Milijan Brkić: HRVATSKA IZNAD SVEGA

2

Prije 25 godina, na današnji dan 7. listopada 1991., zrakoplovi zločinačke tzv. “JNA” raketirali su Banske dvore. Bio je to očajnički agresorski čin i zadnji pokušaj čuvara bivše države da obezglave hrvatski narod u povijesnom činu stvaranja neovisne demokratske Hrvatske.

Dan nakon pokušaja atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, Sabor je proglasio neovisnost Republike Hrvatske donošenjem Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države.

Spomenom i sjećanjem na ovaj događaj, prisjećamo se jednog od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti, kada je hrvatski narod ponosno raskinuo spone prošlosti te počeo kreirati i graditi vlastitu budućnost. Naša neovisnost nije postignuta bez borbe, bez žrtve i bez odricanja, zato se upravo danas posebno sjećamo hrabrih ljudi koji su svoje živote položili za stoljetni san hrvatskog naroda o samostalnoj, neovisnoj i suverenoj državi.

Žrtva i borba ostvarena prije 25 godina postali su temelj moderne i demokratske Hrvatske koja je u 25 godina prošla dugačak, bolan ali i uspješan put osamostaljenja, oslobođenja okupiranog teritorija, konsolidiranja te pristupanja NATO-u i Europskoj uniji.

Ovo je dan spomena, ali i dan slavlja jer je na ovaj dan Hrvatski sabor u ime hrvatskog naroda jednoglasno odlučio za Hrvatsku, za Domovinu!

facebook komentari

  • Agromentum

    Iznad čega???

  • Saga

    Iznad jada, tuge, laži, mržnje, izdajstva, neosjetljivosti, dvoličnosti, pokvarenosti, ravnodušnosti, kukavičluka, pognutih glava, spuštenih pogleda, ruku na leđima…
    Valjda je na to mislio, nadam se.