Connect with us

BiH

Milanović: Željko Komšić je ‘lažnjak’ – Preglasavanja Hrvata se ‘pretvorilo u zlostavljanje’

Objavljeno

on

Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak kako nije pošteno da Hrvatima drugi biraju člana BiH Predsjedništva, dok je čelnik HNS-a BiH Dragan Čović ocijenio da inicijativa iz Hrvatske jako pomaže kako bi se potaknula izmjena Izbornog zakona.

“Nije pošteno da članovi druge etničke skupine biraju člana Predsjedništva drugoj skupini. To nije pošteno i ispravno”, rekao je Milanović nakon susreta sa čelništvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održanom u utorak u Ljubuškom.

Ponovio je kako se preko preglasavanja Hrvata ne može prijeći, te da se “to pretvorilo u zlostavljanje”.

U tri navrata glasovima Bošnjaka je za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran Željko Komšić. Zbog toga su ga hrvatske stranke i institucije proglasile nepoželjnom osobom. Očekuje se kako će se Komšić ponovno kandidirati za državni vrh BiH na izborima sljedeće godine, a bošnjačke stranke najavile su kako bi se taj fenomen mogao ponoviti i u slučaju izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

Milanović je pak Željka Komšića, sadašnjeg člana BiH Predsjedništva, nazvao ‘lažnjakom’. Ocijenio je ohrabrujućim što je nekoliko bošnjačkih političara poput Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića izjavilo da nije pošteno da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Pojasnio je da to znači da Hrvati sami biraju svojeg člana Predsjedništva.

“Ja ne idem dalje od toga jer se ne želim baviti time. Ponovit ću ponovno, ulaziti u intimni prostor susjedne države, baviti se detaljima izbornog zakona, ustrojem županija, to neka rade oni koji ovdje žive. Mislim i imam dobar osjećaj da dobro razumijem što je ovdje, to je Bosna i Hercegovina. Međutim, preko nekih stvari se ne smije proći, jer pređe u naviku, to se ponavlja i to se pretvori u zlostavljanje“, rekao je predsjednik Milanović.

“Gospodin Čović je četiri godine bio član Predsjedništva, u ovom zadnjem mandatu prije ovog aktualnog, nije imao protukandidata iz redova Hrvata lažnjaka, sada je opet dobio. To nije fer“, rekao je Predsjednik te ponovio kako Hrvatska ima vrlo dobar i velikodušan sustav zaštite i predstavljanja manjina.

“To je nešto što smo prihvatili i to je tako. Neki se u Hrvatskoj s tim ne slažu. Ja smatram da je dobro, ali za predstavnika etničke grupe može glasati samo član etničke grupe. Prvih jedanaest godina, od ’95. do 2006., nikome nije palo na pamet da se kandidira na hrvatsko mjesto u Predsjedništvu i da računa da ga na to mjesto izaberu oni koji nisu Hrvati. To govori da je svima sve jasno i da se samo čekao trenutak slabosti“, poručio je predsjednik Milanović.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović izrazio je zahvalnost Milanoviću i vlastima u Hrvatskoj što podupiru inicijativu o izmjenama Izbornog zakona kako bi se onemogućilo preglasavanje toga naroda u BiH.

“Naša domovina je BiH u kojoj želimo živjeti kao jednakopravan narod predstavljen kroz legitimne predstavnike gdje je to ustav odredio. Vjerujem da u 2021. moramo izmijeniti Izborni zakon a u tome nam uvelike pomaže inicijativa koja stiže iz Republike Hrvatske”, rekao je Čović.

Pozdravio je istupe bošnjačkih političara koji su se usprotivili preglasavanju Hrvata.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović se tijekom dana u Mostaru susreo s gradonačelnikom Mariom Kordićem te održao predavanje na Sveučilištu u Mostaru. Trodnevni posjet BiH završava sutra posjetom Livnu i Tomislavgradu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari