Connect with us

Komentar

Milijan Brkić: Nevjerojatan je linč na kojeg poziva dio bošnjačke javnosti protiv kardinala Vinka Puljića i Hrvata

Objavljeno

-

BLEIBURG – KROZ ISTINSKI I ISKREN DIJALOG PRONAĐIMO MIR

Ove godine obilježavamo 75. obljetnicu BLEIBURGA, najveće tragedije hrvatskog naroda. Odajemo počast i iskazujemo pijetet više desetaka ako ne i stotina tisuća pobijenih na najpodmukliji način; hrvatske vojske koja se predala i njihovih obitelji, žena, djece i staraca.

Bleiburg je prva postaja Križnog puta, tragedija koja nas je kao narod toliko ranila, osakatila i desetkovala. Simbol je i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika koji su uslijedili slijedećih mjeseci u zarobljeničkim logorima i na marševima smrti kroz Jugoslaviju.

Kao kršćani, katolici, dužni smo našim pobijenim precima i sunarodnjacima, ali i svim ostalim žrtvama komunističko-partizanskoga krvavoga pira nakon završetka Drugoga svjetskoga rata, iskazati najdublje poštovanje i pomoliti se za njih, jer time njegujemo, ne samo sjećanje na njihovu žrtvu, nego i simbol naše nacionalne patnje.

Nevjerojatan je linč na kojeg poziva dio bošnjačke javnosti protiv kardinala Vinka Puljića i Hrvata zbog najave održavanja mise zadušnice za bleiburške žrtve u Sarajevu. Dok su u svibnju 1945. godine mnogi europski narodi izborili i dočekali slobodu, Hrvati su iskusili smrt, krv i suze.

Hrvati, ali i ne samo oni, su bili „oslobođeni“ tako što su ih „osloboditelji oslobodili“ života. Pijetet za mrtve i pokojne, a posebno nevine stradalnike, trebao bi biti civilizacijski minimum. Iskreno se nadam kako su ovi ispadi i histerija upereni protiv bosansko-hercegovačkih Hrvata i katolika tek nesretan pokušaj pojedinaca s ciljem skretanja pozornosti s niza ozbiljnih afera koje potresaju političko Sarajevo.

Ako je i jedan čovjek ubijen – previše je! Mrtvih, nažalost, imamo dovoljno i jedni i drugi iz nedavne i manje davne prošlosti, stoga nam je bolje da ne udaramo u najbolnije rane… i pokušamo naći osnovu za zajednički suživot barem u patnji i žrtvi koje smo kao narodi pretrpjeli. Snažna poruka zajedništva Hrvata i Bošnjaka u Sarajevu, pa i cijeloj BiH bila bi da i Islamska vjerska zajednica organizira komemoraciju za žrtve tragedije u kojoj su stradali i mnogobrojni nevini Bošnjaci, a tim više što je Islamska vjerska zajednica to redovito činila svih proteklih godina u Bleiburgu gdje je na komemoracijama redovito bio prisutan visoki predstavnik Islamske vjerske zajednice koji je predvodio molitvu i za poginule Bošnjake.

Nažalost, nakon 75 godina od tragedije postoje ljudi kojima smeta komemoracija za žrtve Bleiburga i Križnog puta, iako su počinitelji tih zločina već odavno mrtvi. Bez obzira na njihove prosvjede i šutnju ideološke braće – komunista, puna istina će se razotkriti i ugledat će svjetlo dana. Komemoracije i svete mise nastavit ćemo slaviti na spomen svih žrtava te ćemo se pomoliti i za duše onih koji su sudjelovali u zločinima i prikrivanju istih.

Žrtve Bleiburga, Križnog puta i povijesne činjenice ne mogu biti predmet konfrontacije mišljenja. Ogradimo se od politike raznolikih provokacija te kroz istinski i iskren dijalog pronađimo mir za sve, komentirao je Milijan Brkić na facebooku

 

Kako je to bilo 1995. – Komemoracija žrtvama Bleiburga u Sarajevu i mise u svim crkvama

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari