Connect with us

Politika

Miljenić i Lozančić: Ministrovo zlostavljanje proširilo se na hrvatske vojnike

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić i savjetnik predsjednika Dragan Lozančić upozorili su u ponedjeljak da se zlostavljanje ministra obrane Marija Banožića proširilo na hrvatske vojnike koji pružaju potporu predsjedniku jer im nisu isplaćene zarađene dnevnice.

Miljenić je izjavio novinarima u Uredu predsjednika da se ministrovo zlostavljanje protegnulo na hrvatske vojnike koji časno rade svoj posao nakon nezakonitog i naprasnog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula te šikaniranja i zlostavljanja načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja.

Objasnio je da je ministar prije mjesec dana donio odluku prema kojoj se ne plaćaju dnevnice hrvatskim vojnicima koji pružaju bilo kakvu potporu predsjedniku, konkretno ljudima koji su bili postrojeni u Vukovaru i koji su nosili vijence u Škabrnji.

Miljenić je rekao da su na to morali reagirati s obzirom na to da ih je načelnik Glavnog stožera upozorio da u zadnjih mjesec dana ima nekoliko desetina takvih slučajeva, a o svemu je upoznat i predsjednik Vlade, ali nažalost zasad nema nikakve reakcije.

Predstojnik je nazvao takvu situaciju nedopustivom, izrazivši nadu da će ministar obustaviti “neustavnu i nezakonitu odluku”, te da će nastaviti isplaćivati ljudima ono što su zaradili.

Savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić rekao je da se radi o aktivnim vojnicima koji su prema godišnjim planovima odrađivali i odrađuju svoje zadaće.

Napomenuo je da je načelnik Glavnog stožera u pismu ministru naveo da njegovu odluku dijelom doživljava i kao nastavak dosadašnjeg postupanja koje ima sve elemente strateškog zlostavljanja njega osobno kao čovjeka i vojnika, a što je počelo traženjem njegove ostavke i nastavilo se brojnim javnim prozivanjima i priopćenjima na stranicama Ministarstva obrane.

Prema toj ministrovoj odluci Oružanim snagama nije dopušteno da pružaju potporu Uredu predsjednika niti je dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane te se navodi da troškovi nastali pri pružanju potpore neće biti plaćeni.

Hranj je u pismu ministru naveo da njegova odluka opstruira i otežava redovito funkcioniranje Oružanih snaga generalno, a posebice počasno zaštitne bojne, postrojbe kojoj je temeljna zadaća pružanje potpore i zaštite predsjedniku.

Lozančić je odgovorio novinarima da, u slučaju da ministar ne promijeni svoju odluku, predsjednik ima samo dva izbora – ne ići i ne izvršavati svoju funkciju kao vrhovni zapovjednik predstavljanjem oružanih snaga na tim događanjima ili ići.

Miljenić je rekao da će svi ljudi koji imaju valjanu zapovijed i putni nalog doći do svojih novaca, a nada se ne tužbama, no drži da je to isključivo stvar i odluka ministra.

Ustvrdio je da predsjednik Republike obavlja posao za koji je izabran, uz ostalo da bi predstavljao Oružane snage u zemlji i inozemstvu te zaključio kako je to nešto “što ministar što god mislio i htio ne može i nema pravo ograničavati”.

“Ako ministar sebi uzima za pravo da odlučuje gdje će ići ili neće ići predsjednik i hoće li kad predsjednik ide na Mirogoj staviti vijenac gore biti trubač, a to ministar želi odobravati onda je to problem, i to ministar nema pravo”, kazao je.

Miljenić je poručio da će predsjednik nastaviti raditi kao i do sada i ići tamo gdje treba, a u odnosu na ministra rekao je kako ne zna na temelju čega smatra da ima pravo ljudima koji su odradili posao u Vukovaru uskratiti dnevnice jer za to nema ovlasti prema Ustavu ni zakonu.

Ustvrdio je da je načelnik Glavnog stožera taj koji daje zapovijedi i na temelju čije zapovjedi se pišu putni nalozi, upitavši se smatra li ministar da on može biti načelnik Glavnog stožera.

Miljenić je zaključio kako je svakom građaninu jasno tko je vrhovni zapovjednik, te da je vrhovni zapovjednik predstavlja Oružane snage koje mu pritom daju potporu, dok tu ministra, osim kod izglasavanja proračuna i okvirnih donošenja odluka nema. (Hina)

Banožić: Dok sam ja ministar, MORH neće pokrivati nesposobnost Ureda Predsjednika

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas