Pratite nas

Gost Kolumne

Mile Prpa: Bijeli čovjek ugušit će se u svom vlastitom smeću

Objavljeno

na

(Pismo indijanskog poglavice Seattlea)

Poglavica Seattle (oko 1780. – 7. lipnja 1866.) bio je poglavica plemena Duwamish. Kao svi tadašnji Indijanci ili domoroci, volio je i čuvao prirodu i njenu ljepotu i čistoću. Danas to proročansto više ne zvuči zlokobno, već je posvuda nastupilo kao suvremeni život i okoliš pun ljudskog smeća. Apokalipsa smeća stiže već na svačija vrata, gotovo u cijelom svijetu.

Izgorjelo gigantsko odlagalište smeća u Jakuševcu, zamalo je ugušilo pola milijunskog grada Zagreba. To je samo prva lasta nesreća koje tek slijede. Da se to dogodilo u bilo kojoj državi u njenoj metropoli, gradonačelnik koji je za to najviše odgovoran bio bi prikovan na stup srama, sve dotle dok i sam ne postane smeće, koje smrdi okolo njega. Isti tren takav gradonačelnik odletio bi sa svoje funkcije najkasnije u roku 24 sata, dobio bi zabranu života i boravka svuda, osim u našem  Zagrebu,  koji se još  i  izrugiva s vama   s TV ekrana i služi kao najveća sramota koju je ikada grad Zagreb imao.

Ali dragi moji Zagrepčani, umjesto da se svi dignete na noge i da tražite njegov izgon iz Zagreba, ili pritvaranje u Remetincu, vi ga na tv ekranima , istina pomalo izobličenog, gledate kako vam se izruguje u oči i sprda s vama, radi ono što je suprotno ljudskom razumu.

Kante kao nova smetlišta i ishodište raznih bolesti

Svi se sjećamo vremena kad su kante za smeće uvijek bile udaljene najmanje pedesetak metara od ulaza u zgrade. I sve je štimalo, znalo se,  dva puta godišnje, da se odvozi krupno smeće, svi bi dan prije počistili svoje tavane i podrume i na taj način se rješavali starudije, znajući da će sutradan po gradu voziti  kamioni koji će to sve pokupiti i složiti na odgovarajuće mjesto.

Danas pred svakim vratima zgrade ima nekoliko kanti, iz kojih se širi smrad i ulazi u zgrade, sve postaje odvratno i zagađujuće. Grad nam zbog nečijih izuma ali i zbog većih zarada postaje cijeli jedno veliko smetlište, puno smrada.

I ne samo to, vlasnicima stanova besplatno se daju vreće u kojima će držati smrdljivi otpad, na njihovim terasama, lodžama, balkonama, pa čak i kuhinjama i  spavaćim sobama, oni koji imaju male stanove i nemaju to smeće gdje odložiti osim ispod kreveta.

Apokalipsa smeća krenula je suludo iz metropole  Zagreba, s još luđim Gradonačelnikom.

Budite bez brige, takova suluda koncepcija prikupljanja smeća, proširit će raznorazne boleštine, kugu i da dalje ne nabrajam. Posljedice će biti zastrašujuće, ponajprije za djecu i starije osobe.

Nakon uvođenja te koncepcije svuda smrdi, gdje prije toga nikad nije smrdjelo. To je doista veliko kulturološko, ekološko i drugo veledjelo gradske vlasti.

Bijeli čovjek ugušit će se u svom vlastitom smeću.

Kako to gordo zvuči! Zar Gradska vlada nije momentalno trebala dati ostavku nakon apokaliptičnog dima iz najvećeg odlagališta smeća u Zagrebu. Ne, u Hrvatskoj to nije tradicija. Vlast je takva, a posebno institucije gonjenja za kaznena djela, sve dopuštaju. Ekološke rak rane niknule su posvuda kao otrovne gljive poslije kiše.

A na globalnom planu onečišćenje smećem masovno je prisutno i u nekad čistim rijekama, zagađenja su postala masovna i za mora, ali najnovije  i u prostoru svemira gdje se iz ispaljenih raketa odbacuje tehnološko smeće koje će vječno kružiti oko planeta, i u budućnosti biti velika smetnja zbog mogućih sudara i sl.

Kad miris iziće iz poljskog cvijeća,

kad milost iziđe iz čovjeka,

kad rijeke izgube svoje zdravlje, (onečiste se)

nastupit će opći rat. (Mitar Tarabić)

 

Pjesma br2 . iz 33. Pisma Teofilu (Mile prpa Filozofija čovjeka)                                                                                                                                                                                           

  1. Što bi kazati, o nama mogli reći,

oni iza nas, što još nerođeni brode.

– Sebični bili, sve sebi htjeli steći,

ni čiste nam nisu ostavili vode.

 

Ni čiste vode, ni morskog sjaja plava,

ni zraka čista, ni blagost Sunca što zrači.

Kakav to nakot, luda im ta glava –

što sudbinski potez i za nas vlači?

 

Ah, što bi kazali, tek nemoćno se gleda.

Vrli, nemoćno se gleda i nemoćno prati.

Učiniti tu se previše ne da –

da neuk učenog, a nepošten poštenog shvati.

 

Učiniti se ne da, već riječima samo –

lakše mi biva kad se o tome zbori.

I riječ ova u tom mozaiku tamo –

još kamenčić je jedan što tim plamom gori.

 

U POČETKU SVE BIJAŠE ČISTO

 

1.

Čisti vjetrovi ne pušu više.

Iz njih ne struji bistrina zraka.

U našu

već ulazi dušu

sumorni zov

mraka.

 

2.

Čisti više ne sipe snjegovi.

U njima se pršteća bjelina zgubi.

Zriju u očima

tamni bregovi.

Naš duh ih

ne ljubi.

Čiste već ne padaju kiše,

bistrinom neba nas ne kvase.

 

U nama nema

te žeđi

što je jasnoća

duha pase.

 

Po travi nisu više jutarnje rose,

ne zrcale se u svjetlu sjaja.

U nama

već se kose

te kapi

što odraz ne daju.

Oko nas nema blagosti mirisa lipa,

ni zanosa cvjetnog peluda iz bilja.

Taj miris

već nosne nam štipa.

U njeg nesta

svakoga milja.

6.

Ni mladenke više ne nose

čistinu svoje vjenčane halje.

Već upliću

u ruse kose

bodlju što ih gnâ

od ljubavi dalje.

 

U nama ni misli više nisu čiste.

Na naše duše pale su sjene.

Već u krugu se vrte

radosti iste.

Bez svježeg daha

bez nove mijene.

Sa zvonika zvona

što zvonjavom se glase

već trulost u zvuku svome nose.

Duh naš

tu nemilost pase.

Sile nebeske

već nas kose.

(Mile Prpa/GOZBA ŽIVOTOM)  

Mile Prpa

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gost Kolumne

Novi križni put Hrvata zbog Bleiburga: Sarajevo im brani i misu za žrtve

Objavljeno

na

Objavio

prosvjed u Sarajevu

Malo je hrvatskih kuća i u Hrvatskoj i u BiH iz kojih barem jedna žrtva nije vezana za Bleiburg i Križni put. Životi cijelih obitelji obilježeni su ovim zločinom koji ni povijesno ni pravno nikada nije valoriziran. Nitko i ne zna njihov točan broj. Hrvati desetljećima nisu smjeli spominjati svoje žrtve i tražiti ih u masovnim grobnicama Slovenije, Austrije ili, pak, po križnim putevima kojima su vođeni sve do Makedonije.

Kao u olovnim komunističkim vremenima, Sarajevo se protivi spominjati počinjene zločine i 75 godina poslije.

Čak i da je samo jedna nevina žrtva ubijena na Križnom putu, zaslužuje da joj se služi sveta misa. A njih deseci tisuća brutalno su, bez suda, zločinački ubijani. Zar na svijetu ima ijedan čovjek koji to može pravdati?! Medijsko-političkom hajkom, krivotvorenjem podataka, ničim utemeljenim tvrdnjama kako se priprema misa za ustaški režim i NDH, bošnjački političari stavili su metu na Vrhbosansku nadbiskupiju, kardinala Vinka Puljića i sve katolike koji se usude u subotu doći u sarajevsku katedralu. Zaprijetilo se čak i smrću hrvatskom političaru koji je izjavio da će biti na misi.

Ovdje je mnogo toga što ukazuje da su činjenice manje bitne, a da hajka na Hrvate katolike ima za cilj nešto mnogo opasnije od brige za žrtve fašizma. Najblaže rečeno, zanimljivo je što je lavina sarajevskih reakcija na misu za bleiburške žrtve uslijedila ne odmah, nego danima nakon što je objavljeno da će se služiti u Sarajevu. U roku od samo nekoliko sati uslijedila je orkestrirana kampanja stranaka, udruga…, a sve je pratila medijska artiljerija i pješaštvo s društvenih mreža.

Razlog je, naravno, politički vrlo proziran. Čekao se pogodan trenutak za proganjanje fašističkih vještica i hvatanje ustaša po crkvi, a nema prikladnijeg od Dana pobjede nad fašizmom. To je datum koji bošnjačka politika prisvaja i kroz istodobnu proslavu tzv. Dana Zlatnih ljiljana kako bi se, što je moguće više, bošnjačka strana u proteklom ratu poistovjetila s antifašističkim pokretom, a koja se devedesetih godina prošlog stoljeća, dakako, borila protiv fašista – srpskih i hrvatskih. Nimalo slučajno, “progon ustaša” u drugi je plan bacio aferu s kriminalnom nabavom respiratora za bolnice u Federaciji BiH, a u treći aferu s kupnjom glasova zastupnika u Sarajevskoj županiji.

Jednako tako, radikalni bošnjački političari koriste svaku prigodu da Hrvatima nametnu hipoteku zločinačke organizacije. Iako ispadaju smiješni, podmeću im i antieuropske i antiameričke vrijednosti. Sve kako bi se svidjeli demokratskom svijetu i tako lakše ovladali državom koju žele samo za sebe. I bez “fašista”. U okviru takvih zlih namjera pretvaraju misu žrtvama u veličanje ustaštva. U taj okvir moralo se uklopiti i optuživanje kardinala za ustašovanje, i to od istih onih koji su njegov boravak i službu u ratnom Sarajevu uzimali kao “neoboriv argument” očuvanja multietničnosti i tolerancije tog grada. Neupućenima i nedobronamjernima kardinal nema ni priliku objasniti da misa, čiju zabranu oni prizivaju, nije nikakav javni skup, već sakrament, religijski obred u kojem vjernici sudjeluju svojom voljom. Njih to i ne zanima.

Oni su već donijeli presudu. Poput onih koji su bez suda ubijali desetke tisuća zarobljenih civila i vojnika. Vrijeđanje žrtava pojačali su stavljanjem crnog poveza preko očiju Ivanu Pavlu II. na spomeniku ispred katedrale. Oprosti im, Papa, jer ne znaju što čine. Prije toga na istom su mjestu na Isusov prst stavljali kondom predstavljajući to kao umjetnički izričaj.

Prijetnje prosvjedima ispred katedrale u kojima prednjače perjanice “građanskog” pokreta – Naša stanka i SDP, Katoličku crkvu i kardinala neće uplašiti. I Crkva i kardinal bili su uz svoj narod i pod granatama i opsadom, pa ih neće zastrašiti ni salonski antifašisti ni lažni liberali. Posustanu li sad, i Crkva i hrvatski narod u BiH zauvijek će prestati biti ikakav društveni čimbenik. Razmišljanja, običaje, stavove i mise određivat će im drugi po svojim kriterijima prihvatljivosti. Morat će tražiti odobrenje čak i za to za kim mogu žaliti i za koga Boga moliti.

Svjestan je toga sigurno i kardinal Vinko Puljić čija je služba otpočetka obilježena izazovima i iskušenjima. Kroz svoj križni put vrhbosanski nadbiskup prolazio je uspravno i hrabro, često neshvaćen i od nekih svojih sunarodnjaka. Nije dopustio da njegov narod živa pokopaju. Budu li mu određivali i mise za pokojnike, kardinal zna da će to biti posljednji grumen zemlje nad bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Tek onda mogle bi se služiti mise za Hrvate kojih, kao naroda, u njihovoj domovini više ne bi ni bilo. Zato bi se u crkvama diljem BiH svećenici u subotu trebali prisjetiti svih žrtava. Onima koji bi i danas Hrvate po svojim sudovima razapinjali na križnim bh. putevima zajedništvo je najjači odgovor.

Jozo Pavković/VečernjiList BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gost Kolumne

Zdenko Ćosić: Zar mislite, vi bijedne kratkotrajnosti, da će pred vama pasti katedrale, mise i fatihe?

Objavljeno

na

Objavio

Zaklinjući se Alahom da ništa nije kriv, u pismu što ga je stigao napisati prije nego će ga partizani – komunisti likvidirati, jedan od šehida Hadžeta je napisao: “Kad god me se sjetite, fatihu za moju dušu izučite.”

Tako, Bogu hvala, iz godine u godinu se okuplja mnoštvo muslimana i njihovih vjerskih prvaka, uče fatihu, mole se i čuvaju sjećanje na više od dvije tisuće ljudi što ih “oslobodioci” poubijaše od mjeseca studenog 1944. godine, kad uđoše u Novi Pazar, pa sve do prve polovice 1946. godine, kad učvrstiše svoju vlast, piše Zdenko Ćosić za Hrvatski Medijski Servis

Novi Pazar, Hadžet, ni po čemu nije iznimka kad su u pitanju likvidacije ljudi pod kolektivnom optužnicom neprijatelja, kvislinga i “svih neprijateljskih reakcija” protiv novog poretka.

Tako je, “prije nego se čvrsto uspostavio kao diktator”, po riječima američkog predsjednika Harry S. Trumana, “Tito pobio više od 400.000 protivnika u Jugoslaviji.” Kao najmasovnija zločinačka odmazda koju su proveli Titovi komunisti-partizani, zapamćena je pod imenom Bleiburški genocid. Bezimeno mnoštvo ubijenih, prije i nakon učvšćivanja diktature, desetljećima su bili prekriveni ideološkim plaštom šutnje, izbrisani iz matica živih i nikada upisani u registre mrtvih: Potpuno dehumanizirani, kako bi dželati mirne savjesti stvarali novi poredak.

U tim pokoljima po završetku Drugog svjetskog rata živote su izgubili i mnogi muslimani iz Bosne i Hercegovine jer se “ogromna većina muslimana našla na strani okupatora” (Hamdija Omerović na Trećem zasjedanju ZAVNOBiH, 1945.) Među žrtvama nisu bili samo “suradnici okupatora”, zločin je provođen neselektivno, jednako nad civilima, ženama, djecom, razoružanim pripadnicima poraženih vojska…

Imamo li ljudsku obvezu i demokratsko pravo sjećati se tih žrtava? Imamo li pravo fatihu izučiti i misu zadušnicu slaviti za njihovu dušu?

Nitko nije očekivao da bi se u isto anticivilizacijsko kolo mogli uhvatiti ateisti i vjernici: Kolo u kojem nema mjesta kulturi sjećanja uopće; u kojem nema mjesta molitvi, sjećanju i govoru “o nekim drugim žrtvama”.

Te druge žrtve, kojih se nije pristojno sjećati i o njima govoriti, kako kaže predstavnik naroda čija se ogromna većina našla na strani okupatora u Drugom svjetskom ratu – Bakir Izetbegović, nisu zaslužile molitvu.

Slično, u najavljenoj svetoj misi za duše žrtava Bleiburškog genocida, Željko Komšić, pričuvni bošnjački član Predsjedništva BiH, prepoznao je “podlo lukavstvo ustaške ideologije”. Univerzalni odgovor neokomunista na svako pitanje!

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, također je osudio! održavanje mise…

Ne samo ugledni i neugledni pojedinci, ponovnom ubijanju mrtvih se pridružiše i političke stranke, među njima i ona najbrojnija, SDA. Nakon najave sv. mise za žrtve Bleiburške tragedije, koja će se održati u sarajevskoj katedrali, SDA se oglasila priopćenjem u kojemu, onako usput, u zagradi, iskazuju tek razumijevanje za nevinost ubijenih žena i djece – sve ostalo je puka apologija zločina umotana u “vrijednosti antifašizma”.

Kakvo moralno potonuće! Kakav civilizacijski pad!

Prije desetak dana zasjedalo je Predsjedništvo BiH: Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik. Javnosti su priopćili svoju odluku: Oni će, baš oni, predvoditi procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji!

Istoj, dakle, onoj Europi čiji je parlament u rujnu prošle godine usvojio rezoluciju pod nazivom “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe”.

U Rezoluciji se naglašava kako je “Drugi svjetski rat, najrazorniji rat u povijesti Europe, započeo kao neposredni rezultat zloglasnog nacističko-sovjetskog sporazuma o nenapadanju od 23. kolovoza 1939…” Ista Rezolucija dalje “podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije…”

Znaju li naši predvodnici u Europu da ta Europa u istom dokumentu “najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalni režimi.”

Znaju li da Europa ne poznaje “neke druge žrtve” za koje se ne smije moliti i da su sve žrtve dio istog registra sjećanja.

Kao i ovih dana u Sarajevu, jednako su nekoć lažni i licemjerni “čuvari antifašizma” prijetili sudionicima komemoracije Hadžeta – onima koji su htjeli “nekim drugim žrtvama” – Bakire!, fetvu za njihovu dušu izučiti.

Prepoznavši u tim nasilnicima neokomuniste – neonaciste, a ne antifašiste, prepoznavši istu komunističku ideologiju i neonacističku metodologiju, Muamer Zukorlić je poručio: “Vi ćete pasti kao što su pali oni koji su ubijali ove ljude…”

Zar mislite, vi lažni Europljani, vi lažni patrioti, neonacisti; zar mislite, vi bijedne kratkotrajnosti, da će pred vama pasti katedrale, mise i fatihe?

***Zdenko Ćosić je predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovčke i dopredsjednik HDZ-a BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari