Connect with us

BiH

Milas: HVO imao iznimno važnu ulogu u oslobađanju RH i zaustavljanju rata u BiH

Objavljeno

-

Hrvatsko vijeće obrane imalo je iznimno važnu ulogu u obrani RH i očuvanju BiH i tamošnjih Hrvata, ocijenio je u ponedjeljak državni tajnik Zvonko Milas koji je na ceremoniji u Mostaru bio izaslanik hrvatskog premijera na obilježavanju 32. obljetnice utemeljenja te vojne formacije Hrvata.

Odlukom političkog vodstva Hrvata u Bosni i Hercegovini 8. travnja 1992. godine utemeljeno je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) nakon što se te zemlja i Hrvati suočili s agresijom tzv. JNA. Na početku rata HVO je kontrolirao 10 posto, a pred okončanje rata i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma potkraj 1995. godine 26 posto teritorija Bosne i Hercegovine.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas u Mostaru je bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića na obilježavanju 32. obljetnice utemeljenja HVO-a koje je organizirano u vojarni Mario Milićević Baja Oružanih snaga BiH.

“Kao što je premijer Plenković ranije istaknuo Hrvati u BiH su, a ponajprije Hrvatsko vijeće obrane nama bili leđa kada je bilo najgore, a danas je vrijeme da Hrvatska bude lokomotiva koja će zajedno vući sve naprijed”, rekao je Milas.
Pojasnio je kako je uloga HVO-a prevažna za opstanak Bosne i Hercegovine i tamošnjih Hrvata.
“Iznimno je bila važna uloga Hrvatskog vijeća obrane u obrani i stvaranju Bosne i Hercegovine kao cjelovite države s tri naroda. Jednako tako HVO je imao važnu ulogu s HV-om što danas imamo zajedničku domovinu Republiku Hrvatsku, suverenu i neovisnu”, istaknuo je Milas.

Zajedno s postrojbama Hrvatske vojske, HVO je u nekoliko vojnih operacija 1994. i 1995. godine u zapadnoj Bosni doveo srpske snage u Krajini u okruženje nakon čega je uslijedila operacija Oluja. Vojne akcije HV-a i HVO-a koje su nastupale pod nazivom Hrvatske snage nastavljene su u drugome dijelu 1995. godine, te su zajednički stigle nadomak grada Banja Luke što je srpsku stranu 1995. godine prisililo na pregovore i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Nakon okončanja rata Hrvatsko vijeće obrane je postalo sastavni dio bošnjačko-hrvatske Vojske Federacije BiH, a zatim i Oružanih snaga nastalih integriranjem nekada zaraćenih vojnih postrojbi Hrvata, Bošnjaka i Srba. Unutar Oružanih snaga Prva gardijska pukovnija baštini nasljeđe Hrvatskoga vijeća obrane. Njihov današnji zapovjednik, brigadir Martin Pažin ocijenio je kako se godinama nastoji umanjiti važnost HVO-a, no da je takvo što nemoguće te da je HVO postao sastavni dio Oružanih snaga BiH.

“Iznimno je važno da smo mi čitavo vrijeme uspjeli očuvati našu sastavnicu kroz Vojsku Federacije, a zatim i Oružane snage BiH kroz misiju Prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH. Naše zapovjedništvo baštini vojno nasljeđe Hrvatskoga vijeća obrane i kulturno-povijesno nasljeđe našega naroda u BiH”, rekao je brigadir Pažin.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas