Connect with us

Vijesti

Milanović za veleposlanike želi Ranka Ostojića, Mihaela Zmajlovića i Ivu Goldsteina?

Objavljeno

-

Bivši ministar unutarnjih poslova, SDP-ovac Ranko Ostojić je trebao ići u Katar kao veleposlanik, Mihael Zmajlović (SDP) u Crnu Goru, a Ivo Goldstein u Grčku. Bio je to prijedlog za imenovanje hrvatskih veleposlanika koji je došao s Pantovčaka, piše u subotu Večernji list.

Kako dnevnik doznaje iz diplomatskih izvora, prijedlozi predsjednika Zorana Milanovića, koji s vladom sukreira vanjsku politiku su glatko odbijeni. U MVEP-u smatraju kako je riječ o strančarenju, političkom uhljebljivanju, odnosno zbrinjavanju dojučerašnjih stranačkih kolega, Ostojića i Zmajlovića, koji su ostali bez posla jer više nisu u Saboru, a Zmajlović je i izgubio u utrci za zagrebačkog župana.

Također smatraju da su, svi kandidati, a posebno Goldstein, politički vrlo angažirani na ljevici. Da se ne slaže s Milanovićevim prijedlogom, kazao je i premijer Andrej Plenković. Nije navodio imena no rekao je da predsjednik “predlaže propale SDP-ove župane za veleposlanike koji s veleposlanstvima i diplomacijom nemaju ništa”.

Milanović je jučer pak kazao kako pitanje veleposlanika rješava njegov predstojnik Ureda Orsat Miljenić. Predsjednik je, doznajemo, imao još prijedloga, poput Dragana Đurića za mjesto konzula u Tuzli, novinara Nacionala te Maje Čavlović, no ta imena nisu pobudila kontroverze u vladi. S druge strane, iz MVEP-a, odnosno vlade došli su prijedlozi da za veleposlanika u SAD ide Vladimir Drobnjak, u Vatikan Davor Stier, a u Francusku Miro Kovač.

Priča o imenovanjima veleposlanika, o čemu se moraju složiti vlada i predsjednik jer je tako propisano Ustavom, zapela je nešto iza Nove godine, kad je predsjednik Zoran Milanović najavio blokadu redovne rotacije, kazavši kako želi biti brana i spriječiti da HDZ ugrabi “sve što može”, donosi Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari