, Vojnog pomorstva i Aeronautika – smjer vojni pilot, kao i posebni kriteriji Ministarstva obrane RH za upis, kadetska prava i obveze te vojna obuka. Posjetiteljima je omogućen i obilazak Kampusa, kabineta i drugih objekat, razgovor s kadetima te razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Na Širokom Brijegu obilježena 74. obljetnica jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca

Objavljeno

na

Objavio

U povodu 74. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu 4. – 7. veljače održali su se »IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«. Prva tri dana molitveni program započinjao je molitvom krunice, a nastavljao se slavljenjem sv. mise zadušnice za ubijene fratre i puk. Kroz ove dane sv. mise zadušnice predvodio je fra Ivan Landeka, ml., uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i fratara iz širokobriješkog samostana. Molitvom krunice, čitanjem i pjevanjem na sv. misama posebno su sudjelovali ministranti, članovi Franjevačke mladeži te članovi Franjevačkog svjetovnog reda i zborova koji djeluju u župi.

Kroz ova tri dana dodijeljene su i nagrade te prigodne plakete nagrađenima na »VIII. nagradnom natječaju« na temu pobijeni hercegovački franjevci. Zastupljeni su bili uzrasti djeca, mladež i odrasli.

Danas, na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve hercegovačke franjevce ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, molitveni program započeo je u 16.00 molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Svečanu sv. misu zadušnicu predslavio je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačkih franjevaca, uz sumisništvo generalnog vikara hercegovačkih biskupija don Željka Majića, vicepostulatora fra Miljenka Stojića i 70-ak drugih hercegovačkih franjevaca.

Pjevanje na sv. misi predvodio je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Mire Majić. Misno čitanje pročitao je fra Rade Dragićević, koji je pohađao glasovitu franjevačku gimnaziju na Širokom Brijegu. Molitvu vjernika čitali su gvardijani samostana.

Provincijal je u propovijedi istakao sljedeće. »Tu nepreglednu kolonu svjedoka, u Drugome svjetskom ratu i poraću, ovoga ozemlja uprisutniše – svojom krvlju natopljenim haljinama – i naša braća. Jedan fratar, pa dva, pa dvanaest, pa tri, pa sedam, i tako do broja 66 ubijenih. Mi poznajemo neka mjesta stradanja, o drugima još uvijek nagađamo. Poznati su nam neki iskazi, poznajemo i neke sudionike, ali nipošto sve. Kad god pokušamo prodrijeti do potpune istine, ustanovljujemo da nam netko ili nešto u čudnovatu križištu iznova izmiče. Šezdeset i šest braće, na čelu s provincijalom fra Leom, slične sudbine sa smrću pred očima, sudbine povezane i odvojene poznatim i nepoznatim vremenom i mjestom. A uvijek i svugdje na njihovim stratištima prisutnost zločina gotovo opipljiva.

U ovo predvečerje ovdje smo s osjećajima zahvalnosti za vjeru i žrtvu naše pobijene subraće, ali i za svu ostalu braću i sestre koji su kao krštenici svjedočili Kristov križ i tako svoje trpljenje ucijepili i u naše postojanje. Tragamo, preko Vicepostulature, za dokazima u istini i nosimo njihov spomen u realitetu događaja – daleko od svih mitologija. Kao vjernici sabrali smo se na slavljenje euharistije, koja je “vrhunac kojemu teži djelovanje Crkve” i izvor iz kojega dolazi naša vjernička snaga. Došli smo kako bismo i ovaj put svome Gospodinu kazali u euharistijskoj molitvi: “Zahvaljujemo ti što si nas pozvao da stojimo pred tobom i tebi služimo!” – kao što ti služahu i braća naša ubijena. Služahu, nalik onome što izvješćuju Djela apostolska: “Svaki su dan postojano – kao po dogovoru – bili u hramu, i po kućama lomili kruh” (Dj 2, 46). A onda su u strašnom mučenju i rastanku uviđali da je nekima zbog njih i njihova služenja bila tijesna ova dolina suza… pa su ih na silu uklonili!«

Na kraju sv. mise zadušnice nazočnima je nekoliko riječi uputio generalni vikar hercegovačkih biskupija don Željko Majić koji je prenio pozdrave mjesnog biskupa Ratka Perića te se zahvalio Vicepostulaturi na svemu što čini. Još je dodao. »Zato danas izričemo zahvalnost dragom Bogu da su pobijeni fratri bili spremni darovati najviše što su imali, svoj život, njima zahvaljujemo na svjedočkom primjeru ljubavi prema Bogu, svojoj Crkvi, svome redu i svome narodu.«

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli tijekom ovih dana i tijekom čitave godine. Kratko je predstavio rad Vicepostulature kroz proteklu godinu te istaknuo sljedeće. »Nastavili smo tragati za posmrtnim ostatcima naše pobijene braće pa smo uspjeli pronaći još njih trojicu iz skupine od njih 9 koje su jugokomunisti odveli iz naše mlinice i hidrocentrale 8. veljače. Trenutno dovršavamo još određena provjeravanja i mislim da ćemo za koji tjedan o svemu iscrpno obavijestiti javnost.«

Riječi zahvale izrekao je i fra Tomislav Puljić, gvardijan širokobriješkog samostana, koji se također zahvalio svima koji su bili sudionici ovoga slavlja. »Mi danas obnavljamo uspomene na one koji su sveto živjeli i koji su usmrćeni kao mučenici, da sjećanja na njih budu što sadržajnija i snažnija te da donesu plodove ljudima na dobrobit, Bogu na slavu. Oni su naše svete i obvezujuće uspomene i naše moći koje nas osposobljavaju da uz Božju pomoć gradimo bolji svijet, nadvladavajući grijeh koji lako zavodi, grijeh nepoštivanja i zaborava.«

Kroz ova četiri dana molitveni program je putem interneta i radiovalova prenosila Radiopostaja Široki Brijeg i Radio Marija u BiH. Katolički tjednik stradanju hercegovačkih franjevaca posvetio je temu najnovijeg broja. A i mnogi drugi mediji izvijestili su o svemu, na čemu im se posebno zahvalio vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari