Connect with us

Intervju

Milas: Ako smo obnovili do temelja srušeni Vukovar, obnovit ćemo i potresom ranjeni Zagreb

Published

on

Zvonko Milas

Zvonko Milas je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji se nalazi se na 4. mjestu liste broj 13 u prvoj izbornoj jedinici. Rođen je u Vukovaru gdje je sudjelovao  u obrambenom Domovinskom ratu kao aktivan vojnik,  zapovjednik topništva u obrani Vukovara, nositelj je čina pukovnika te pomoćnik načelnika za pješaštvo u Upravi rodova KoV (OS RH). Nakon Domovinskog rata voditelj je u Oružanim snagama Republike Hrvatske, u Odjelu borbene spremnosti,  stručni savjetnik u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, u Odjelu za tranziciju, ravnatelj Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te u mandatu od 2011. do 2015. godine saborski zastupnik na listi HDZ-a. Milas je nositelj  brojnih odlikovanja i priznanja. Dobitnik je Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda hrvatskog trolista, Reda hrvatskog pletera, Spomenice Domovinskog rata, Spomenice Domovinske zahvalnosti, Medalje Oluja te Spomen plakete Vukovar 1991.  Od 2002.-2016. bio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, a potom i član od 2009. i predsjednik od 2010. do 2011. godine Programskog vijeća HRT-a.

Korona kriza je potaknula dio građana koji je radio u razvijenim europskim zemljama da se vrate u Hrvatsku. Raspolažete li informacijama koliko ih je, jesu li i koju pomoć zatražili od države i njenih institucija?

Istina, javljaju nam se svakodnevno i od svuda – iz Europe, Južne i Sjeverne Amerike, Australije… Ti naši novi povratnici stvarno oživotvoruju izreku da je svaka kriza ujedno i prilika. Način na koji se Hrvatska nosila s korona krizom i na koji je odnijela pobjedu nad njezinim prvim udarom potaknuo je mnoge na povratak u Domovinu. O konkretnim brojkama je teško govoriti jer ne postoji obveza da se povratnici jave u Ured ili drugom državnom tijelu, te smo upoznati samo sa slučajevima kada je bilo potrebno pružanje pomoći u ostvarivanju statusnih prava, ishođenja putnih isprava i drugih tehnikalija u kojima asistiramo. Ured je uvijek na raspolaganju i svaki upit nas nanovo oduševi iz dva razloga. Prvo, svi volimo čuti da se Hrvatska nosi bolje s posljedicama pandemije nego mnoge razvijenije zemlje, da se ljudi osjećaju ne samo sigurnije već i sigurno ovdje. Drugo, nama je povratak iseljenika i njihovih potomaka strateški cilj. Činjenica da je Hrvatska sve prepoznatija kao zemlja u kojoj je moguće dobro i sigurno živjeti svakako doprinose tom cilju.

.Što je sa dvostrukim oporezivanjem?

Da bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje mora postojati međunarodni ugovor – znači dvije države se uzajamno dogovaraju oko poreznog tretmana državljana, rezidenata… Nije moguće to pitanje jednostrano riješiti, a sklapanje međunarodnih ugovora je složen proces.

Najveći izazov postoji u odnosu na hrvatsku zajednicu u SAD-u. Veliki su napori uloženi u rješavanje tog pitanja koje muči ne samo naše iseljenike te potencijalne i postojeće povratnike, već i jačanje gospodarskih odnosa između SAD-a i RH. I ministar financija Marić i veleposlanik RH u SAD-u Šimunović i veleposlanik SAD-a u RH Kohorst, kao i hrvatska zajednica u SAD-u, naročito Association of Croatian American Professionals, svi mi, cijela hrvatska Vlada, zajedno radimo kako bi čim prije došlo do potpisivanja takvog ugovora o izbjegavanju dvostranog oporezivanja.

Za vrijeme vašeg mandata vaš Ured je jako puno uradio za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji bi projekt posebice izdvojili?

Nije moguće izdvojiti smo jedan projekt, imajte na umu da smo samo u BiH realizirali preko 700 projekata. I na svaki projekt koji je pomogao hrvatima je projekt na koji smo ponosni, bio on centar za djecu i mlade osobe s teškoćama u razvoju u Ljubuškom, spomenik žrtvama komunizma u Kanadi ili kupnja školskih udžbenika na hrvatskom jeziku za djecu u Vojvodini. Puno toga smo napravili – zajedno. To je najvažnije – da surađujemo, da si vjerujemo i da zajedno idemo naprijed.

Kakva vam je suradnja s Komšićem i što mislite o njegovom odnosu prema Hrvatskom narodu?

Ništa dobro. On je pokazatelj manipulacije i degradacije konstitutivnosti hrvatskog naroda od strane većinskog naroda u BiH.  Ta loša prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini mijenjat će se onim tempom kojim će BiH ustrajat na svom europskom putu i europskim demokratskim standardima. Srećom, BiH ima svog najvjernijeg zagovornika na tom putu u Republici Hrvatskoj, a još je veća sreća što je Hrvatska nikad snažniji faktor u kreiranju europskih politika. Iako volim vjerovat da je u Hrvatskoj postignut najširi, ako ne i opći, konsenzus oko tog pitanja, treba biti oprezan i imati na umu da je politički kapital predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u vanjskopolitičkim odnosima velik. A posebno je fokusiran na pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini. Na tom putu vjerujem da ćemo iznaći rješenja za sve izazove s kojima se Hrvati u BiH susreću.

Zahvaljujući vama i vašem Uredu Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o hrvatskom državljanstvu i olakšao uvjete potrebne za stjecanje hrvatskog državljanstva. Zašto je cilj omogućiti što brže i lakše stjecanje državljanstva potomcima naših iseljenika?

Stjecanjem državljanstva stvara se i pravna veza između pojedinca i države. Jača se osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu. Pripadnici hrvatskog naroda, ma gdje živjeli, imaju pravo biti hrvatskim državljanima i koristiti sva ostala prava koja RH stavlja na raspolaganje svojim državljanima. Ako imaju to pravo, onda im treba omogućiti da ga koriste na jednostavan, a ne na destimulirajući, način. To pitanje smo riješili, smatramo ga velikim uspjehom ove Vlade i značajnim iskorakom države prema Hrvatima izvan Hrvatske, ali sad se već bavimo iznalaženjem rješenja na ostala pitanja koja se javljaju prilikom povratka iseljenika u Hrvatsku.

Međunarodni televizijski programski kanal Hrvatske radiotelevizije – HRT International, namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske koji je uspostavljen za vrijeme vašeg mandata i na vašu inicijativu?

Smatramo da Hrvati izvan Hrvatske zaslužuju jedan televizijski program koji će biti prilagođen njihovim potrebama – višejezični informativni program, emisije o Hrvatskoj, domaća produkcija s naglašenim identitetskim elementom. Zadovoljni smo činjenicom da je pokrenut Peti kanal. Međutim, moram naglasiti da je moja misao vodilja u svemu – zajednička suradnja i otvorena komunikacija. U svakoj inicijativi, na svakom projektu očekujem angažman, savjete, konstruktivne kritike onih za koje radimo – bio to projekt kojim se animiraju osnovnoškolci ili programski sadržaj Petog kanala. Jedino tako možemo kvalitetno usmjeriti silan trud, vrijeme i energiju koju ulažemo u izgradnju čvrstih veza s Hrvatima diljem svijeta. Ta izgradnja je dvosmjeran, uzajaman proces i zahtijeva povjerenje. Vrata Ureda su uvijek svima otvorena i jednaki entuzijazam koji očekujem od sebe i svojih suradnika u jačanju odnosa između hrvatske države i hrvatskog naroda koji živi izvan Hrvatske, toliko očekujem i od drugih u izgradnji tog odnosa.

Na listi ste za I. Izbornu jedinicu, kako ste Vukovarac što od vas mogu očekivati građani Zagreba? Za što ćete se zalagati?

Vukovar je pun mladih kojima u osobnoj iskaznici piše da su rođeni u Zagrebu, pa onda očekujem da Zagreb može podnijeti i jednog vremešnijeg Vukovarca na listi Hrvatske demokratske zajednice. Šalu na stranu, ja ću uvijek biti Vukovarac, u Vukovaru sam rođen, u njemu sam živio pola života, a drugu polovicu u Zagrebu. Jedan sam od zapovjednika obrane Vukovara, tamo mi žive roditelji, rat me doveo u Zagreb, a neke privatne okolnosti su me za njega trajno vezale. Budući da sam Vukovarac, znam što znači životom braniti svoj grad, svoju obitelj, svoje susjede, svoje prijatelje, svoj dom. Znam što znači proći pored ostataka srušene kuće u čijem zidanju sam kao dijete, vlastitim rukama, sudjelovao zajedno s ocem i bratom i znam što znači izgraditi tu kuću ponovno. Mnogi moji Vukovarci koji su bili prognani u Zagreb prema Zagrebu i Zagrepčanima osjećaju jednu specifičnu ljubav koju može razumjeti samo čovjek koji ostane bez svog doma, svog grada, svojih prijatelja. Kao Vukovarac mogu reći – ako smo obnovili do temelja srušeni Vukovar, obnovit ćemo i potresom ranjeni Zagreb. To od mene mogu očekivati građani Zagreba.

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari