Connect with us

BiH

Milorad Dodik: Ako Bošnjaci žele ovu BiH, moraju razgovarati sa Srbima i Hrvatima

Objavljeno

-

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se u BiH mora uspostaviti vojna struktura u kojoj nitko ne može dominirati već da sva tri naroda budu jednako zastupljena i kada je riječ o vojničkom sastavu i u pogledu komande.

“Sada imamo situaciju da značajan postotak Hrvata ne želi ići i ne može popuniti kvote koje pripadaju Hrvatima, Srbi isto tako. Doći ćemo u poziciju da će netko u nekom trenutku isforsirati da to popune Bošnjaci, što nije dobro”, rekao je Dodik novinarima u Mostaru, javlja Srna.

Dodik je istaknuo kako je primarno za to da se BiH demilitarizira, da traži da se napravi mehanizam u kojem nitko neće izgubiti, jer ne želi da na kraju puta gledati muslimansku vojsku. “Nudim da se broj sastava Oružanih snaga utvrdi na pet tisuća, da se jasno odredi broj pripadnika Srba, Hrvata i Bošnjaka, da oni to popune, da se uspostavi ta struktura, onda ne treba Vojska Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Ako Bošnjaci žele ovu BiH, prema riječima Dodika, moraju razgovarati sa Srbima i Hrvatima, a izrazio je i želju da se ovo riješi, ali ne po volji da to bude centralizirana bošnjačka ili neka druga zemlja, već da bude ravnopravnost svih konstitutivnih naroda.

“Sve naše politike smo jasno definirali, one se neće promijeniti, sva ta arogantna sila koja ide s druge strane ne pomaže, nego odmaže”, istaknuo je Dodik.

Podsjetio je da stranci od BiH održavaju koloniju 25 godina, te kako nije točno da je sada najveća kriza jer je BiH stalno u krizi.

“Nemamo namjeru odustati od naših interesa i ciljeva, u dobru namjeru odavno ne računamo”, rekao je Dodik. Bez namjere da licitira tko je krivac, a tko je nešto doprinio, Dodik smatra da će bošnjačka politička elita na kraju biti ta koja je kriva zato što nije uvažila legitimne zahjeve hrvatskog naroda za adekvatno predstavljanje jer nije i neće da poštuje Ustav BiH već se arogantno i ignorantski odnosi prema svim primjedbama. On je podsjetio na odluku Ustavnog suda BiH da neki pripadnici Oružanih snaga mogu nositi brade. “U takvim strukturama ne možemo biti prisutni”, dodao je.

Dodik je rekao kako je bolno sjediti s Bakirom Izetbegovićem iščekujući da se nešto riješi, a ničega nema, te je naglasio kako je u BiH mnogo neriješenoga. Ističe kako je sva obavještajna struktura usmjerena da prati političke predstavnike Srba i Hrvata i da ih pakiraju neke pravosudne procese, a od nas se očekuje da idemo zavezanih očiju.

“Ništa nije u redu, ako nekome valja, neka uživa u tome”, rekao je Dodik i ukazao kako direktor OSA-e ima dvije diplome, a da nijednu ne pokazuje, dok zakon kaže da je samo dovoljna jedna, a on nije pokazao nijednu.

Dodik o najavi sankcija: Nisu mene izabrali Nijemci, izabrao me je moj narod

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari