Pratite nas

BiH

Mile Lasić: Lagumdžiju treba otjerati, a ne smijeniti

Objavljeno

na

Mile Lasić, profesor za europske integracije na Univerzitetu u Mostaru, smatra da bi nakon općih izbora u BiH za Federaciju najbolja moguća koalicija bila ona između SDA, HDZ-a BiH i SBB – Fahrudin Radončić, bez obzira na pojedinačne nesuglasice.

Europski put
Lasić je pojasnio da je ovo jedini logičan blok, jer je to volja građana koji su tako odlučili na održanim izborima. Svaki drugi korak, kako kaže, ne bi bio dobar, jer građani su svoje rekli.

“Radi se o tome da nam je potrebno dvotrećinsko glasanje o važnim pitanjima, počevši od vađenja iz ladice verzije radnog nacrta Ustava FBiH do deblokade europskog puta, ali i implementacije odluke „Sejdić-Finci”. Za sve je ovo potrebno osposobljeno parlamentarno tijelo koje mogu zajedno činiti SDA, HDZ BiH i SBB”, kaže Lasić u izjavi za Dnevni avaz.

On je ocijenio da se ovi političari, kao izborni pobjednici, tako moraju i ponašati, kako bi vlast što prije bila formirana.

“Mislim da je ovo jedna nužda, neophodnost, ali i odnos poštovanja prema izbornoj volji hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ne smije se ponoviti ono što su SDA i SDP uradile prije četiri godine HDZ-u BiH. Mora se napraviti jedna ozbiljna koalicija, a ove stranke skupa to mogu. Na taj način bila bi formirana koalicija političkog desnog centra”, kaže Lasić.

Očekivan ishod
Komentirajući izborne rezultate i krah SDP-a BiH sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu, Lasić je dodao da je ovakva vrsta ishoda za ovu stranku bila i očekivana.

“Izborni debakl SDP-a mogao se očekivati. On nije nikakvo iznenađenje nakon svih unutarnjih egzibicija. Ono što možda nije moralo da se desi je da ti glasači priđu Demokratskoj fronti – Željko Komšić. No, kada su u pitanju pozivi za ujedinjenje u ljevicu, mislim da BiH treba ljevica, lijevi političari, ali joj ne trebaju ublehaši”, rekao je Lasić.

Lagumdžiju treba otjerati, a ne smijeniti
Lasić tvrdi i da je dosadašnji lider SDP-a Zlatko Lagumdžija žrtva vlastite megalomanije.

“On je čovjek staljinističkih manira, koji je pokušao kao niko prije njega poniziti Hrvate. Sretan sam što je kraj njegove političke karijere na vidiku. Ali, smatram da mu u SDP-u ne trebaju dozvoliti da podnese ostavku, nego mora biti otjeran, kako to i zaslužuje”, dodaje Lasić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari