Pratite nas

BiH

Milorad Dodik: Izetbegović želi od BiH napraviti šerijatsku državu i zato sam ja problem

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Bakir Izetbegović najveći kočničar svih procesa u BiH jer želi od BiH napraviti unitarnu i šerijatsku državu.
“U biti svega je sukob i borba protiv unitarizacije koju predstavlja Bakir Izetbegović. Veoma mi je drago ako misli da sam to zaustavio. Da je prošao projekt Bakira Izetbegovića i njegovog oca ovdje nikome ne bi bilo dobro, pa ni Bošnjacima”, izjavio je Dodik u Prebilovcima, komentirajući izjave bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića kako je Dodik najveći kočničar svih procesa u BiH,  piše Dnevni list.

[ad id=”68099″] Izetbegović  je za beogradski ”NIN” rekao da je ključni problem Federacije BiH, koji se zatim prenosi na BiH, pa i na regiju, destruktivna, konfliktna politika predsjednika RS-a Milorada Dodika.
“Ta politika je zaustavila reformski i europski put BiH, otjerala investitore i strani kapital, narod dovela do siromaštva, a sad prijeti i da ga dovede do sukoba”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović prijeti

Dodik je, odgovarajući Izetbegoviću, istakao kako je on predsjednik RS-a i da je njegova ustavna obveza  štititi nadležnosti i prava Srpske.
Podsjetio je kako je posljednjih pet godina, kada je riječ o europskim integracijama, RS prihvatila mehanizam koordinacije i rješenje za presudu “Sejdić – Finci”, dok je Izetbegović sve zaustavio jer nije želio da vidi Hrvate ravnopravne.
“Izetbegović je i neki dan rekao da nastavlja politiku svoga oca. To znači kako moramo biti oprezni jer mi ovdje ne želimo unitarnu BiH i ne želimo šerijatsku državu. Nas BiH interesira onoliko koliko je to predviđeno Daytonom”, kaže Dodik. On je naglasio da RS želi jačati svoju autonomiju.
Kaže kako su to sve legalni politički ciljevi kao što je i referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH u kojem nema prijetnji kao što ima u Izetbegovićevim izjavama “kojima prijeti i poziva na sukobe”.
“Referendum je odraz našeg stava o sili koja je ovdje vladala posljednjih 20 godina i nametanje Suda i Tužiteljstva koji nisu predviđeni u Daytonu”, rekao je Dodik.
Prema njegovim riječima, to odgovara Izetbegoviću i Bošnjacima koji žele zadržati takvu situaciju i zato daju ovakvu kvalifikaciju.
On je ocijenio da Srbi ne smiju prihvatiti prešutno to da su visoki predstavnici nasiljem uradili dobru stvar. Naglasio je kako Izetbegović može govoriti isključivo u ime bošnjačkog naroda a ne u ime BiH.
“Ponesen olakim zagrljajima Beograda i ponesen atmosferom i pjesmom o Sarajevu možda sada likuje ali u svakom slučaju on je politički gubitnik”, ocijenio je Dodik.

O referendumu

Komentirajući izjave premijera Srbije Aleksandra Vućića da je pitanje referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH za njega jedno od najtežih pitanja te da bi volio da Dodik još jednom razmisli o tome, Dodik je izjavio kako želi razgovarati o vraćanju pravosuđa u ustavne okvire, te da prihvaća pomoć Srbije i Europe kako referendum ne bi morao biti održan.
On je napomenuo da je razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i smatra da Vučić  “dobro razumije te stvari”. Priča kako su RS-u oteli nadležnosti i nad njom izvršili nasilje.
“Mi želimo pravosuđe vratiti u ustavne okvire. Neka nam Vučić pomogne i svi iz Europe, ja prihvaćam. Ako to uradimo do dana referenduma, onda referendum može biti besmislen”, rekao je Dodik. Objasnio je kako se sve  radi sa ciljem i da je cilj referenduma da se pravosuđe vrati u ustavne okvire.
“Ako to možemo uraditi prije, ja bih bio veoma zadovoljan i zahvalan svima, pa i Vučiću”, izjavio je Dodik. On je naglasio da ne stoje nikakvi prigovori o referendumu jer je on zakonit i ustavan postupak. Dodik je napomenuo kako je javno pozvao američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack, koja je govorila da je to antiustavno, da nađe član Ustava i Daytona po kome pravosuđe, Sud i Tužiteljstvo pripadaju BiH.
“Pozivam je opet da to učini. Želim da čujem šta ona zna o tome i je li  uspjela pročitati ili političke stavove priopćava na bazi ocjena lokalnih službenika Bošnjaka. Ako bilo tko, pa i priučeni pravnik, kaže da je ona u pravu sa stanovišta pozivanja na član Ustava i Daytona, ja ću odustati od referenduma”, rekao je Dodik dodajući da se veleposlanica Cormack treba prestati baviti lažnim politikantstvom bez obzira što dolazi iz najveće države.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegović učvrstio koaliciju s Komšićem i Radončićem

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Stranka demokratske akcije (SDA) potvrdila je čvrsto partnerstvo s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i te će tri stranke zajedno sudjelovati u vlasti na svim razinama te srušiti sadašnju vladajuću većinu u Sarajevskoj župniji, objavljeno je u petak.

Nakon sastanka kojega je održao s Komšićem i Radončićem čelnik SDA Bakir Izetbegović novinarima je kazao kako su njih trojica dogovorili konačni raspored ministarskih i doministarskih mjesta u Vijeću ministara BiH, u vladi Federaciji BiH ali i novu vlast u Sarajevskoj županiji, kojom sada upravlja šarolika koalicija čiji su članovi DF i SBB, ali ne i SDA.

“Konačno je napravljena jedna koherentna koalicija, od države preko Federacije BiH do županija, uključujući Sarajevsku”, kazao je Izetbegović dodajući kako tri stranke sada pozivaju HDZ BiH da načini iskorak koji će omogućiti da se bez uvjetovanja uspostavi i nova vlada Federacije BiH.

Dodao je kako očekuje da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti potvrđen na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH zakazanoj za 23. prosinca, a dan kasnije u sjedište NATO-a u Bruxelles trebao bi biti poslan dokument pod nazivom “Program reformi”, kojega je Predsjednišvo BiH ranije usvojilo a trebao bi osigurati nastavak suradnje s Alijansom.

Izetbegović je potvrdio kako će SDA predložiti svoju članicu i dugogodišnju diplomatkinju Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova, dok će DF imenovati ministra obrane, a SBB ministra sigurnosti.

HDZ BiH je već ranije odlučio kako će njihovi dosadašnji ministri financija i pravosuđa Vjekoslav Bevanda i Josip Grubeša ostati na tim pozicijama i u novom mandatu, dok će ministrica civilnih poslova postati Ankica Gudeljević.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika odlučio je kako će za ministra vanjske trgovine imenovati Stašu Košarca, dok će ministar prometa i komunikacija biti Vojin Mitrović. SNSD-ov koalicijski partner Demokratski narodni savez (DNS) dobio je poziciju ministra ljudskih prava i izbjeglica i na njoj će biti Draško Aćimović.

Koaliranje SDA, DF i SBB na državnoj i na razini Federacije BiH nije iznenađenje, no jest odluka Komšića i Radončića da sruše vladajuću koaliciju u Sarajevskoj županiji, uspostavljenu nakon izbora u listopadu 2018. godine.

Tu su koaliciju okupile stranke Narod i pravda (NiP), nastala od dijela bivših članova SDA, te liberalna Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija (SDP BiH).

Ta je vlada u Sarajevskoj županiji najavila opsežne reforme i uživala je jasnu potporu međunarodne zajednice, no Komšić i Radončić su joj sada odlučili okrenuti leđa.

Radončić je ovaj preokret obrazložio konstatacijom kako sadašnja vlada Sarajevske županije nije ispunila njegova očekivanja. “Osobno nisam zadovoljan niti impresioniran time što se do sada uradilo”, kazao je Radončić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Nova optužnica u BiH protiv već osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je u petak novu optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg zapovjednika u vojsci bosanskih Srba Milana Lukića, koji je ranije pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osuđen na doživotni zatvor također zbog ratnih zločina.

Lukić je presudom Prizivnog vijeća ICTY-a iz 2012. osuđen na doživotni zatvor nakon što je zajedno s rođakom Sredojem Lukićem proglašen krivim za monstruozne zločine na području Višegrada u kojima je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila. Lukić je proglašen krivim i za dvije “žive lomače” odnosno za zatočenje skupina od po šezdeset civila u kućama u Višegradu, koje je potom žive zapalio.

Tužiteljstvo BiH nad njim je provelo novu istragu zbog njegove povezanosti s ubojstvom skupine civila koje su Lukić i njegovi suborci u veljači 1993. godine oteli iz vlaka koji je prometovao između Beograda i Bara.

Vlak su zaustavili na dijelu pruge kod mjesta Štrpci koji se nalazi na teritoriju BiH, a potom su Lukić i drugi pripadnici postrojbe kojom je zapovjedao legimirali sve putnike i izveli njih osamnaest za koje su ocijenili da su nesrpske nacionalnosti.

Zarobili su 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu arapskog podrijetla te su ih zatočili, zlostavljali i opljačkali, a potom ubili i njihova tijela bacili u Drinu.

Nakon rata su pronađena tijela samo četiri od 20 žrtava.

Istragom je utvrđeno kako je Lukić osobno sudjelovao u tim ubojstvima.

Iz Tužiteljstva su pojasnili kako je istraga nad njim dovršena ispitivanjem u zatvoru u kojemu služi ranije izrečenu kaznu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari