Connect with us

Komentar

MILIJAN BRKIĆ: Skromnost i poniznost sv. Leopolda su vrline koje nas privlače i spajaju

Objavljeno

on

U godini milosrđa Hrvatski narod svjedoči nizu znakovitih poruka pa je tako i jedna od poruka, izloženo neraspadnuto tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića u crkvi u zagrebačkoj Dubravi. Kroz šest dana, vjernike je ponovno privukla i spojila vjera, pohodili su crkvu u Dubravi prepuni ufanja dodirnuti sarkofag te tako svecu prenijeli svoje nakane.

[ad id=”93788″]

Umorni od turbulentne sadašnjosti Hrvati pokazuju kako je duh još uvijek jak, a vjera velika. Sv. Leopold danonoćno je slušao svoje vjernike te tako postao “apostolom ispovjedaonice”. Sada smo svi mi zajedno, svatko sa svojom molitvom i nakanom, pošli k svecu ispovjediti mu se i odati počast. Prepustiti svoje najdublje osjećaje čistoći svetca na vjersku katarzu.

Neumorno slušajući svoje vjernike, sveti je Leopold postao prijatelj svakoga čovjeka upravo zbog svoje blagosti, pronicao je u svako opterećeno srce s bremenom na duši. Neprestano zagovaravši zajedništvo i pomirenje do zadnjega se dana i na bolesničkoj postelji žrtvovao za svakog pojedinca koji mu se s povjerenjem obraćao.

U svojoj skromnosti i poniznosti sv. Leopold djelovao je i idalje djeluje – njegov sarkofag i spokojno lice spojili su ljude, dali su im utjehu i inspiraciju.

Izmoreni od problema koji nas umaraju, na našim putevima, ponekad i posustanemo. Letargija nas obuzme i duši treba “duhovna okrijepa”. Brige, posao i obveze otuđuju nas jedne od drugih. Često se pitamo jesmo li sami i imamo li prijatelja koji će nas poslušati? Tko nas dovoljno voli te tko nas ima vremena i strpljenja spokojno slušati, ali i čuti vapaj naše duše i našeg srca?

Nikada ne smijemo odustati, koliko god problema bilo na našem životnom putu jer svatko ima svoj put i djelo. Ako se njime ponosimo i doprinosimo društvu kroz ono u čemu smo dobri, onda znamo da smo na ispravnom putu.

Iako je njegovo poslanje i djelovanje bilo nešto drugačije, ali ipak javno, život sv. Leopolda treba biti motivacija i poruka te podsjetnik posebno onima čiji je posao javno djelovanje. Neka nam njegov život bude inspiracija da također postanemo „apostoli ispovjedaonice“ javno djelujući, ali i govoreći o problemima svakoga pojedinca koji nam je dao povjerenje.

sveti leopold mandić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari