Pratite nas

Nebuloze

Milanović vs Marasović

Objavljeno

na

Tijekom saborske rasprave o sastancima Europskog vijeća u 2014., kao tema za govornicom nametnula se i pobjeda HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima. HDZ-ov Dujomir Marasović, zanesen rezultatom Kolinde Grabar-Kitarović, komentirao je kako je Kolinda uspjela pridobiti i, inače crvenu, Rijeku. 

”Ovo je prvi put da je Istra i Rijeka dala vrh države, žena, kulturna, fina, govori jezike”, rekao je, među ostalim, Marasović.

Nezavisni Damir Kajin prihvatio je pohvale na račun Kolinde konstatiravši kako je u (njegovoj) Istri dobila 20 posto glasova, što je više od ijednog HDZ-ovog kandidata do sada.

”Želim joj uspjeh, i svima ostalima koji vode zemlju, jer njihov uspjeh je uspjeh cijele zemlje u cjelini”, rekao je Kajin.

Potom je za govornicu stao premijer Zoran Milanović, izjavivši:

”Kako je ono bilo kolega Marasović prije 11 godina, visok, zgodan, plavih očiju, govori puno jezika. Da, da, da. Pazite s tim’, komentirao je Milanović aludirajući na bivšeg premijera Sanadera. Usporedio je tako još jednom Kolindu Grabar-Kitarović s bivšim kolegom iz stranke osuđenim za korupciju. No ”problem” s ovakvom retorikom je u tome što Kolinda više nije u kampanji, već je sada formalno izabrana predsjednica svih hrvatskih građana.

Milanović u Saboru i o francima i dužničkom ropstvu

Premijer Milanović podnio je izvješće o sastancima Europskog vijeća u 2014. godini Saboru. Osvrnuo se na politiku Europske unije spram država članica, ali i na poteze koje je njegova Vlada povukla u dosadašnjem mandatu, pogotovo kada je riječ o gospodarstvu i krizi u kojoj se zemlja nalazi.

Milanović je istaknuo kako je izvješće važno budući da mnogi građani još uvijek ne znaju koliko je politika EU važna za njihov život. Europsko vijeće najviše je pažnje posvetilo pronalaženju rješenja koje trebaju dovesti do rasta BDP-a, gospodarskog rasta i novog zapošljavanja. Rekao je da su rezovi u proračunskoj potrošnji nužni ali da je riječ o uzaludnom poslu ako se ne ostvari povećanje BDP-a ili nova radna mjesta.

”Svi su napokon shvatili da je fiskalna odgovornost potrebna, ali da to naprosto nije dovoljan preduvjet za kreiranje novih radnih mjesta i za ekonomski rast. Nikako ne bih želio da se iz ovih moji riječi stekne dojam da je smanjivanje proračunskog manjka i javnog duga drugorazredna zadaća i naš manje važan posao. Nikako. Moja vlada uspjela je uostalom uštedama i racionalizacijom dovesti proračunski deficit u prošloj godini od 12 mlrd. i 800 milijuna kuna, što je za malo manje od tri milijarde kuna bolje od plana”, izjavio je premijer.

Ipak, Milanović smatra kako mjesta za dodatna rasterećenja još ima i naglašava da se ne treba bojati da će biti ugroženo funkcioniranje države ili mirovine, plać, prava hrvatskih branitelja, zdravstvena zaštita ili besplatno obrazovanje. Poručuje premijer kako će posao ekonomske stabilnosti obaviti u razumnom roku.

Milanović je naglasio kako će nastojati ustrojavati na principima društvene solidarnosti i pravde, bez obzira na sve otpore. ”To smo ovih dana pokazali u slučaju kredita u švicarskim francima i tu nećemo stati. Pripremamo i nove mjere koje će olakšati život desecima tisuća ljudi, i više od toga, koji su opterećeni kreditima i ne mogu ništa trošiti. Njihova situacija je tzv. dvostruka opasnost: i pad cijena nekretnina koje su kupili i uložili u svoj život, i rast rata”, kaže Milanović.

Premijer je naglasio kako treba djelovati u konačnici da se banke sačuvaju jer smo ih čuvali do sada, ali i da se ljudima omogući da počnu trošiti. “I nakon ovih poreznih izmjena, dodatno koju tisuću kuna da mogu trošiti. Bez toga pravog oporavka nema i to je naš ključni problem. Mogućnost ljudi koji imaju srednje prihode, srednje godine, da troše mimo toga, da svaki mjesec sve raspoloživo daju za otplatu kredita. To je samoubojstvo. Nikoga ne optužujem, ali ova vlada će to napraviti i to u manje od 90 dana”, rekao je Milanović.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari