Connect with us

Komentar

MILIJAN BRKIĆ: UZMIMO KRIŽ SVOJ I SLIJEDIMO GA

Objavljeno

on

Današnji dan, blagdan Cvjetnice ili nedjelja muke Gospodnje, svečan je, pun radosti i toliko trijumfalan. Međutim, s druge strane kroz današnje pjevanje Muke po Mateju ne možemo, a ne razmišljati o pasiji koja slijedi u Velikom tjednu – Kalvarije koju je prošao Isus, a koju bismo rado zaobišli.

Iako su nam životi često trnoviti te često volimo reći „ako je moguće, neka me mimoiđe ovaj kalež“, danas je možda više nego ikada potrebno pogledati oko sebe i pogledati u svog bližnjeg. Možemo li se pitati mogu li ja biti nečija „Veronika koja pruža rubac“ ili pak „Šimun koji pomaže nositi križ“.

Sjetimo se, danas posebno da smo samo obični mali ljudi, sa svojim manama i vrlinama. Budimo ponizni, skromni, mali u riječima i mislima, ali veliki u djelima prema bližnjemu, Domovini i našem puku.

U našoj komociji, konformizmu i svedostupnosti, želji za napredovanjem i međusobnim natjecanjem, rijetko gledamo na bližnjega svoga, a još rjeđe prihvaćamo križeve na našem životnom put. No, križ nije simbol poniženja nego simbol pobjede.

Iako danas imamo dojam kao da živimo u „Getsemanskom vrtu“ te čekamo JUDU koji će izdati bližnjega svoga, Isus nam unatoč svemu poručuje: „Ako hoćeš za mnom, odreci se samoga sebe, uzmi svoj križ i slijedi me“.

[ad id=”93788″]

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari