Pratite nas

Politika

Milijan Brkić traži pokretanje postupka protiv Bunjca

Objavljeno

na

Potpredsjednik Sabora HDZ-ov Milijan Brkić u petak je poručio kako su DORH i MUP dužni pokrenuti postupke te istraže ima li elemenata prekršaja ili kaznenog djela u prijetnjama smrću koje je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac izrekao pripadnicima saborske straže.

Istaknuo je i kako je od nadležnih saborskih službi tražio da se zaštite djelatnici saborske straže koji su radili u skladu sa svojim ovlastima.

Brkić koji je predsjedavao sjednicom kada se dogodio incident u izjavi novinarima kazao je da je cijela javnost vidjela eklaktantan primjer kršenja Poslovnika unatoč zamolbama i upozorenjima. „Pernar se ponašao kako se ponašao, evidentno je kršio Poslovnik kojeg je donio Hrvatski sabor i koji ima snagu zakona.

U svakom uređenom sustavu i uređenoj državi postoje pravila i regula koja određuju određeni način ponašanja, pa tako i Poslovnik Hrvatskog sabora. Žalosno je da ono što smo donijeli od doma, a to je kućni odgoj, elementarna pristojnost, odnos prema ljudima, prema svom poslu, prema ljudima koji su nas izabrali, i nažalost, sinoć smo se vidjeli kako su se neki ponašali, ali Bože moj, to je njihov izbor“, poručio je Brkić.

Straža radila u skladu s ovlastima

„Ja sam od nadležnih saborskih službi tražio da se zaštite djelatnici saborske straže koji su radili u skladu sa svojim ovlastima, u skladu s Poslovnikom, u skladu s mojim zahtjevom kao predsjedavajućim, ja sam im naložio da udalje kolegu Pernara iz sabornice jer htio nije dragovoljno izaći nakon nekoliko opomena“, pojašnjavao je.

No, dodao je, „bez obzira na to, nadležna državna tijela, i DORH i MUP na osnovu neposrednog zapažanja, na osnovu snimki koje je vidjela cijela hrvatska javnost, mogu pokrenuti postupke i istrage imali li elemenata prekršaja ili kaznenog djela od strane pojedinih saborskih zastupnika“.

Na pitanje hoće li se skidati imunitet Bunjcu, Brkić je kazao da to treba pustiti nadležnim službama, u ovom slučaju, DORH-u. „Ako dođe takav zahtjev, onda će mu se u proceduri skidati imunitet“, napomenuo je.

„Ne treba nitko u ovom slučaju pokrenuti nekakav postupak, nego nadležna državna tijela DORH i MUP u skladu sa svojim ovlastima, dužni su postupiti kao kod svakog drugog građanina, tako i s nama zastupnicima.

Dužni su prema svakom građaninu postupati na isti način, pa tako i prema nama, bez obzira što imamo određeni imunitet“, istaknuo je Brkić, dodavši da je Sabor dužan zaštititi svoje službenike i da u Saboru na tome trebaju inzistirati.

(Hina)

 

Jandroković: Ovo je prijetnja smrću i zaslužuje svaku moguću osudu i najteže sankcije birača i javnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Etičko povjerenstvo traži da Glasnović ukloni izborni plakat

Objavljeno

na

Objavio

Etičko povjerenstvo naložilo je u petak stranci Neovisni za Hrvatsku i njihovom kandidatu Željku Glasnoviću da bez odgode uklone sa svojih mrežnih stranica plakat na kojemu Glasnović pozira u boksačkom stavu uz poruku da “Jugozomboidi” trebaju “dobiti šaku u glavu”.

Etičko povjerenstvo je zaključilo da je tim plakatom povrijeđen Izborni etički kodeks te je zatraženo da Glasnović i Neovisni za Hrvatsku s mrežnih stranica uklone spornu fotografiju u obliku predizbornog plakata, zajedno s pripadajućim porukama. Naloženo im je i da se tom fotografijom prestanu koristiti u bilo koje svrhe te da se javno ispričaju.

Na “spornom” predizbornom plakatu Glasnović šakom razbija staklo uz natpis “Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku” i “Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu”.

Glasnovića i Neovisne za Hrvatsku prijavili su Državno izborno povjerenstvo i zagrebačka Mreža “antifašistkinja” Zagreba. Oni su zatražili očitovanje Etičkog povjerenstva jer smatraju da je riječ o pozivu na nasilje, što je u suprotnosti s etičkim kodeksom.

(Hina)

 

Željko Glasnović najavljuje borbu protiv ‘jugozomboida’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Azimov: Nametnute sankcije Rusiji su neproduktivne i zbog njih najviše gubi Europska unija

Objavljeno

na

Objavio

Rusija nije prijetnja Europskoj uniji, a najvažniji zadatak ruske vanjske politike je obnova odnosa s Unijom i SAD-om, rekao je u Zagrebu ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov i pozvao na ukidanje sankcija Rusiji i jačanje rusko-hrvatskih odnosa.

Unija je od ožujka 2014. obnavljala sankcije Rusiji zbog ruskog pripojenja Krima i pomaganja proruskih pobunjenika na istoku Ukrajini.

– Nametnute sankcije Rusiji su neproduktivne i zbog njih najviše gubi Europska unija – rekao je Azimov u predavanju “Vanjska politika Rusije i rusko-hrvatski odnosi” koje je u palači Dverce organizirao Hrvatski diplomatski klub.

Podsjetio je da Europa još uvijek ovisi o ruskom plinu pa tako i Hrvatska koja je prošle godine uvezla preko dvije milijarde prostornih metara plina iz Rusije.

– Rusija nije prijetnja Europskoj uniji, ali nedostaje političke volje da se unaprijede odnosi -, rekao je Azimov.

EU, ali i SAD odbijaju ukinuti sankcije sve dok Rusija ne počne poštovati sporazum iz Minska kojim je zaustavljen otvoreni rat na istoku Ukrajine, dok Azimov istovremeno poziva na obnovu odnosa Rusije s EU-om i SAD-om.

– Do glavnih sukoba dolazi zbog nerazumijevanja globalnog poretka. Rusija ne dopušta da joj se nameću pravila jedne zemlje, ali je obnova odnosa potrebna jer se s globalnim izazovima poput terorizma i ekstremizma potrebno zajednički suočiti – istaknuo je Azimov i dodao da su Rusiji u ovom trenutku “najbliži strateški partneri Indija i Kina” i u tom kontekstu je pozdravio jačanje hrvatsko-kineskih odnosa.

Što se tiče dolaska visokih ruskih dužnosnika, Azimov kaže sljedeće:

– Glavni događaj kojem se nadam na početku sljedeće godine jest posjet ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Lavrova Hrvatskoj, a ako uspijemo sve pripremiti za summit, nakon toga očekujem i posjet ruskog predsjednika. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari