Pratite nas

Istaknuto

MILIVOJ LOKAS: NIKAD ISPRIČANE PRIČE – VRO „MASLENICA“- 1993.

Objavljeno

na

( Zbog povijesnog značaja i javnosti nepoznatih detalja veličanstvene VRO „Maslenica“ i požrtvovnosti „neznanih junaka“ 1. Bitnice, POTRD-a, UDARNE 4. gbr, u potpunosti ponavljamo priču iz 2016. )

NIKAD ISPRIČANE PRIČE – VRO „MASLENICA“ – 1993.

(nepoznatog nadnevka 1993. – skraćena epizoda jedne od bitaka za Kašić)

 

U jeku borbi, što napadnih djelovanja, a potom obrambenih, jedna mala brojem, ali velika srcem postrojba, 1. Bitnica POTRD-a, kao dio velike i slavne udarne 4. gbr u svojim svakodnevnim „poslovnim koncertima“, kojima usput rečeno ni Bečka filharmonija nije bila ravna po uigranosti i dužini „koncerata“ i bez stanki, dogodilo se i sljedeće.

Svakodnevni, tj. večernji „brifinzi“ svih zapovjednika POTRD-a na kojima sam redovno prisustvovao, jedan je bio „neobičan“ „nevjerojatan“; „upečatljiv“, „šokantan“, ……

Zapovjednik POTRD-a prenio je informacije s brifinga „višeg ranga“ tj. rekao je:“ Gospodo, situacija je sljedeća! Službe su prikupile podatke da je neprijatelj dovukao ogroman broj novih snaga što oklopnih što „svježe“ žive sile, što topništva za potporu i moramo se nositi s tim da sutradan očekujemo strahovit napad na koje naše snage neće moći adekvatno odgovoriti i izdržati te moramo biti spremni na povlačenje…….“ U tom trenutku sam ustao, prekinuo ga i glasno i jasno pred svima rekao: „ Ovo je 1993. godina, a ne 1991. ili 1992. kad smo se morali povlačiti! ODBIJAM bilo kakvo povlačenje i to mi NITKO ne može zapovjediti!“

Vojnički sam pozdravio nazočne, okrenuo se i demonstrativno napustio sastanak (brifing).
Istog trenutka sam oglasio: „ SVI NA POLOŽAJ!“
Nakon nekoliko minuta svi pripadnici 1. Bitnice POTRD-a 4.gbr su bili na svojim mjestima.

Svojstvenim, poznatim jasnim i glasnim stavom zapovjedio sam POSTROJ iza „cura“ i poredani baš po vojnički i „po špagu“ na : POZOR, NA MISTU ODMOR!

Nastavio sam istim jasnim tonom: „Gospodo, situacija je sljedeća“, tj. iznio sam informacije s kojima sam netom prije demonstrativno napustio „brifing“ i nastavio, „Ako netko smatra da na bilo koji način nije u stanju ili ne može podnijeti ono što nas sutra čeka, neka slobodno sad odustane i NITKO, ali baš NITKO ga neće ni osuditi ili „krivo“ pogledati, ali oni koji žele ostati uz mene moraju znati da je sutra biti il’ ne biti jer ja se NE POVLAČIM i moja je IZVRŠNA!“

Kratkotrajan ŠOK, nevjericu, žamor, negodovanje …. ubrzo je preuzeo PONOS, ČAST, …. NEMA POVLAČENJA!

Sačekao sam još kratko vrijeme jer nisam, priznajem, očekivao da baš nitko ne odustane svjestan posljedica još jednog Dana „D“.

(BOŽE mili, kako je časno bilo biti dio ovog časnog stroja u kojem su svi spremni boriti se i ‘mrijeti za jedinu nam Domovinu. BOŽE, HVALA TI! Dragi Bože daj nam snage da izvršimo svoju zadaću Tebi u čast u borbi protiv zla, a na ponos Domovine da jednog dana kad dođemo u Tvoju blizinu na nebeske poljane da nam milostiv budeš i sudiš prema našim zaslugama.)

Kad sam se ponovno uvjerio u snagu, odlučnost tih istih RATNIKA i njihovu spremnost žrtve za Domovinu, u koju nikad nisam ni na trenutak posumnjao, bio sam preponosan. Ni sam ne znam kako mi srce nije tad prepuklo od PONOSA, ČASTI, ….. ni kako sam suze uspio suzbiti, još glasnije sam zapovjedio: “ PRIPREMI SE ZA BLISKU BORBU!“

Znali smo što to znači te koje korake poduzeti u pripremi kao i da smo SPREMNI! (vadi TF i pripremi Pancirne).

Napustio sam PP i pod punom ratnom opremom otišao u Centar Veze. Zapovjedniku sam kazao da moramo odmah napraviti raspored kanala RUT-ova u slučaju ometanja. Zapovjednik mi je rekao: „Strateg, pa to možemo ovih dana.“, na što sam ga oštro „pogledao“ i samo kazao tihim glasom, „ ODMAH!“. Shvatio je situaciju i za nekoliko minuta svi kanali su bili „uštimani“ i raspored korištenja istih (šifrirano naravno)!(Hvala Vezi!)

Noć, nespokoj, priprema, izračuni, molitva, zora….

Osvanula je i ta zora, i taj još jedan u nizu Dana „D“,…sve po očekivanju…. najprije topnička paljba, naravno, žica pukla, ostali smo bez telefona, naravno i Motorole ometane, ostali smo i bez njih……..

Nije bilo puno vatre po nama, tek poneka tenkovska iz područja sela Drače, …. i poneki plotun tempirnih, ali visoko iznad glava tako da smo, Bogu dragom hvala, prošli „lišo“….
Kad smo vidjeli da nema telefona, Motorola, bilo je samo jedno jednostavno: „Anđelo- NADA!“

Anđelo ka’ ‘tica uskače u „NADU“ i veza svih veza je uspostavljena u roku nekoliko sekundi kao i zahtjevi za „prvom pomoći“!
Filharmonija je počela svoj koncert bez stanke, naravno!

Na PP ni „muha“ se nije čula niti smjela čuti osim zadaće i potvrde primitka iste.
Kanonada, zahtjevi, pomoć, …. Cilj 1, Cilj 2, Cilj 3, Cilj 4, Cilj 5, Cilj 6, Cilj 7, Cilj 8, ……..

DA, ali mi imamo „samo“ 4 „cure“!

Odolijevamo koliko možemo, Anđelo se odlično snalazi, sve je kao „po špagu“, ali cijevi se „spuštaju“!

Anđelo mi daje Cilj za gađanje ( Kašić), vičem: „Provjeri! Provjereno!“…… šutnja, nespokoj, bijes, snaga,……. ali i tuga da se srca cijepaju, no NEMA predaha!

Svi znamo što to znači i da se ovisno o brzini spuštanja cijevi bliži trenutak …. Onaj od večeri prije na koji smo SPREMNI!

Odolijevamo, (pokrivamo najveći dio bojišnice), kamion jedan stiže, prazni se, kamion drugi stiže, prazni se, seljani pomažu u istovarima, „radi se“, „radi se“, 4 cijevi 4 različita cilja istovremeno, korekcije bez Tablica gađanja ( radi se po „skoku daljinara“) (HVALA zapovjedniče Joso Marinović – 113. Šibenske brigade što si me „mučio“ tj. učio), (foto-memorija) karta „u očima“, …. Ludolfov broj „luduje“….. treći kamion dolazi………

PP postaje „mravinjak“, košnica puna „pčela radilica“, ali bez „zujanja“, bez i jedne suvišne riječi bez da sam to morao ikome kazati, svi smo znali „što je u igri“!

Radi se, radi, koncert Filharmonije 1. Bitnice POTRD-a Udarne 4. gbr traje već satima……cijevi su se prestale spuštati, sad slijedi „udri jače manijače“….

Anđelo se preznojava u „NADI“, ali radi kao sat… do jednog trenutka u poslijepodnevnim satima kad mi je viknuo „korekciju“: najprije 500 metara Istok, …. izvršeno sa „sumnjom“ , (     obično su korekcije bile od 20 – 100 metra) , a potom ŠOK!

Anđelo viče: „Isti cilj 1 000 metara istok“…. “Stani! Anđelo, tko vodi vatru, provjeri, to ne može tako“ ….Anđelo provjerava i ushićeno viče…: „Strateg, jeste isti cilj, ali sad je 1 500 metara Istok, „ganjamo“ im tenkoveeeeeeeeee………………………………..“

Mislim da nije potrebno opisati što se tad dogodilo na PP i u srcima bojovnika!

Naravno, nema predaha, to je tek početak i drugi ciljevi su pred nama…..odrađeno……
…završetak „koncerta“ tog nepoznatog dana kad smo „izgubili“ i (opet) vratili KAŠIĆ završio je oko 01:00 sati kad smo dobili i „službenu potvrdu“:

 KAŠIĆ je naš!

( HVALA HEROJIMA kojima smo imali čast biti ŠTITONOŠE!)

Taj dan kao i mnogi drugi obavijeni su velom tajni iz više razloga, a ponajviše jer ih nitko nije na prikladan način opisao ili nije znao neka sad zna!

S dovoljnim vremenskim odmakom smatrao sam za shodno objaviti ovaj skraćeni dio samo „jedne epizode“ u nizu zbog veličine VITEZOVA 1. Bitnice, POTRD-a, UDARNE 4.gbr i njihovom nemjerljivom doprinosu u stvaranju, obrani i oslobađanju RH!

Neka mi bude oprošteno što sam naglasio samo jedno ime, jednostavno sam morao zbog „uloge“ koju je odradio na čast njemu i svima nama!

Svi ostali „neimenovani“ VITEZOVI, neka se ne naljute jer to ne umanjuje njihovo JUNAŠTVO!

Ovim putem i na ovaj način želim reći:

HVALA VAM ČASNI VITEZOVI ŠTO STE MI UPOTPUNILI ŽIVOT!

HVALA VAM ŠTO STE TOG DANA UČINILI NEŠTO NEZABILJEŽENO U POVIJESTI RATOVANJA!

P.S.

Ako vam netko ikad kaže da nemate pravo biti ponosni ili slično, poznajete me dovoljno da sam škrt na riječima, IMATE! Nema tog generala, admirala ili vojnog analitičara koji može demantirati ili umanjiti vaš doprinos na ČAST svima vama i svih budućih generacija jer ste uistinu napravili nešto što nije zabilježeno u povijesti modernog ratovanja!

DA, vi ste ti koji ste bili odlučujući čimbenik obrane cjelokupne VRO „Maslenica“, pri tom ne umanjujući doprinos ni na kakav način bilo koji drugi PP ili postrojbu!

DA, izgubljeni su životi mnogih VITEZOVA, ali da nije bilo vas, izgubili bi nemjerljivo više!

Blagoslovio vas dobri BOG!

S poštovanjem VAŠ,

Milivoj Lokas – Strateg / Kamenjar.com

______________________

DA SE NE ZABORAVI!
__________________
HVALA VAM VITEZOVI SVJETLA!
__________________
Posvećeno 1. Bitnici POTRD-a UDARNE 4. GBR
__________________
Blagoslovio vas dobri Bog!
__________________
NA SPOMEN BRAĆI PO ORUŽJU KOJI POLOŽIŠE SVOJE ŽIVOTE NA OLTAR DOMOVINE!

https://kamenjar.com/nikad-ispricane-price-vro-maslenica-1993/

https://kamenjar.com/vro-miljevci-ili-miljevacka-oluja/

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

5. studenog 1990. – Osnovana 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće.

Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista.

U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”.

Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni).

Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine, dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji.

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali i u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoji s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan ’91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika.

Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine. Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period provela u treningu i opremanju.

Ipak ta godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto ’95” do “Južni potez“. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

 

Ministar Krstičević čestitao obljetnicu Tigrovima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari