Connect with us

Komentar

Milijan Brkić: Istambulska konvencija DA u djelu “zaštite od nasilja” ali NE u dijelu koji se tiče “rodne ideologije”!

Objavljeno

-

Nakon što se predsjednik Vlade, Andrej Plenković, najavio kako će se Istambulska deklaracija vrlo skoro naći na dnevnom redu Vlade i Sabora, uslijedila je i najava referenduma, ali i najava djela oporbe kako će u Saboru podržati ratificiranje Istambulske deklaracije.

Međutim, sudeći prema informacijama koje dolaze iz HDZ-a, referendum neće biti potreban jer će Istambulska deklaracija biti prihvaćena samo u djelu koji govori o “zaštiti žena od nasilja, ali ne i u djelu koji zagovara “rodnu ideologiju”.

To je danas neizravno potvrdila i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nada Murganić, ustvrdivši da će Vlada, vezano uz prihvaćanje Istanbulske konvencije, predložiti dokument koji sadržava dopuštene ograde i posebne izjave.

Podsjetila je da je Istanbulska konvencija prošla javnu raspravu iz koje se vidi da na neke članke u hrvatskoj javnosti postoje ozbiljne primjedbe.

-Iz toga razloga smo obazrivi i iz toga razloga radimo na jednom dokumentu u kojem ćemo biti jasno opredijeljeni. Usvojit ćemo, odnosno predložiti zakon u kojem će se određene ograde moći ugraditi. Isto tako, i posebne izjave u kojima ćemo poštivati one vrednote za koje se RH, sa svojim Ustavom, opredijelila. S druge strane, ostat ćemo na čvrstom stajalištu da od nasilja štitimo sve naše građane – kazala je danas ministrica Murganić.

Zamjenik predsjednika HDZ-a i dopredsjednik Hrvatskog sabora, Milijan Brkić, zamoljen za pojašnjenje, bio je znatno određeniji.

– Istambulska deklaracija DA u djelu što se tiče “zaštite od nasilja” ali NE u u djelu koji se tiče “rodne ideologije – kategoričan je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

Usvajanje Istambulske deklaracije, tako se očito pretvorilo u prvorazredno političko pitanje. Nakon što HDZ iziđe s prijedlogom usvajanja deklaracije bez djela koji ozakonjuje “rodnu ideologiju”, bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati oporbeni SDP i Glas, ali HNS koji je dio vladajuće većine.

HRsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas