Pratite nas

BiH

Milorad Dodik: BiH će nestati ukoliko se ne postigne konsenzus između Muslimana, Srba i Hrvata

Objavljeno

na

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da od BiH danas više nitko nema koristi, da takvu zemlju želi samo par idealista, te da u budućnosti postoje samo dva scenarija – izgradnja BiH uz poštovanje volje svih građana ili BiH više neće postojati.

“Ili ćemo izgraditi BiH poštujući volju svih građana ili više neće postojati. Kada će se to dogoditi, ja to ne znam”, rekao je Dodik za AFP.

Dodik je dodao da se ne želi pretvarati da podržava neuspjeli koncept nazvan BiH, ali da je ipak spreman raditi na tome da bi se osigurala održivost BiH koja je predviđena Ustavom.

“BiH je danas zemlja koju nitko ne želi osim par idealista u Sarajevu koji žele da je sačuvaju, ali nitko više od nje nema koristi”, istaknuo je Dodik i dodao da će BiH nestati ukoliko se ne postigne konsenzus između muslimana, Srba i Hrvata.

Povodom održanog referenduma o Danu Republike Srpske i poziva na saslušanje koje je tim povodom dobio iz Sarajeva, Dodik je rekao da će rado dati izjavu video linkom ili na teritoriji Republike Srpske, ali da neće putovati na lokacije čije nadležnosti smatra nelegalnim, piše Srna.

“Moji putevi ne vode u Sarajevo. Ja sam na meti sarajevskih muslimana i njihove politike. Nemam veze sa Sarajevom i ništa me ne vezuje za njih”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovo ukazao na mogućnost organiziranja referenduma o neovisnosti Republike Srpske, navodeći da mnogo razmišlja o tome, a da samo ukazivanje na takvu opciju može da bude upotrijebljeno protiv njega na sudu.

“U BiH nemamo pravo misliti. Ako mislite, automatski vas smatraju velikim neprijateljem, većim od onih iz ‘Islamske države’ koji ovuda slobodno šetaju”, rekao je predsjednik Republike Srpske, misleći na 330 građana BiH koji su otišli u Siriju da bi se priključili “Islamskoj državi”.

On je, također, optužio Zapad da ubrzava proces nestanka BiH nametanjem svoje volje ili slanjem “trećerazrednih veleposlanika”.

“Oni dolaze ovdje vježbati pred odlazak na drugo mjesto. Ne želim da budem njihovo ‘zamorče”, istakao je predsjednik Republike Srpske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bivši časnik ‘bosanskih Srba’ optužen za ratne zločine

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je u četvrtak optužnicu protiv bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Mileta Ujića kojega tereti za ratne zločine počinjene na području istočne Bosne 1992. i 1993. godine.

Ujić (69) je tijekom rata bio zamjenik zapovjednika tzv. Rogatičke brigade vojske bosanskih Srba koja je izravno sudjelovala u kampanji masovnog progona nesrpskog stanovništva iz istočne Bosne.

Pripadnici te postrojbe pod Ujićevim su zapovjedništvom napali i selo Kozadre nastanjeno Bošnjacima. Selo je najprije napadnuto topništvom pri čemu je ranjeno najmanje dvadeset stanovnika među kojima je bilo i žena i djece a potom je uslijedio pješački napad.

Tijekom osvajanja sela zarobljeno je osam muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su potom ubijeni. Sve kuće u selu su nakon pljačke spaljene. Tijela ubijenih zarobljenika pronađena su tek nakon rata.

Iz tužiteljstva su najavili kako će Ujićevu odgovornost za ovaj zločin dokazati iskazima 60 neposrednih svjedoka i vještaka. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

HDZ BiH vjeruje u kontinuitet politike Hrvatske; izborni zakon do svibnja

Objavljeno

na

Objavio

HDZ Bosne i Hercegovine ne očekuje promjenu politike Hrvatske prema BiH nakon što Zoran Milanović preuzme dužnost šefa hrvatska države, kazala je zamjenica predsjednika te stranke Borjana Krišto kako je u četvrtak citira sarajevsko “Oslobođenje”.

“Ne vidim neki razlog da dođe do promjene politike Hrvatske prema našoj zemlji. Hrvatska podupire BiH na njezinom euroatlantskom putu zalažući se za izgradnju BiH kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda” kazala je Krišto u intervjuu.

Dodala je kako je HDZ BiH sada usmjeren na to da se što prije nađe rješenja za izmjene izbornog zakona, uključujući tu ono koje će omogućiti provedbu izbora za tijela vlasti u Mostaru, kada se u listopadu budu organizirali lokalni izbori u cijeloj zemlji.

Izbora u Mostaru nije bilo još od 2008., kada su izvan snage stavljena izborna pravila koja su vrijedila u tom gradu, a HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) od tada se nisu uspjeli dogovoriti kako riješiti taj problem.

Europski sud za ljudska prava prošle godine je presudio kako je zbog toga odgovorna BiH kao država te je odlučio kako Ustavni sud BiH mora riješiti taj problem nametanjem privremenog rješenja ukoliko ne bude političkog dogovora.

“Zalažemo se za rješenje koje će već ove godine omogućiti demokratske izbore u tom gradu, ali smo protiv bilo kakvoga rješenja koje će od Mostara napraviti ‘grad slučaj’. Situacija u Mostaru je ista kao i u Travniku ili nekim drugim gradovima i stoga ovdje ne smijemo pribjeći nekim privremenim i neodrživim rješenjima već moramo pronaći trajno rješenje koje se neće razlikovati od onih u drugim gradovima”, kazala je Krišto.

Podsjetila je kako su rokovi za to jasni te da izmjene izbornog zakona moraju biti usvojene u parlamentu do početka svibnja ove godine.

Istaknula je kao je stajalište HDZ BiH da ta zemlja može opstati jedno kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda, kako je definirana Daytonskim sporazumom, pa je stoga neprihvatljiva situcaija kakva je sada, a to je da Hrvatima Bošnjaci biraju predstavnike u vlasti.

“Problem ćemo eliminirati onda kada budemo uvažavali izbornu volju konstitutivnih naroda i pojedinaca”, kazala je Krišto. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari