Pratite nas

Politika

Milijan Brkić traži pokretanje postupka protiv Bunjca

Objavljeno

na

Potpredsjednik Sabora HDZ-ov Milijan Brkić u petak je poručio kako su DORH i MUP dužni pokrenuti postupke te istraže ima li elemenata prekršaja ili kaznenog djela u prijetnjama smrću koje je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac izrekao pripadnicima saborske straže.

Istaknuo je i kako je od nadležnih saborskih službi tražio da se zaštite djelatnici saborske straže koji su radili u skladu sa svojim ovlastima.

Brkić koji je predsjedavao sjednicom kada se dogodio incident u izjavi novinarima kazao je da je cijela javnost vidjela eklaktantan primjer kršenja Poslovnika unatoč zamolbama i upozorenjima. „Pernar se ponašao kako se ponašao, evidentno je kršio Poslovnik kojeg je donio Hrvatski sabor i koji ima snagu zakona.

U svakom uređenom sustavu i uređenoj državi postoje pravila i regula koja određuju određeni način ponašanja, pa tako i Poslovnik Hrvatskog sabora. Žalosno je da ono što smo donijeli od doma, a to je kućni odgoj, elementarna pristojnost, odnos prema ljudima, prema svom poslu, prema ljudima koji su nas izabrali, i nažalost, sinoć smo se vidjeli kako su se neki ponašali, ali Bože moj, to je njihov izbor“, poručio je Brkić.

Straža radila u skladu s ovlastima

„Ja sam od nadležnih saborskih službi tražio da se zaštite djelatnici saborske straže koji su radili u skladu sa svojim ovlastima, u skladu s Poslovnikom, u skladu s mojim zahtjevom kao predsjedavajućim, ja sam im naložio da udalje kolegu Pernara iz sabornice jer htio nije dragovoljno izaći nakon nekoliko opomena“, pojašnjavao je.

No, dodao je, „bez obzira na to, nadležna državna tijela, i DORH i MUP na osnovu neposrednog zapažanja, na osnovu snimki koje je vidjela cijela hrvatska javnost, mogu pokrenuti postupke i istrage imali li elemenata prekršaja ili kaznenog djela od strane pojedinih saborskih zastupnika“.

Na pitanje hoće li se skidati imunitet Bunjcu, Brkić je kazao da to treba pustiti nadležnim službama, u ovom slučaju, DORH-u. „Ako dođe takav zahtjev, onda će mu se u proceduri skidati imunitet“, napomenuo je.

„Ne treba nitko u ovom slučaju pokrenuti nekakav postupak, nego nadležna državna tijela DORH i MUP u skladu sa svojim ovlastima, dužni su postupiti kao kod svakog drugog građanina, tako i s nama zastupnicima.

Dužni su prema svakom građaninu postupati na isti način, pa tako i prema nama, bez obzira što imamo određeni imunitet“, istaknuo je Brkić, dodavši da je Sabor dužan zaštititi svoje službenike i da u Saboru na tome trebaju inzistirati.

(Hina)

 

Jandroković: Ovo je prijetnja smrću i zaslužuje svaku moguću osudu i najteže sankcije birača i javnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kolinda Grabar-Kitarović: Vjerujem u Hrvatsku, u vas – idemo po novu pobjedu!

Objavljeno

na

Objavio

Danas su me kao kandidatkinju svoje stranke u Zadru i Šibeniku ugostili članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice. Da nije bilo upravo članica i članova HDZ-a, nikad ne bih postala predsjednicom Republike Hrvatske.

Vjerovali su i vjeruju u mene od prvoga dana – i zato ćemo ponovno pobijediti!

HDZ je ona stranka koja je imala ljude, snagu i srce dovesti Hrvatsku do neovisnosti i pobjede, a danas se bori za blagostanje svake hrvatske obitelji. To je dužnost ove hrvatske generacije.

I zato krenimo večeras! Iz Zadra, Šibenika, svakoga hrvatskoga grada, svakoga hrvatskoga mjesta, svakoga hrvatskoga doma – po novu pobjedu za našu Hrvatsku, poručila je Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar Kitarović: Kazne za zlodjela poput silovanja još uvijek niske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Povećanjem plaća pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: N1

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku na vrhu EU-a. Prije sastanka dao je izjavu novinarima.

Komentirao je dogovor o Brexitu, ali i najavu nastavka štrajka u osnovnim i srednjim školama.

“Zahtjev za koeficijent kojega su postavili sindikati osnovnih i srednjih škola košta 476 milijuna kuna na godišnjoj razini. Dodatni zahtjev koji je odmah stigao nakon toga je upravo iz Sindikata visokog obrazovanja, a cilj povećanja koeficijenta sindikata osnovnih i srednjih škola je bilo stići jedan stupanj u visokom obrazovanju.”

Istaknuo je kako dizanje plaća u visokom obrazovanju neće dovesti do smanjenja razlika u plaćama.

“Sad stiže zahtjev Sindikata visokog obrazovanja da se i njima diže. Dakle, ponovo se taj razmak radi. To je bilo, koliko sam čuo od ministara koji su radili kalkulaciju, minimalno 200 milijuna kuna.”

Dodao je i sljedeće:

“I zato smo išli u kontekstu mogućnosti, konzistentnom politikom, povećanjem plaća, odustajanjem od opće stope PDV-a, da smanjimo za gospodarstvo. Dakle, odustajemo od onoga što sam obećao. Ja tu idem korak nazad, ali pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima, da im omogućimo na jedan sustavan način veće plaće.”

U supstanci, ako stvar ogolimo do kraja, zahtjev je bio želimo šest posto veću plaću i oni će je dobiti u idućoj godini. Moramo onda razmisliti je li štrajk opravdan. Znači ako tražite neki iznos, taj iznos ćete baš dobiti, je li onda svrhovito i smisleno činiti štrajk?”

“Ja recimo radim po 15, 16 sati na dan, ne pitam nikog, niti me itko žali, niti tražim da ne itko žali. I radim to jer želim to raditi,” rekao je zaključno premijer, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari