Pratite nas

BiH

Milorad Dodik: Izetbegović želi od BiH napraviti šerijatsku državu i zato sam ja problem

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Bakir Izetbegović najveći kočničar svih procesa u BiH jer želi od BiH napraviti unitarnu i šerijatsku državu.
“U biti svega je sukob i borba protiv unitarizacije koju predstavlja Bakir Izetbegović. Veoma mi je drago ako misli da sam to zaustavio. Da je prošao projekt Bakira Izetbegovića i njegovog oca ovdje nikome ne bi bilo dobro, pa ni Bošnjacima”, izjavio je Dodik u Prebilovcima, komentirajući izjave bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića kako je Dodik najveći kočničar svih procesa u BiH,  piše Dnevni list.

[ad id=”68099″] Izetbegović  je za beogradski ”NIN” rekao da je ključni problem Federacije BiH, koji se zatim prenosi na BiH, pa i na regiju, destruktivna, konfliktna politika predsjednika RS-a Milorada Dodika.
“Ta politika je zaustavila reformski i europski put BiH, otjerala investitore i strani kapital, narod dovela do siromaštva, a sad prijeti i da ga dovede do sukoba”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović prijeti

Dodik je, odgovarajući Izetbegoviću, istakao kako je on predsjednik RS-a i da je njegova ustavna obveza  štititi nadležnosti i prava Srpske.
Podsjetio je kako je posljednjih pet godina, kada je riječ o europskim integracijama, RS prihvatila mehanizam koordinacije i rješenje za presudu “Sejdić – Finci”, dok je Izetbegović sve zaustavio jer nije želio da vidi Hrvate ravnopravne.
“Izetbegović je i neki dan rekao da nastavlja politiku svoga oca. To znači kako moramo biti oprezni jer mi ovdje ne želimo unitarnu BiH i ne želimo šerijatsku državu. Nas BiH interesira onoliko koliko je to predviđeno Daytonom”, kaže Dodik. On je naglasio da RS želi jačati svoju autonomiju.
Kaže kako su to sve legalni politički ciljevi kao što je i referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH u kojem nema prijetnji kao što ima u Izetbegovićevim izjavama “kojima prijeti i poziva na sukobe”.
“Referendum je odraz našeg stava o sili koja je ovdje vladala posljednjih 20 godina i nametanje Suda i Tužiteljstva koji nisu predviđeni u Daytonu”, rekao je Dodik.
Prema njegovim riječima, to odgovara Izetbegoviću i Bošnjacima koji žele zadržati takvu situaciju i zato daju ovakvu kvalifikaciju.
On je ocijenio da Srbi ne smiju prihvatiti prešutno to da su visoki predstavnici nasiljem uradili dobru stvar. Naglasio je kako Izetbegović može govoriti isključivo u ime bošnjačkog naroda a ne u ime BiH.
“Ponesen olakim zagrljajima Beograda i ponesen atmosferom i pjesmom o Sarajevu možda sada likuje ali u svakom slučaju on je politički gubitnik”, ocijenio je Dodik.

O referendumu

Komentirajući izjave premijera Srbije Aleksandra Vućića da je pitanje referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH za njega jedno od najtežih pitanja te da bi volio da Dodik još jednom razmisli o tome, Dodik je izjavio kako želi razgovarati o vraćanju pravosuđa u ustavne okvire, te da prihvaća pomoć Srbije i Europe kako referendum ne bi morao biti održan.
On je napomenuo da je razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i smatra da Vučić  “dobro razumije te stvari”. Priča kako su RS-u oteli nadležnosti i nad njom izvršili nasilje.
“Mi želimo pravosuđe vratiti u ustavne okvire. Neka nam Vučić pomogne i svi iz Europe, ja prihvaćam. Ako to uradimo do dana referenduma, onda referendum može biti besmislen”, rekao je Dodik. Objasnio je kako se sve  radi sa ciljem i da je cilj referenduma da se pravosuđe vrati u ustavne okvire.
“Ako to možemo uraditi prije, ja bih bio veoma zadovoljan i zahvalan svima, pa i Vučiću”, izjavio je Dodik. On je naglasio da ne stoje nikakvi prigovori o referendumu jer je on zakonit i ustavan postupak. Dodik je napomenuo kako je javno pozvao američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack, koja je govorila da je to antiustavno, da nađe član Ustava i Daytona po kome pravosuđe, Sud i Tužiteljstvo pripadaju BiH.
“Pozivam je opet da to učini. Želim da čujem šta ona zna o tome i je li  uspjela pročitati ili političke stavove priopćava na bazi ocjena lokalnih službenika Bošnjaka. Ako bilo tko, pa i priučeni pravnik, kaže da je ona u pravu sa stanovišta pozivanja na član Ustava i Daytona, ja ću odustati od referenduma”, rekao je Dodik dodajući da se veleposlanica Cormack treba prestati baviti lažnim politikantstvom bez obzira što dolazi iz najveće države.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari