Connect with us

Komentar

Mile Prpa: Pomorski kondominij

Published

on

Piranski zaljev ili kako ga Hrvati nazivaju Savudrijska Vala, u sukobu međusobnih interesa našli su se u pravnoj pat poziciji, bez ikakve šanse da se taj gordijski čvor uspješno razriješi.

Jedno od pravednijih rješenja bio bi uspostava  na spornom prostoru ili  cijelom zaljevu uspostave zajedničkog kondominija. tj. zajedničke uprave, ravnopravne u svemu u kojemu bi ravnopravno svi žitelji koji bi na neki način slobodno ribarili, slobono plovili – ukratko provodili sve uobičajne radnje i jedne i druge strane međusobno. To znači dvojna uprava.

Takvi kondominiji nisu nepoznati među brojnim narodima, a ima ih i nekolilo pomorskih. Pače to bi približilo susjedne narode.

Otpada bilo kakav koridor jer u Jadranskom moru više nigdje nije moguć osim u južnom Jadranu. Takav bi kondominij pozdravili brojni narodi, a i svjetska politika, a predviđa ga i pravo mora.

Kondominij – Wikipedija

Kondominij ili koimperij (iz latinskog con-dominium, hrv. “suvlasništvo”) u međunarodnom pravu označava zajedničku upravu i vlast nad teritorijem između dviju …

Kondominijum ili kondominij u međunarodnom pravu označava zajedničku upravu i vlast dvije ili više država nad određenim teritorijom.

Priredio: Mile Prpa / Kamenjar.com 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari