Pratite nas

BiH

Milorad Dodik: BiH je trebala biti podijeljena 1995. godine i do sad bi imali stabilna i uređena društva

Objavljeno

na

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je za današnju “Politiku” da je BiH trebala biti podijeljena 1995. godine i da bi, kako je istaknuo, dosad imali stabilna i uređena društva, a da trenutno svi narodi akumuliraju nezadovoljstvo u BiH.

“Ta akumulacija postaje teret za kretanje. Ne može se to riješiti ispuštanjem akumulacije”, kaže Dodik dodajući da kada bi se u BiH uvažavala volja svih, Srba, Hrvata i Bošnjaka i dva entiteta možda bi i postojala šansa za nju.

Razgradnja Daytonskog sporazuma počela je, kako je naveo, već činom njegovog potpisivanja, uvijek “na štetu RS, nikada nauštrb Sarajeva. A od nas su očekivali tek aplauze”.

Dodik kaže da je takva praksa morala biti zaustavljena 2007. godine, ali tvrdi da se ta matrica i obrazac ponašanja i dalje zadržavaju u nekim glavama, iako se realnost promijenila.

“Priča je trebala završiti nestankom RS. Oni sada misle da treba preživjeti Dodika i njegovu garnituru dok ne dođe neka druga koja će napraviti neke tobož svjetske vizije, a koje trebaju umanjiti snagu RS”, rekao je Dodik.

On bi, kako navodi, volio vidjeti da netko pokaže jednu odluku koju je Sarajevo donijelo, a da je ona koristila Republici Srpskoj.

Prema Dodikovim riječima, bošnjački politički lideri ne žele nastavak eurointegracija, jer kad uđete u kandidatski status, onda nema visokog predstavnika ili je njegova uloga potpuno marginalizirana.

Kako je rekao, stvoreno je nešto što je trebalo nastaviti orbitu na principima bivše zemlje, samo na drugim osnovama i uz značajno međunarodno prisustvo.

“Naravno to kleca”, naglasio je Dodik i dodaje da oni i dalje održavaju misao da je to zbog nekih lokalnih ljudi ili nerazumijevanja, gurajući iznova istu priču s novim akterima.

“Ali se pokazuje da se BiH nikako ne može uspostaviti”, rekao je Dodik.

“Volio bih da mi netko nađe primjer na kom se demantira činjenica da je BiH sve više u paralizi”, rekao je Dodik, navodeći da sve što se događa upravo potvrđuje da je riječ o “propaloj državi”.

“Mi moramo ostati u politici jačanja suvereniteta RS. I osporiti n svaku vrstu prijenosa nadležnosti koja se dogodila bez naše volje ili pritiskom”, rekao je Dodik.

Kaže i da se vjerovanje strancima ispostavilo kao najveći promašaj.

On poručuje da su u zabludi oni koji olako potežu argumentaciju da se BiH ne može raspasti, jer, kako je rekao, to se već dogodilo.

BiH se, kaže Dodik, raspala na nemogućnosti da uspije.

“Federacija BiH ne funkcionira, degradiraju se izbori, Bošnjaci biraju pogodnog Hrvata i to hoće nametnuti i Srbima”, naveo je Dodik.

Oni koji sjede u Sarajevu u ime Srba ne smiju dopustiti da se degradiraju stečena prava u odlučivanju, naglasio je on.

Može nas biti tri puta manje, ali uz ovaj sustav odlučivanja uvijek ćemo zaštiti svoj narod i Republiku, rekao je Dodik.

“Mora postojati bazični dogovor tri naroda, a njega nema. To je dokaz da države nema”, zaključio je Dodik u razgovoru za Politiku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Pompeo uvrstio na ‘crnu listu’ bivšeg bošnjačkog dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Američki državni tajnik Mike Pompeo uvrstio je u četvrtak bivšeg dužnosnika Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Amira Zukića na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD zbog umiješanosti u korupciju.

Na mrežnim stranicama State Departmenta objavljeno je Pompeova izjava u kojoj stoji kako je Zukić povezan s “ozbiljnom korupcijom” te kako je stoga sukladno američkim zakona ulazak u SAD zabranjen i njemu i članovima njegove obitelji.

“U svojstvu zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH i glavnog jjanika SDA Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su potkopavale vladavinu prava u BiH”, stoji u objavi.

Državni tajnik Pompeo je istaknuo kako je ova odluka dokaz da SAD odlučno podupiru nastojanja da se u BiH suzbije korupcija.

Protiv Zukića je u BiH podignuta optužnica za korupociju i trgovinu utjecajem i tereti ga se da je poziciju u SDA koristio kako bi protuzakonito zapošljavao njemu bliske osobe u javnim poduzećima u Federaciji BiH.

Uz Zukića je za ista kaznena djela optužen i Asim Sarajlić koji je nedavno bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost predsjednika kadrovske komisije SDA nakon što su objavljene snimke telefokskih razgovora u kojima on otvoreno govori o “namještanju” zapošljavanja.

Sarajlić je međutim i dalje zastupnik SDA u Domu naroda parlamenta BiH.

Zbog umiješanosti u kopupciju na popisu osoba pod američkim sankcijama od 2018. godine je i Nikola Špirić, nekadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH a sada također zastupnik u državnom Domu naroda. Špirić je jedan od najbližih suradnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je pak pod američkim sankcijama još od 2017. godine jer je Washington procijenio kako njegovi postupci i prijetnje odvajanjem Republike Srpske od BiH izravno ugrožavaju Daytonski sporazum. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na ispitivanju zbog spornih kineskih respiratora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić proveo je noć na petak na policijskom ispitivanju u sklopu istrage o sumnjivoj nabavci respiratora za bolnice u tom entitetu, objavili su lokalni mediji.

Novalić ima status uhićenika zajedno s još dvije privedene osobe, piše portal “Dnevnog avaza” pozivajući se na neimenovane izvore.

Uz njega su u četvrtak poslijepodne privedeni i Fahrudin Solak, ranije suspendirani ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH te Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrena malina” koja je bila posrednik u kupnji respiratora.

Mediji prenose kako policija sada čeka na odluku tužitelja o tome hoće li biti pritvoreni.

Istraga je otvorena u travnju nakon što se ispostavilo kako je “Srebrena malina” kupila 100 respiratora u Kini za 5,3 milijuna eura, znatno više nego što se na slobodnom tržištu mogu nabaviti uređaji europskih proizvođača.

Ispostavilo se kako su nabavljeni strojevi koji se koriste u vozilima hitne pomoći i ne mogu se koristiti na bolničkim odjelima intenzivne skrbi kojima su bili namijenjeni.

Ugovor o kupnji respiratora izravnom su pogodbom sklopili Solak i Hodžić, no sada se ispituje je li i kako u to bila uključna vlada Federacije odnosno Novalić.

On je zbog afere ranije otpusio predstojnika svog ureda Muhameda Ganibegovića za kojega se utvrdilo kako se nakon otvaranja istrage tajno sastajao s Kadrijom Kolićem, odvjetnikom koji zastupa Hodžića.

Novalić je kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) za predsjednika entitetske vlade izabran još 2014. no i dalje je na dužnosti jer dosad nije formirana nova vlada na temelju rezultata izbora 2018. godine.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je najavio kako je Novalić kandidat za još jedan premijerski mandat. (Hina)

Afera ‘Respiratori’ ne može se zataškati – Ugovor u banci krunski dokaz

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari