Connect with us

Komentar

Milivoj Špika: II. mirovinski stup prijeti da ‘na svom više ne budemo svoji’

Published

on

Saborski zastupnik Milivoj Špika (Klub HSLS-BUZ) poručio je u četvrtak kako su se hrvatski građani 1990-ih borili da “budemo svoj na svome”, ali i upozorio kako im prijeti da preko II. stupa mirovinskog osiguranja “na svom više ne budemo svoji”.

[ad id=”93788″]

Špika je to kazao nakon stanke koju je na početku saborskog zasjedanja zatražio po temi II. mirovinskog stupa.

“Sve priče kako su umirovljenici teret društva i kako se radi njih država zadužuje nisu točne”, istaknuo je i dodao kako trenutno u II. stupu ima 75 milijardi kuna, da će za četiri godine biti 100 milijardi, a za daljnjih deset godina preko 200 miljardi. “To će biti preko dva hrvatska proračuna, koje ćemo mi smještati na račune s kojima ne možemo upravljati i gospodariti i koji konstantno povećavaju javni dug”, rekao je Špika.

Odbacio je tvrdnje da su sredstva u II. stupu vlasništvo bilo kojeg pojedinca jer, ističe, pojedinac ne može do njih doći. “Ovo što kažem nije kontra Vladi, koja kaže da bi se sredstva iz II. stupa trebala iskoristiti i za investiranje u autoceste. Točno, nećemo imati ništa protiv. No, ono što je ključno pitanje na koje nitko ne može dati odgovor jest koliko sada vrijedi ovih 75 milijardi koje su u II. mirovinskom stupu, koliko će vrijediti onih 100 milijardi 2022. ili onih 220 milijardi 2030. godine. Koliko će tada vrijediti dionice ili drugi vrijednosni papiri u koje se investiraju sredstva II. mirovinskog stupa”, pitao se Špika.

Sve priče da će mirovine u II. stupu rasti nemaju, kaže, uporište u nikakvom matematičkom izračunu. “Imamo vrlo jednostavnu logiku. Mi ćemo ove godine u II. stup uplatiti 5,2 milijardi kuna i dat ćemo 2,5 milijarde ‘keš love’ kamata. Za 10 ili 20 godina ne znamo koliko će vrijediti to u što se sada investira . Možda neće ništa vrijediti”, naglasio je.

Špika je ustvrdio kako su svi oni koji su se odlučili na II. stup od toga odustali. “Ovo nije u funkciji navijanja da se on ukine, nego da se otvori politička priča bez navijačkih strasti te da se pokuša naći rješenje i za Hrvatsku i za buduće umirovljenike”, poručio je Milivoj Špika.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari