Connect with us

Iz Svijeta

Milo Đukanović: SPC želi da posrbi Crnu Goru

Published

on

Foto: EPA

Predsjednik Crne Gore i predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović je izjavio kako tri oporbene koalicije djeluju u više kolona, ali da njihov savez predstavlja “političku pješadiju velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori”, čiji je zadatak ovu zemlju vratiti u prošlost.

“Prvo su nudili da se Crna Gora vrati u okrug proširene Srbije, pa nakon toga da napustimo europski put i da se vratimo pod interesni kišobran Rusije. A sada da nam put u budućnost osvijetli Srpska pravoslavna crkva (SPC), sa svojim srednjovjekovnim dogmama. Ne vjerujem u taj put”, rekao je on tijekom izborne kampanje u Tivtu, prenosi Tanug.

Uvjeren je, kaže, da se iza toga skrivaju zle namjere prema Crnoj Gori.

Dodao je kako, prema temeljnim dokumentima kojima se određuje smijer SPC-a, ona “treba da čuva, afirmira i razvija srpske nacionalne interese”.

‘Želite da posrbite Crnu Goru’

“Ja to savršeno razumijem, ali kada se to radi na prostoru države Srbije. Međutim, kada sa tom idejom dođete u Crnu Goru, onda je jasno da vi želite da mijenjate naš identitet. Vi želite da posrbite Crnu Goru. I to vladike rade vrlo rado. Do jučer koliko-toliko sakriveno, a sada otvoreno rade vođeni logikom – pravoslavlje, jednako, srpstvo”, rekao je Ðukanović.

Kaže da od čelnika opozicije očekuje godinama samo dvije rečenice.

“Jedna je – priznajemo demokratsku volju građana Crne Gore na referendumu 2006. godine. Druga je – priznajemo ono što su strateški dokumenti Crne Gore, da ide putem europskog razvoja. Treću – ne očekujem. Svaka treća i sljedeća može da bude bjesomučna kritika vlasti”, naveo je Ðukanović.

Milo Đukanović: SPC je instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari