Pratite nas

Analiza

Milivoj Lokas: ZNA SE

Objavljeno

na

Gotovo je!

Smjernice ekonomske i fiskalne politike za 2020. s projekcijama za 2021. i 20122., srušene su. Rebalans Proračuna RH za 2019. godinu je srušen kao i Proračun za 2020. godinu.

Neka nas ne čudi ovakvo izvješće jer je uistinu sve „srušeno“, ali na jedan drugačiji način na koji smo „naučeni“.

Idemo redom, pa neka slike govore same za sebe:

 

Razmišljanja sam da prosječno inteligentnoj osobi ne treba ništa tumačiti ni prevoditi kao ni sa slikom ispod, a slika nam kaže da je i Rebalans Proračuna RH opet „srušen“, tj. da se neće ostvariti ono što je do sad najbolja 14. Vlada RH procijenila:

Za informaciju, pogledajmo samo rashodnu stranu Proračuna za 2019. godinu! Ovo se neće ostvariti i TOČKA!
Naprotiv, bit će po prvi put u povijesti naše mlade Države da će i Državni proračun zabilježiti VIŠAK unatoč što smo u prvom polugodištu 2019, dobrano „odriješili kesu“ za Uljanik Grupu kao i u prosincu 2018.

Pogledajmo sad i sljedeću sliku, tj. Proračun RH za 2020. s projekcijama za 2021. i 2022.:


Kako god okrenuli, ni ovo se neće ostvariti jer 14. Vlada RH i ekonomski „guru“ g. Zdravko Marić dobro zna kako napraviti Proračun i prikazati ga na „konzervativan način“ s „ugrađenom RR“, ili u prijevodu: „Ratnom Rezervom“.
Ni u ovom slučaju u 2020. neće biti zabilježen nikakav manjak, ni Državnog proračuna, ni bilo koje stavke konsolidirane opće države, naprotiv, sve tri glavne stavke Konsolidirane opće države zabilježit će VIŠAK sredstava unatoč povećanju mirovina, unatoč horizontalnom povećanju plaća svim državnim službenicima i namještenicima u RH!

Pojednostavnimo za one koji nisu upućeni u državne financije: Konsolidirana opća država sastoji se od:

1. Državni proračun RH

2. Izvanproračunski korisnici

3. Lokalna država
__________

Metodologije obrade podataka su dvije, tj. Nacionalna (koja je ujedno i „rigoroznija“ ) i metodologija ESA 2010. koja je na snazi u cijelom području EU.

Po prvi put od postanka naše mlade države ove, 2019. godine dogodit će se da sve tri poviše navedene stavke će zabilježiti VIŠAK, a Državni proračun po prvi put.

U potpunosti mi je jasno da se, čitajući ove redke, mnogi pitaju: Jel’ ovaj „sav svoj“?, Na čemu je?, Na temelju čega gradi svoj optimizam?, Jel’ autor ovih redaka uopće normalan?, ….

Pa nama pusti ekonomisti i doktori „ekonomskih nauka i umetnosti“ tumače da ništa ne valja, ….. da je ovo najgora Vlada RH u povijesti, pa i „dr.“ Miroslav Škoro kaže za ovu Vladu RH da je „tragedija“…

Teško je odgovoriti na sve nebuloze ( u predvečerje „Izborne šutnje“) koje su se čule proteklih godina, a poglavito mjeseci u kojima su se „upleli“ i pojedini predsjednički kandidati kojima je glavni neprijatelj Vlada RH i g. Andrej Plenković. Čovjek se tad mora stvarno zapitati: …pa jel se ovaj „kandiduje“ za Predsjednika RH ili za Predsjednika Vlade RH, a usput je čak i „dr.“ „ekonomskih nauka i umetnosti“.
Zanemarimo čak i njegovo uplitanje u Crkvu, pa čak i u otvorene prijetnje kreatorima medijskog razmišljanja da smo mafijaši, s dodatkom: „….neće još dugo“! ( Javnost kontrolira udabaška, obavještajna mafija. Svašta kruži, ali neće još dugo.“ ) – Miroslav Škoro, Split, 14.12.2019.)

( Nisam ni znao do tad da sam i „udbašija i obavještajna mafija“ ili je „napad najbolja obrana“ kao kad lupež viče: „Drž’te lopova!“ )

Pa kao „dr.“ ekonomskih znanosti barem bi mogao – trebao znati da to tako ne ide. Ne znam što je i tko mu je potpisao Diplomu, ali da se mene pita, ja mu ju sigurno ne bih potpisao kao ni udrio Pečat Mjesne Zajednice! No, nije to „prva žalost u Hrvata“ od „ekonomista“ s titulom „dr.“ jer ih ima „na lopate“, pa se s pravom pitamo, ako netko naziva i to još „dr.“ ekonomije, da je ovo najgora Vlada RH i da je to tragedija, …… onda si postavljamo pitanje a što kažu slike ispod?!?!

Ima li koji „dr.“ ekonomije koji može ovo demantirati što se još nikada nije dogodilo u RH?

Javno pozivam i prozivam sve ekonomiste, a poglavito one s titulom „dr. ekonomije“ da demantiraju napisano i slike ispod!

Prve dvije slike nam kaže više od tisuću riječi: 4./2019. počelo je vrlo „zanimljivo“ i neugodno za sve „patuljke koji pojma nemaju“….

Kako objasniti „pismenom narodu“ da je sve otišlo naopako i da je ovo „tragedija“ od Vlade RH?  Kako objasniti „hipnotiziranom narodu“ da je sve ovo iluzija i da je to napravio npr. David Koperfield, a ne 14. Vlada RH? Teško, ali kad je netko pod „hipnozom“, možda i uspije!
Kako objasniti „narodu“ da je trenutni VIŠAK Državnog proračuna RH cca +6,772 milijarde kuna?! Možda je to stvarno iluzija!?
Dobro, znamo da će se taj višak dijelom „otopiti“ u najvećoj mjeri baš u prosincu 2019. zbog više razloga, ali na kraju ipak ostaje povijesni VIŠAK!

Pogledajmo što kažu slike ispod:

Kako „pripametnom narodu“ sad objasniti da je ovo sve pogrješka Ministarstva financija i da je varanje naroda iluzijom da je ovih 11,3936 milijardi viška malenih krznenih životinjica čista laž i manipulacija tamo nekog „briselskog ćate“ i njegove klike? Teško je ovo objasniti „pripametnom svitu“, ali pokušajte jer dok vlada „masovna hipnoza“ možda i uspije, samo da nitko ne poviče : „HOP“! BUĐENJEEEEEEEE!……..

Nisam imao namjeru dužiti ovu analizu državnih financija RH, ali jednostavno sam prisiljen dodati još barem ove dvije slike koje nam govore praktički isto, tj.:

A što sad?! Kakav je opet ovo sad VIŠAK od 4,82162 milijarde kuna? Iluzija? „Varka malog Marka“?

Gospodo – drugovi i svi koji volite makroekonomiju, ekonomiju, opet vam svima bacam „rukavicu u lice“ i javno pozivam i prozivam: DEMANTIRAJTE ME!

( Lokalnu državu nisam ni „obradio“ jer je i „pticama na granama“ jasno da su i da će ostvariti višak u 2019. )

Ja, Milivoj Lokas, TVRDIM i garantiram da će Republika Hrvatska 2019.  završiti u apsolutnom financijskom VIŠKU unatoč i usprkos svima! Iako je prvi višak Proračuna RH „planiran“ tek za 2021. godinu,  to će malo uraniti i dogoditi se već ove 2019. godine, pa komu pravo, a komu krivo!

Što god mi mislili, voljeli HDZ ili ne, mrzili ga ili ne, ostaje vječito pitanje, ali i odgovor: TKO može voditi Republiku Hrvatsku u pozitivnom smjeru osim HDZ-a i njegovih partnera?
Nitko, osim navedenih!

Naravno, za sve je kriv „briselski ćato“, HDZ-enjare i njihova klika…..

Komu smeta, neka pati jer

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Upoznajte tenk M-84A4 Snajper – Udarnu snagu Tenkovske bojne Hrvatske vojske! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Vojni analitičar Jan Ivanjek proveo je jedan dan s najmoćnijom postrojbom Hrvatske vojske, Tenkovskom bojnom Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, i pritom snimio ovu ekskluzivnu terensku reportažu, kako bi se iz prve ruke upoznao s tenkovima HV-a i njihovim posadama.

Tenkovska bojna Gardijske oklopno-mehanizirane brigade udarna je snaga Hrvatske vojske.

Ranije ove godine je preustrojena te sada ima 5 tenkovskih satnija, čime joj je znatno uvećana vatrena moć, a sudjelovanje s mehaniziranom pješaštvom sada se ostvaruje formiranjem namjenski organiziranih snaga.

U ovoj ekskluzivnoj epizodi saznajte kako tenk M-84A4 djeluje na terenu, koje su zadaće posade, što je s modernizacijom, te kakvim se tenk pokazao na međunarodnim vježbama.

Posebno zahvaljujem sjajnoj snimateljskoj ekipi iz AV Media Split

Jan Ivanjek: Vojna analiza glavnog tenka Hrvatske vojske – Tenk M-84A4 Snajper

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Što Davor Bernardić ne razumije o preuzimanju eura, ulasku u Schengen, funkciji ESB-a, djelovanju EU u cjelini

Objavljeno

na

Objavio

Euractiv.hr prati izjave hrvatskih i važnijih europskih političara vezanih uz funkcioniranje Europske unije te ih analizira i ocjenjuje njihovu podudarnost sa stvarnim činjenicama. Tako u novoj analizi Željka Trkanjeca Euractiv.hr donosi:

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, dao je intervju Jutarnjem listu u kojem je govorio i o problematici odnosa Hrvatske i EU.

1. “Hrvatska je zadnja u EU po iskorištenosti sredstava iz fondova EU, Hrvatska zbog nesposobnosti ove vlade nije iskoristila više od 50 milijardi kuna”.

Uglavnom netočno

“Hrvatska je 2019. godine dosegla prosjek EU-a u povlačenju tog novca, ocijenjeno je u Bruxellesu, gdje se održava četverodnevna konferencija Europski tjedan regija i gradova … Na začelju je Španjolska s 58 posto ugovorenih projekata”. Hina, 8. listopad 2019.

Prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), koordinacijskog tijela, na dan 31.10.2019. godine s prijaviteljima iz RH ugovoreno je ukupno 78% ukupne alokacije u okviru svih Operativnih programa, međutim isplaćeno je samo 37% sredstava.

Hrvatska je imala problema s iskorištavanjem sredstava iz fondova, ali u posljednje tri godine (od 2016.) situacija se bitno popravila.

Dakle, potpuno je netočna tvrdnja da “Hrvatska nije iskoristila više od 50 milijardi kuna”: dio sredstava još nije isplaćen, ali je ugovoren.

2. “Hrvatska treba iskoristiti Europski stabilizacijski mehanizam”.

Potpuno netočno

“Države članice europodručja koje se susreću s financijskim poteškoćama, ili kojima prijete takve poteškoće, mogu dobiti financijsku pomoć putem Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) – financijske institucije koju su osnovale države članice europodručja”. Izvor ovdje.

Dakle, sredstava iz ESM-a su dostupna samo zemljama koje imaju euro.

3. “Vlada nije iskoristila europski kanal likvidnosti s Centralnom bankom”.

Potpuno netočno

“Hrvatska narodna banka dogovorila je s Europskom središnjom bankom (ESB) uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap (engl. swap line), koji će joj stajati na raspolaganju u slučaju potrebe. Valutni swap omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od 2 milijarde eura”. Izvor ovdje.

Vlade ne sklapaju aranžmane s ESB-om već to radi isključivo Središnja banka, u Hrvatskoj HNB.

Dodajmo ovome i sljedeći detalj: Drugi tjedan zaredom izostao je interes banaka za dodatnom likvidnošću putem jednotjednih kredita po kamatnoj stopi od 0,05 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB). Hina, 25. svibnja

4.“Premda se Viktor Orban slika ispred zastave Velike Mađarske…ministar vanjskih poslova na to šuti”.

Potpuno netočno

“Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je komentirao objavu mađarskog premijera Viktora Orbana s kartom velike Mađarske … Generalno su bilo kakve teritorijalne pretenzije u Europskoj uniji nezamislive jer su sve države priznale jedna drugu …uvijek se znala granica između Mađarske i Hrvatske. Postojanje povijesnih karti koje se mogu kupiti u antikvarijatu, a ne tražiti po ormaru, ne odražavaju stvarnost i mislim da su na neki način skretanje pozornosti s tema koje nisu stvarni život, a to je gradnja zajedničke budućnosti“. Izvor ovdje.

5. “Hrvatska još nije u Schengenu iako smo ispunili sve tehničke pretpostavke”.

Potpuno netočno

“Europska komisija je danas (22. 10. 2019.) izvijestila o napretku Hrvatske u ispunjavanju potrebnih uvjeta za pristupanje schengenskom području”. Izvor ovdje.

Dakle, prije sedam mjeseci su zadovoljeni tehnički uvjeti za pristupanje Schengenskom prostoru. Nakon toga je Hrvatska preuzela predsjedavanje EU pa je sasvim razumljivo da nije mogla stavljati na dnevni red raspravu u primanju u Schengen.

Odluka o prijemu u Schengen je politička, ne tehnička. Donose ju zajedničkom odlukom sve članice Schengenskog prostora među kojima i nečlanica EU. Bugarska i Rumunjska su također ispunile tehničke uvjete, ali je izostala politička podrška. Slovenija se snažno protivi ulasku Hrvatske u Schengen. Dakle, vlada je učinila sve što se od nje očekivalo. Sada je riječ o političkom procesu.

5. “Nismo u eurozoni, premda smo krenuli u taj proces, doduše prekasno”.

Potpuno netočno

Ulazak u Euroskupinu uvjet je koji je Hrvatska preuzela ulaskom u članstvo EU. Hrvatska taj proces nije mogla pokrenuti dok nije izašla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka (2017. godine) te prekomjerne makroekonomske ravnoteže. Nacionalna strategija za uvođenje eura je prihvaćena u travnju 2018. godine. U srpnju 2019. godine je Euroskupina na svom sastanku prihvatila pismo namjere o ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II), prvi korak prema članstvu u Euroskupini. Od tog trenutka je počeo teći procesu pristupanja Euroskupini koji može trajati do tri do deset godina. Više o tome: ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

Dodajmo i sljedeći podatak: Zoran Milanović, kao predsjednički kandidat SDP-a, rekao je kako ne smatra da treba preuzeti euru. “Kakva je takva je, kuna je naša”. Davor Bernardić na tu izjavu nije reagirao.

6. “Hrvatska nije reformirala Dublinski protokol, nije nametnula agendu njegove promjene kad su u pitanju migranti”.

Potpuno netočno

Dublinski protokol (u punom naziv Konvencija) odnosi se na utvrđivanje kriterija i mehanizama za određivanje države članice odgovorne za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu koji je u jednoj od država članica podnio državljanin treće zemlje ili osoba bez državljanstva. Riječ je o dokumentu Europske komisije koji ne može reformirati neka zemlja članica.

Kad je riječ o nametanju agende, na sastanku ministara unutarnjih poslova EU 24. siječnja u Zagrebu, ministar Davor Božinović je rekao: “Novi institucionalni ciklus Komisije prilika je da odgovorimo na očekivanja naših građana kada je riječ o sigurnosti i postavljanju temelja vezanih za novi pristup zaštite načela slobode kretanja, migracijama i azila”. Po pitanju izrade novog Pakta o migracijama i azilu trenutno se provode savjetovanja u državama članicama kako bi se došlo do najdjelotvornijeg rješenja. Božinović je rekao da mjere i koraci ”o kojima su danas razgovarali moraju biti provedene na sve tri migrantske rute” (istočno, srednjoj i zapadnomediteranska).

Ylva Johansson, povjerenica za unutarnju politiku, tom je prigodom rekla: “Do proljeća ćemo predstaviti novi Pakt o migracijama i azilu”. Sve je zastalo zbog pandemije, ali je povjerenica Johansson 18. svibnja izjavila: “Nadam se da ćemo moći predstaviti (Pakt) početkom ljeta”. Mediji spominju lipanj.

7. “Nismo uspjeli izboriti ni datum početka pregovora za Albaniju i Makedoniju”.

Potpuno netočno

Odluku o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom su u listopadu prošle godine blokirale Francuska i Nizozemska. U ožujku ove godine na summitu Europskog vijeća donesena je odluka o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Nije donesena odluka o datumu zbog protivljenja tih dvaju, ali i nekih drugih članica.

Odluka o početku pregovora je politička i mora biti donesena jednoglasno. Hrvatska je učinila korak više od Finske koja je predsjedala u jesen 2019. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari