Pratite nas

Analiza

Milivoj Lokas: ZNA SE

Objavljeno

na

Gotovo je!

Smjernice ekonomske i fiskalne politike za 2020. s projekcijama za 2021. i 20122., srušene su. Rebalans Proračuna RH za 2019. godinu je srušen kao i Proračun za 2020. godinu.

Neka nas ne čudi ovakvo izvješće jer je uistinu sve „srušeno“, ali na jedan drugačiji način na koji smo „naučeni“.

Idemo redom, pa neka slike govore same za sebe:

 

Razmišljanja sam da prosječno inteligentnoj osobi ne treba ništa tumačiti ni prevoditi kao ni sa slikom ispod, a slika nam kaže da je i Rebalans Proračuna RH opet „srušen“, tj. da se neće ostvariti ono što je do sad najbolja 14. Vlada RH procijenila:

Za informaciju, pogledajmo samo rashodnu stranu Proračuna za 2019. godinu! Ovo se neće ostvariti i TOČKA!
Naprotiv, bit će po prvi put u povijesti naše mlade Države da će i Državni proračun zabilježiti VIŠAK unatoč što smo u prvom polugodištu 2019, dobrano „odriješili kesu“ za Uljanik Grupu kao i u prosincu 2018.

Pogledajmo sad i sljedeću sliku, tj. Proračun RH za 2020. s projekcijama za 2021. i 2022.:


Kako god okrenuli, ni ovo se neće ostvariti jer 14. Vlada RH i ekonomski „guru“ g. Zdravko Marić dobro zna kako napraviti Proračun i prikazati ga na „konzervativan način“ s „ugrađenom RR“, ili u prijevodu: „Ratnom Rezervom“.
Ni u ovom slučaju u 2020. neće biti zabilježen nikakav manjak, ni Državnog proračuna, ni bilo koje stavke konsolidirane opće države, naprotiv, sve tri glavne stavke Konsolidirane opće države zabilježit će VIŠAK sredstava unatoč povećanju mirovina, unatoč horizontalnom povećanju plaća svim državnim službenicima i namještenicima u RH!

Pojednostavnimo za one koji nisu upućeni u državne financije: Konsolidirana opća država sastoji se od:

1. Državni proračun RH

2. Izvanproračunski korisnici

3. Lokalna država
__________

Metodologije obrade podataka su dvije, tj. Nacionalna (koja je ujedno i „rigoroznija“ ) i metodologija ESA 2010. koja je na snazi u cijelom području EU.

Po prvi put od postanka naše mlade države ove, 2019. godine dogodit će se da sve tri poviše navedene stavke će zabilježiti VIŠAK, a Državni proračun po prvi put.

U potpunosti mi je jasno da se, čitajući ove redke, mnogi pitaju: Jel’ ovaj „sav svoj“?, Na čemu je?, Na temelju čega gradi svoj optimizam?, Jel’ autor ovih redaka uopće normalan?, ….

Pa nama pusti ekonomisti i doktori „ekonomskih nauka i umetnosti“ tumače da ništa ne valja, ….. da je ovo najgora Vlada RH u povijesti, pa i „dr.“ Miroslav Škoro kaže za ovu Vladu RH da je „tragedija“…

Teško je odgovoriti na sve nebuloze ( u predvečerje „Izborne šutnje“) koje su se čule proteklih godina, a poglavito mjeseci u kojima su se „upleli“ i pojedini predsjednički kandidati kojima je glavni neprijatelj Vlada RH i g. Andrej Plenković. Čovjek se tad mora stvarno zapitati: …pa jel se ovaj „kandiduje“ za Predsjednika RH ili za Predsjednika Vlade RH, a usput je čak i „dr.“ „ekonomskih nauka i umetnosti“.
Zanemarimo čak i njegovo uplitanje u Crkvu, pa čak i u otvorene prijetnje kreatorima medijskog razmišljanja da smo mafijaši, s dodatkom: „….neće još dugo“! ( Javnost kontrolira udabaška, obavještajna mafija. Svašta kruži, ali neće još dugo.“ ) – Miroslav Škoro, Split, 14.12.2019.)

( Nisam ni znao do tad da sam i „udbašija i obavještajna mafija“ ili je „napad najbolja obrana“ kao kad lupež viče: „Drž’te lopova!“ )

Pa kao „dr.“ ekonomskih znanosti barem bi mogao – trebao znati da to tako ne ide. Ne znam što je i tko mu je potpisao Diplomu, ali da se mene pita, ja mu ju sigurno ne bih potpisao kao ni udrio Pečat Mjesne Zajednice! No, nije to „prva žalost u Hrvata“ od „ekonomista“ s titulom „dr.“ jer ih ima „na lopate“, pa se s pravom pitamo, ako netko naziva i to još „dr.“ ekonomije, da je ovo najgora Vlada RH i da je to tragedija, …… onda si postavljamo pitanje a što kažu slike ispod?!?!

Ima li koji „dr.“ ekonomije koji može ovo demantirati što se još nikada nije dogodilo u RH?

Javno pozivam i prozivam sve ekonomiste, a poglavito one s titulom „dr. ekonomije“ da demantiraju napisano i slike ispod!

Prve dvije slike nam kaže više od tisuću riječi: 4./2019. počelo je vrlo „zanimljivo“ i neugodno za sve „patuljke koji pojma nemaju“….

Kako objasniti „pismenom narodu“ da je sve otišlo naopako i da je ovo „tragedija“ od Vlade RH?  Kako objasniti „hipnotiziranom narodu“ da je sve ovo iluzija i da je to napravio npr. David Koperfield, a ne 14. Vlada RH? Teško, ali kad je netko pod „hipnozom“, možda i uspije!
Kako objasniti „narodu“ da je trenutni VIŠAK Državnog proračuna RH cca +6,772 milijarde kuna?! Možda je to stvarno iluzija!?
Dobro, znamo da će se taj višak dijelom „otopiti“ u najvećoj mjeri baš u prosincu 2019. zbog više razloga, ali na kraju ipak ostaje povijesni VIŠAK!

Pogledajmo što kažu slike ispod:

Kako „pripametnom narodu“ sad objasniti da je ovo sve pogrješka Ministarstva financija i da je varanje naroda iluzijom da je ovih 11,3936 milijardi viška malenih krznenih životinjica čista laž i manipulacija tamo nekog „briselskog ćate“ i njegove klike? Teško je ovo objasniti „pripametnom svitu“, ali pokušajte jer dok vlada „masovna hipnoza“ možda i uspije, samo da nitko ne poviče : „HOP“! BUĐENJEEEEEEEE!……..

Nisam imao namjeru dužiti ovu analizu državnih financija RH, ali jednostavno sam prisiljen dodati još barem ove dvije slike koje nam govore praktički isto, tj.:

A što sad?! Kakav je opet ovo sad VIŠAK od 4,82162 milijarde kuna? Iluzija? „Varka malog Marka“?

Gospodo – drugovi i svi koji volite makroekonomiju, ekonomiju, opet vam svima bacam „rukavicu u lice“ i javno pozivam i prozivam: DEMANTIRAJTE ME!

( Lokalnu državu nisam ni „obradio“ jer je i „pticama na granama“ jasno da su i da će ostvariti višak u 2019. )

Ja, Milivoj Lokas, TVRDIM i garantiram da će Republika Hrvatska 2019.  završiti u apsolutnom financijskom VIŠKU unatoč i usprkos svima! Iako je prvi višak Proračuna RH „planiran“ tek za 2021. godinu,  to će malo uraniti i dogoditi se već ove 2019. godine, pa komu pravo, a komu krivo!

Što god mi mislili, voljeli HDZ ili ne, mrzili ga ili ne, ostaje vječito pitanje, ali i odgovor: TKO može voditi Republiku Hrvatsku u pozitivnom smjeru osim HDZ-a i njegovih partnera?
Nitko, osim navedenih!

Naravno, za sve je kriv „briselski ćato“, HDZ-enjare i njihova klika…..

Komu smeta, neka pati jer

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Ivan Mihael Ban: ‘Odličan retoričar – loš državnik’

Objavljeno

na

Objavio

Nedavno je Davor Božinović dao intervju Večernjem listu. U njemu je kao povjerenik Plenkovićevog tima predstavio sastavnice programa pred unutarstranačke izbore. Program je nazvan ‘Odvažno za Hrvatsku’. U intervjuu Božinović između ostalog kaže:

– Važno je da je kurs ostao isti, a on se svodi na provođenje programa s kojim je HDZ pobijedio na izborima.

– HDZ je stranka koja je čvrsto u desnom centru i to je mjesto gdje ga je pozicionirao još Franjo Tuđman (…)

– Dugo se spominje da je sasvim izvjesno kako će se u budućnosti dogoditi velika koalicija HDZ-a i SDP-a. Niti se o tome razmišlja, niti za tim vidim potrebe, niti je to nešto što bi bilo za HDZ, ali i za Hrvatsku dobro rješenje. Znači – ne.

Prisjetimo se: HDZ je na prošlim izborima pobijedio, dobio je 61 mandat, sedam mandata više nego SDP. Kampanja je bila dominantno personalizirana, vodila se pod geslom ‘vjerodostojno’.

Što se nakon nepune četiri godine može reći o sadržaju proklamirane vjerodostojnosti? Tko je to trebao biti dostojan vjere i zbog čega? Je li HDZ na desnom centru? Desno – u odnosu na koga, u odnosu na što? Što je desni centar? Kome je upućena tvrdnja da neće biti velike koalicije?

Sadržaj proklamirane vjerodostojnosti odnosi se i na koaliciju s SDSS-om

U čemu je politički dobitak koaliranja s SDSS-om? Plenkovićevi povjerenici a i on sam će reći da se dobitak koaliranja s Pupovcem odnosi na stabilnost vlasti. U stvarnosti je ta stabilnost jedno neograničeno polje mržnje na Hrvatsku i Domovinski rat koju sam Pupovac i njegove Novosti proizvode iz dana u dan, iz broja u broj i to novcima i onih koji su izgubili svoje očeve i sinove u tom istom ratu. Tekstovi mržnje na Hrvatsku u Pupovčevu su tjedniku analitičke prerađevine srpskih službi koje nesmetano razvijaju svoje izdanke u medijskom i javnom prostoru. Tekstovi mržnje koju proizvode i sami se njome hrane sitnozubi feralovi uhljebi nisu samo hrana jugoslavenstvu i prikrivenom četništvu, nego su i prepreka suživotu i onih Srba koji su lojalni državljani a pogotovo onih koji su nosili hrvatsku odoru za vrijeme rata. Za vjerodostojnog političara izvršavanje pravde, istina, čast i suživot su vrjedniji od stabilnosti vlasti. Plenković a i njegovi prethodnici (Kosor, Sanader, Milanović) ne vide da je koalicija s Pupovčevim SDSS-om destruktivna jer se nameće kao provokacija i imperativ, kao multiplikator bez kojega se ne smije i ne može, kao faktor kojega se silom prilika mora uvažavati.

Sadržaj proklamirane vjerodostojnosti odnosi se i na Istambulsku konvenciju

Njena ratifikacija nije ništa nego konspiracija za rodnu ideologiju. To je prepoznala većina državljana Hrvatske, ali nije njeno lijevo i ‘desno’ predstavničko tijelo. Predsjednik Vlade kao visoki predstavnik Bruselja i njegovi podizvođači Kuščević i Jandroković postavili su nepremostive birokratske prepreke samo zato da se volja većine ne ispuni. Onemogućili su referendumsko izjašnjavanje. SDP u vrijeme Milanovićeve Vlade nije mogao ispuniti zadaću ‘dugine djece’, nije mogao sam postići taj politički zgoditak. Nije se odvažio jer nije imao valjano pokriće. Naime, kada se ratifikacija pojavila kao tema u medijima i nametnula kao nezaobilazno političko pitanje, SDP je u dva navrata preko svojih ‘vanjskih’ suradnika proveo ispitivanje javnog mnijenja. Rezultati su bili obeshrabrujući za SDP i za njegove LGBT ideologe razmještene po nevladinim udrugama. I HDZ je (interno) radio jedno anketno istraživanje. Prema rezultatima toga istraživanja oko 70 % birača HDZ-a izjasnilo se protiv Istanbulske konvencije. Ispostavilo se: ono što ne može SDP, kao i u slučaju suradnje s Haagom – može HDZ. SDP nije išao protiv struje, nije se ‘odvažio’, ali zato HDZ jest. I tko je tu vjerodostojan a tko nije?

Sadržaj proklamirane vjerodostojnosti odnosi se i na koaliciju s HNS-om.

Kako u slučaju koalicije s SDSS-om, tako i u slučaju s HNS-on: nije problem tko je predlagao, odobravao ili protežirao koaliciju s HNS-om, nego je bit problema tko je na takvoj koaliciji ustrajavao kada je akademskoj javnosti bilo posve jasno da je nedopustivo ono što radi ministrica Divjak. Dobar je taktički potez bio da se ponudom suradnje HNS-u izazove dekantacija nakon koje će se kao nepoželjni talog odvojiti Vesna Pusić i njoj slični. Plenković stoga nema valjanog razloga nikoga podsjećati da se zauzimao za koaliciju s Vrdoljakovim HNS-om. Njegov izbor na čelo HDZ-a zagovarali su ili priželjkivali i oni koji su predlagali i zagovarali između ostalog i koaliciju s HNS-om. U prvom redu Vladimir Šeks. A Šeks nije šaljivdžija Junckerovog tipa. Znamo to odavno, još od vremena politike ‘lociranja, identificiranja, uhićenja i transferiranja’.

Dakle, ako ministrica sjedi u Vladi a kumuje štrajku prosvjetara, ako provodi reformu koja je puka zakrpa na Jokić-Budakovoj reformi, onda smisao koalicije prestaje, onda se sa stabilnošću vlasti ne trguje. Reforma ministrice znanosti i obrazovanja u Plenkovićevoj Vladi je razarajuća naprava sa zadrškom: njezini razorni učinci će se vidjeti za deset i više godina. A HDZ-ovi su ljudi posmicani samo zato jer su kroz Kurikularnu reformu nastojali spasiti što se spasiti dade. I to voljom gojenca Korčulanske škole Pave Barišića i njegovog paneuropskog brata Andreja Plenkovića. I tko je tu vjerodostojan a tko nije?

Sadržaj proklamirane vjerodostojnosti odnosi se i na Marakeški sporazum

Zagovornici Marakeškog sporazuma (kompakta) o njemu ne govore u smislu je li dobar (koristan) za Hrvatsku ili ne, oni o njemu govore isključivo kao o neobvezujućem dokumentu.

Na primjer Marija Pejčinović Burić ili Plenković: ‘To je pravno neobvezujući tekst, nije međunarodni ugovor, riječ je o katalogu mjera i ne vidim razloga zašto bi on trebao izazivati toliko prijepora i donekle generiranu histeriju’. Ovi visoki predstavnici Bruselja ne vide da se radi o operaciji velikih brojeva u kojoj se ne pravi razlika između legalne i ilegalne migracije, oni u svojoj komociji tek konstatiraju da je u pitanju neopravdana histerija nepismenih i bojažljivih suverenista. Zašto se ovi visoki predstavnici Bruselja u Hrvatskoj ponekad ne ugledaju na Švicarsku, Australiju, Mađarsku, Poljsku? Zašto se ne ugledaju na Izrael. Za njega je Marakeški kompakt neprihvatljiv, jasno i zbog čega: zbog budućnosti i sigurnosti Izraela.

Sadržaj proklamirane vjerodostojnosti odnosi se i na ignoriranje prosvjeda u Vukovaru.

Neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih u Vukovaru ni nakon dvadesetak i više godina od reintegracije Podunavlja, nije prolazni osjećaj nezadovoljstva njegovog gradonačelnika i njegovih sugrađana koji traže pravdu i grobove svojih najmilijih. Nije ni trauma koju ožalošćene obitelji Vukovara ne mogu nadvladati, to je poruka: Hrvatskom vladaju ljudi koji ne pridaju važnost žrtvi i kojih nije briga što ulicama Vukovara šeću silovatelji i mrzitelji hrvatske države. Oni ne prihvaćaju apel gradonačelnika, ignoriraju prosvjede Vukovaraca, za njih su stradalnici Domovinskog rata marginalne skupine. Ali se uznemire, zatrepere, drhtaju kada im Jelena Veljača i gay roditelji drže lekciju iz ljudskih prava. Dignu se na zadnje noge s ‘gongovcima’, s pederastima i s kim sve ne. Natječu se tko će dati oštriju osudu spaljivanja krnje u Imotskome. I tko je tu vjerodostojan a tko odvažan? Kakav je to kurs i tko ga je zacrtao?

Je li HDZ na desnom centru?

Pojam desnog centra, ‘strogog desnog centra’ i ‘čistog desnog centra’ lansirao je nitko drugi do dijabetolog s Vuka Vrhovca, dr. Mate Granić. Lansirao ga je na dan osnivanja stranke Demokratskog centra (DC). Dakle, Mate Granić je od ožujka 2000. g. samoproglašeni centar političkog svijeta. A gdje bi pripadali njegovi gojenci, ili članovi njegove stranke, simpatizeri i povjerenici, ako su živi i ako ih još ima? Jandroković na primjer, Božinović, Plenković ili Zlatko Vitez … Upravo je Vitez na dan osnivanja DC-a objasnio da je ‘oduvijek zajedno s Granićem, Škare Ožbolt, Šarinićem i Šeparovićem u HDZ-u predstavljao grupu ljudi koja je bila u manjini, a koja je predstavljala demokratski centar’. I dobro je rekao. Ta je skupina oduvijek činila manjinu u HDZ-u. Kako onda tako i danas. Ali spletom okolnosti kroz niz političkih manipulacija i jedne izborne prijevare, uz potporu ‘tog i takvog svijeta’ oni se danas pričinjaju kao većina. I da paradoks bude veći, pribrajaju se desno od Mate Granića. Može li onda Plenković uz potporu Božinovića i Jandrokovića pozicionirati HDZ udesno ako su ga četiri godine vukli ulijevo?

Pitanje velike koalicije HDZ-a i SDP-a je suvišno

Zbog čega? Pa sam ministar Božinović je hodajući dokaz koalicije. Njegova politička biografija to potvrđuje. Biti predstojnik Mesićeva ureda pa potom i Ureda predsjednika Vlade Plenkovića neformalna je (ali sadržajna) koalicija na djelu. Potvrda neformalne koalicije je odnos prema Istambulskoj deklaraciji, Marakešu i spaljenom krnji u Imotskome. Naravno, koalicije na političkoj pozornici neće biti, na njoj će se igrat igra dominacije. Ali, iza kulisa, iza ekrana ona će ponajprije odabirom kadrova biti na djelu. Ponajprije zahvaljujući dobrom birokratu, odličnom retoričaru, ali nevjerodostojnom državniku, Andreju Plenkoviću.

Ivan Mihael Ban/Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Crobarometar: SDP ispred HDZ-a s minimalnom razlikom. Škoro treća politička snaga

Objavljeno

na

Objavio

Foto: dnevnik.hr

Hrvatska 2020. počinje s promjenom na čelu države, ali i promjenom popularnosti među strankama. Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje rejtinga stranaka.

SDP i dalje „pliva“ na valu Milanovićeve pobjede. Istina, razlika je unutar statističke pogreške. SDP bi biralo 25,2 posto birača, a HDZ njih 24,8. Vladajuća stranka mjesecima je u „slobodnom padu“ i pred unutarstranačkim izborima. Miroslav Škoro još nije formirao stranku, ali uz SDP i HDZ treća je opcija koja prelazi izborni prag. Trenutno bi osvojio 10,1 posto glasova.

Tko su birači SDP-a, HDZ-a i Škorine liste

SDP može računati na malo više žena među svojim biračima (žene 30 posto), kao i među starijim biračima iznad 65 godina (34 posto). HDZ među svojim redovima ima malo više muških birača (27 posto), ali i onih koji spadaju u dobnu skupinu od 45 do 60 godina (30 posto).

SDP veliku prednost ima u Zagrebu i okolici (39 posto). HDZ ima svoje baze kao što su Lika i Banovina (47 posto), Dalmacija (33 posto) i Slavonija (28 posto), a na kraju Škorina lista više glasova može dobiti u Slavoniji (22 posto) i te Lici i Banovini (20 posto).

Stranke koje žele biti na vlasti, ali trebaju saveznike

Najbliže izbornom pragu je MOST s potporom od 4,4 posto. Slijedi regionalni IDS s potporom od 2,9 posto. Slijedi HSS s 2,5 posto. Tu je i Zelena lista na 2,2 posto, a Stranka Ivana Pernara dobiva potporu od 2,2 posto. Pametno je na 2,1 posto. Milan Bandić sa svojom strankom ima jedan od lošijih rezultata i trenutno mu stranka dobiva 2 posto.

Živi zid je na 1,7 posto, HSU na 1,5 posto. Hrvatski suverenisti su na 1,4 posto. START je na 1,3 posto, a Hrvatska demokršćanska stranka na 1,1 posto i na kraju preko 1 posto još dobiva stranka Promijenimo Hrvatsku s 1,1 posto. Ostale stranke od lijeva do desna dobivaju manje od 1 posto ili ukupno 8 posto. Tu su tako HDSSB na 0,9 posto, Reformisti su na 0,8 posto, a HNS je na 0,7 posto i Neovisni na Hrvatsku su na 0,1 posto. Neodlučnih je 5,3 posto birača.

Koji je najveći problem u Hrvatskoj?

Prvi puta od kada se provodi ovo istraživanje korupcija je označena kao najvažniji problem protiv kojega se zemlja mora boriti i to misli 56 posto građana. Desetljećima je prvi problem građanima bila nezaposlenost koja sada pada na drugo mjesto, a to kao problem vidi 50 posto građana, dok je na trećem mjestu gospodarstvo što problemom vidi 49 posto građana.

Istraživanje je provela agencija IPSOS CAPI metodom na 988 punoljetnih ispitanika između 1. i 20. u mjesecu. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari