Connect with us

BiH

Milorad Dodik: Komšić predstavlja samo sebe, nikako BiH

Objavljeno

-

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je europskim dužnosnicima pismo povodom nastupa predsjedavajućeg Željka Komšića na Summitu EU – zapadni Balkan, koji će biti održan 6. listopada na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Dodik je pisao predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog Vijeća Charlesu Michelu i premijeru Slovenije Janezu Janši.

U svojoj poruci je naveo da je nastup predsjedavajućeg Komšića na ovom summitu “privatan” jer BiH nije donijela odluku o učešću niti je imenovala izaslanstvo i definirala platformu.

“U skladu s tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH. Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sjednice, ponašanje Komšića je protupravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsjedništva BiH”, poručio je Dodik.

Naglasio je da Komšić u ovom slučaju izlaže samo osobne ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH. “Zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dvije od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza”, naglasio je Dodik.

Zaključio je da je von der Leyen izravno stavljena u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. “Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju – podržavaju samo raspad”, zaključio je Dodik.

Na ove Dodikove izjave reagirao je predsjedavajući Željko Komšić koji je rekao da za donošenje odluke o njegovom odlasku u Sloveniju nije bila potrebna nikakva sjednica. “Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH odazvao sam se na poziv. Dodiku je to jasno, a njegove ocjene, prvo da glavni tajnik UN-a ruši BiH, pa sad da BiH ruši predsjednica Europske komisije su skandalozne i odražavaju stav iz njegovih pisma koje nitko i ne uzima za ozbiljno”, poručio je Komšić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari