Connect with us

BiH

Milorad Dodik: Američki državni tajnik Blinken jasan, bošnjačka strana ‘dobila po nosu’

Objavljeno

on

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je američki državni tajnik Anthonyja Blinkena jasno u pismu članovima Predsjedništva naveo da nema priče o “Daytonu dva”, što su govorili bošnjački političari, odnosno očekivali da će netko u BiH nešto nametnuti.

“Rečeno je da SAD ili Zapad ništa neće mijenjati, nego da to trebaju uraditi lideri u BiH, što je logično”, izjavio je Dodik novinarima u Laktašima. On je ocijenio da je bošnjačka strana “dobila po nosu” jer iluzorno očekuje da će za njih netko nešto uraditi u BiH.

“Pozivam ih da razgovaramo i postignemo održiv dogovor koji će biti u interesu svih, a ne da se odgađanjem rješavanja problema situacija pokušava predstaviti što gorom”, rekao je Dodik. On je naglasio da nema šanse da se u BiH bilo šta promijeni na štetu Republike Srpske i da ne postoji mogućnost da budu prenesene nadležnosti na razinu BiH.

“Tema je – kako vratiti otete nadležnosti Republici Srpskoj. Problem u FBiH se pokušava riješiti preko Republike Srpske, što je nedopustivo”, rekao je Dodik. On je podsjetio da Srpska ima stav o rješavanju pitanja “Sejdić-Finci”, a to je da treba da se dogovore u FBiH. “Oni su nesposobni da to riješe.

Kada dogovore kako birati bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva vidjet ćemo šta treba da se mijenja u Izbornom zakonu BiH”, zaključio je Dodik, prenosi Srna.

Državni tajnik SAD Anthony Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH naveo je da je Daytonski sporazum stvorio čvrst temelj na kojem je bilo moguće izgraditi BiH i istaknuo da se raduje radu s vlastima u BiH, kako bi se “produbilo partnerstvo i pronašli zajednički interesi”.

“Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje umjesto hitnosti, uključujući one koji vjeruju da SAD i europski partneri pripremaju ‘Dayton dva’ kako bi suštinski promijenili podjelu vlasti predviđenu Daytonskim mirovnim sporazumom. Već smo vidjeli propadanje pokušaja reformi u BiH i to zbog toga da se previše toga probalo uraditi odjednom”, istaknuoo je Blinken.

On je u pismu naveo da SAD vjeruju da se treba usredsrediti na uvođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i reformi vladavine prava, kako bi se osigurala prava svih građana u izbornom procesu i s ciljem unapređenja pravosudnog integriteta, smanjenja nivoa korupcije, unapređenja ekonomskog oporavka i vraćanja povjerenja građana.

Dragan Čović: Potpuna podrška stavovima američkog državnog tajnika Blinkena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari