Connect with us

Pregled

Milanovića i Josipovića izviždali

Published

on

Jakim aplauzom na Trgu je dočekana Kolinda Grabar Kitarović

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave i čitanjem imena poginulih i nestalih u vojnoredarstvenoj akciji Oluji na kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha počelo je svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice vojnoredarstvene operacije “Oluje”.

Prvi put na svečanosti Dana pobjede i domovinske zahvalnosti danas su pročitana imena 198 hrvatskih branitelja poginulih u Oluji i jednog nesatalog u toj akciji.

kolinda

Nazočili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, načeknik Glavnog stožera Oružanih snaga general RH Drago Lovrić, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministri obrane i branitelja Ante Kotromanović i Predrag Matić te drugi članovi Vlade i dužnosnici.

Svečanom podizanju državne zastave nazočili su i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i kandidatkinja te stranke za predsjednicu Republike Kolinda Grabar Kitarović, predjsednik HAZU-a Zvonko Kusić, i mnogi drugi.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati i 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 19 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena oslobodilačka vojno-redarstvena operacija “Oluja”.

Nakon podizanja zastave na tvrđavi, Knin je preletjelo pet MIG-ova. Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja ’95” na Trgu Ante Starčevića, gdje se održava i središnja proslava.

Današnja svečanost, koja je jutros počela tradicionalnom budnicom ulicama grada, poslije središnje svečanosti kod spomenika nastavljena je mimohodom pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih stradalničkih udruga te državnih čelnika ulicama grada do Crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta, u kojoj se služi i svečana sveta misa za Domovinu. Misno slavlje predvodi šibenski biskup Ante Ivas, a u koncelebraciji je vojni biskup Juraj Jezerinac.

Izviždani Milanović i Josipović

Govor predsjednika Vlade Zorana Milanovića na središnjoj svečanosti u Kninu popraćen je zvižducima i burnim negodovanjem velikog dijela okupljenih, zviždalo se i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, a govor predsjednika Sabora Josipa Leke saslušan je mirno.

Pozdrav svima, a naročito onima koji drugu godinu za redom deru svoje grlo. Neka dođu zviždati nama na Markov trg jer ono je mjesto gdje se zviždi, a ovo je mjesto gdje se poštuje sve one koji su pali za Hrvatsku i koji nisu na margini društva, odgovorio je s govornice premijer Milanović dok su mu iz mase žestoko zviždali i dovikivali:  Skinite ga!

Predsjednik Josipović, čiji je dolazak za govornicu popraćen nešto manje burnim negodovanjem nego što je dočekan premijer, kazao je kako je hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu otvorila put miru na cijelom jugoistoku Europe. U tome je velika zasluga hrvatskih branitelja i njihovog vodstva iz tog doba, ocijenio je Josipović. Na dobacivanja iz publike Vukovar! Vukovar! Ne dajte mu govoriti Josipović im je uzvratio: Vukovar i Knin su hrvatske svetinje!

Pobjeda u Oluju svim građanima dovela je dugo željeni mir i omogućila povratak normalnom životu i radu za bolju budućnost i brigu za nove generacije i to su trajne vrijednosti hrvatske budućnosti, ocijenio je predsjednik hrvatskog sabora Josip Leko zahvalivši se svim braniteljima koji su sudjelovali u obrani zemlje u nametnutom ratu i oslobađanju okupiranih područja od velikosrpske agresije.

Predsjednik šibenske županijske HVIDRA-e Ivan Vukić pozdravljajući svoje suborce rekao je kako su sada u zadnjim redovima, a kad je trebalo bili su u prvim. Hrvatska, po njegovim riječima, ne ide u dobrom smjeru isto kao što je istina da su danas branitelji gurnuti u društvenu i političku izolaciju i da ih se predstavlja kao rizičnu skupinu kojoj se povremeno dodjeljuje milost.

Svečanim govorima na kninskom Trgu Ante Starčevića prethodio je prijavak predsjedniku Republike kojeg je podnio zapovjednik kopnene vojske general-pukovnik Dragutin Repinc, polaganje vijenaca ispred Spomenika hrvatske pobjede te simbolično puštanje 19 golubica u znak sjećanja na poginule i nestale branitelje u vojno redarstvenoj akciji Oluja.

U poslijepodnevnim satima održat će se program Branitelji za branitelje u parkovima i Ulici Franje Tuđmana. Tom prigodom predsjednik Republike Ivo Josipović obići će štandove braniteljskih udruga.

Na stadionu NK Dinara kasno poslijepodne odigrat će se nogometna utakmica veterana 4. i 7. gardijske brigade, koje su sudjelovale u “Oluji”, protiv Humanih zvijezda Hrvatske. Nakon toga HKD Napredak iz Knina predstavit će se u Ulici Franje Tuđmana na tradicionalnoj smotri folklora.

U večernjim satima bit će priređena donatorsko-aukcijska prodaja slika u organizaciji Grada Knina i Kninskog muzeja na prostoru crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta, a cjelodnevni program završava večernjim koncertom Slavonskih lola i Gorana Karana na Trgu Ante Starčevića.

Na današnji dan 1995. točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava. U vojno-redarstvenoj akciji Oluja oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a oslobađanje Knina bila je kruna akcije.

Akcija je počela u petak, 4. kolovoza, u pet sati. Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje porukom se obratio tadašnji predsjednik države Franjo Tuđman, pozvavši ih da ostanu u svojim kućama.

U ranim večernjim satima 4. kolovoza javnost je upoznata da akcija teče prema planu. Te večeri vojska i policija oslobodile su Sveti Rok, svega su nekoliko kilometara od Knina koji je u okruženju, kao i više gradova na okupiranim područjima. U subotu, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava.

Hrvatska vojska i policija oslobodile su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. U nedjelju, 6. kolovoza, stigle su vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica…

Dan kasnije, 7. kolovoza, tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je, nakon 84 sata, akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug završena. Poginulo je 174 i ranjeno 1430 pripadnika hrvatskih snaga.

[divide]

U nastavku pratite kronologiju događaja:

11.30 sati – Nakon spekulacija po medijima u kojem dijelu kolone će se nalaziti državni vrh, odlučeno je da se uopće ne priključe zajedničkom mimihodu pripadnika Oružanih snaga, policije, braniteljskih i stradalničkih udruga ulicama Knina do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u kojoj se upravo služi misa za Domovinu. Koloni su se priključili samo ministar prosvjete Vedran Mornar i zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.

11.00 sati – Nakon govora Josipović je u obraćanju medijima izjavio kako ga zvižduci nisu iznenadili te da to na današnji dan nije toliko bitno.

10.50 sati – Nakon što je izviždan tijekom govora premijer Milanović se kratko obratio medijima

– Zvižduke je organizirala oporba. Izbori se bliže i dobro je da građani vide kakvim se tko sredstvima služi kako bi mogli dobro odlučiti i izabrati svoje društvo. Mjesto za zvižduke je Markov trg kojeg je protekla vlada zatvorila lokotom, svatko tamo može izraziti nezadovoljstvo. No, ako netko želi zviždati ovdje mi mu to nećemo zabraniti

10.45 sati –  Govor Predsjednika republike Ive Josipovića  također je popraćen zvižducima

– Hrvatska je pobijedila u ratu, a mora pobijediti i u miru. Moramo pobijediti dosadašnju krizu, bijedu i sve nedomkratske tendencije koje prepoznajemo u hrvatskom društvu. Čestitam svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i 19. obljetnicu ‘Oluje’

10.39 sati – Nakon premijera građanima se obratio Predsjednik hrvatskog saboraJosip Leko

– Ovo je dan hrvatskih branitelja. Pobjeda je građanima donijela dugo željeni mir, povratak normalnom životu. To su trajne vrijednosti. Prema svim hrvatskim braniteljima izražavam svoje najiskrenije poštovanje i divljenje. Izražavam i žaljenje što su na njihov dan u Hrvatskoj prisutni duboki razdori koji bi Hrvatsku u ratu sigurni doveli do uništenja. Pojavile su se snage kojima ne odgovara naše jedinstvo. Osuđujem posijano sjeme razdora. Iz poštivanja prema braniteljima odlučio sam sudjelovati u ovoj proslavi, no moram istaknuti kako sam zabrinut velikim podjelama u državi. Mržnja nikome ne koristi. U demokratskom društvu ne vrijedi pravilo tko nije s nama, taj je protiv nas, rekao je Leko.

10.34 sati – Govor premijera Zoran Milanovića praćen je glasnim zvižducima i negodovanjem iz publike.

– Pozdravljam sve, najviše one koji zvižde drugu godinu zaredom no trebali bi zvižduke ostaviti za Markov trg. Moja Vlada je narodna vlada, a svaka hrvatska vlada dosad je bila narodna tako i ona Franje Tuđmana, kojoj ovom prilikom odajem počast. Tisuću godina smo čekali da imamo svoju državu i tisuću godina smo služili drugima, oni kojima smo služili danas nam nisu neprijatelji nego smo zajedno u Europskoj uniji. Pozdravljam sve branitelje muškarce i žene koji su najzaslužniji što smo danas ovdje i što imamo svoju državu. Ovo je naše vrijeme i vrijeme za svakog od vas. Svaka vlast u Hrvatskoj je bila narodna vlast pa tako i ona Franje Tuđmana kojem ovom prilikom odajem poštovanje – rekao je premijer.

10.26 sati – Na spomen imena predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića začuli se zvižduci.

10.20 sati – Državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95” nakon čega je pušteno 19 golubica u znak sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO “Oluja”

10.19 sati – Jakim aplauzom na Trgu je dočekana Kolinda Grabar Kitarović.

10.15 sati – Svečanim postrojem započela je središnja svečanost na Trgu Ante Starčevića

9.43 sati – Zastavu je na kninskoj tvrđavi podignuo Joso Bajan, bivši maloljetni dragovoljac Domovinskog rata iz Kijeva

9.28 sati – Svečanost je započela čitanjem imena svih branitelja poginulih i nestalih u akciji Oluja

9.00 sati – Stigao je i premijer Zoran Milanović. Dočekali su ga ministri Kotromanović, Matić i gradonačelnica Rimac.

8.45 sati – Na kninsku tvrđavu pristigao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kojeg je dočekala gradonačelnica Knina Josip Rimac. Na proslavu je stigla i HDZ-ova kandidatkinja za Predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović koja je na Trgu dočekana gromoglasnim pljeskom.

Stigao je i ministar obrane Ante Kotromanović dok su ministar branitelj Predrag Matić i predsjednik sabora Josip Leko još uvijek u gradu gdje su dočekali bicikliste 100 postotne invalide.

Uskoro se očekuje slijetanje helikoptera s premijerom Milanovićem.

Na tvrđavi je veselo, a goste zabavljaju tamburaši

8.30 sati – Na kninskoj tvrđavi već se okupilo nekoliko stotina uzvanika. Ovdje su i ministri iz hrvatske vlade – Mirando Mrsić, Orsat Miljenić i Tihomir Jakovina, a stigla je i Jadranka Kosor sa sinom Lovrom.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari