Connect with us

BiH

Milorad Dodik: ‘Mi smo jedina kolonija u Europi’

Objavljeno

-

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je u intervjuu za njemački list Welt da su problem u BiH stranci, ni izabrani ni imenovani, koji prave nered u BiH. “Mi smo jedina kolonija u Europi”, konstatirao je Dodik u intervjuu za njemački list podsjetivši da u BiH ne postoji nacionalna, već zajednička razina što je utvrđeno Ustavom BiH i da Republika Srpska želi da se to poštuje i ništa više od toga. Pojasnio je da, prema Ustavu, zajednička razina nije nadležna za vojsku, niti za porezni sustav, ni za sudstvo, te da su za to odgovorni entiteti, prenijela je Srna.

Nećemo muslimansku vojsku

Kada je riječ o vojsci, Dodik je pojasnio da Republika Srpska ima ustavno pravo na vojsku i da je to predviđeno Daytonskim sporazumom. Rekao je i da je Vojska Republike Srpske postojala do 2005. godine kada su stranci slagali da bi bilo bolje da BiH ima zajedničku vojsku, a sada je sasvim jasno da je to bilo pogrešno. “Mi nećemo muslimansku vojsku, a u tom pravcu to ide.

Nedavno je sud u Sarajevu presudio da vojnici muslimanske vjeroispovijesti imaju pravo da nose brade, da se pripadnice Oružanih snaga BiH mogu prekriti, a neke zemlje u Europi to zabranjuju u javnim prostorima”, naveo je Dodik i dodao da će o tome kako ojačati povjerenje u Oružane snage BiH biti razgovarano sljedećih mjeseci. ”Ako bude postignut dogovor”, naglasio je Dodik, ”Republika Srpska bi mogla da ostane dio toga, ako ne – bit će razmotrene druge alternative”.

Sankcije

Upitan da komentira poziv ministrice vanjskih poslova Njemačke Annalenae Baerbock na sankcije protiv njega, Dodik je odgovorio da zna šta znači početak mandata i da nova ministrica ima svoje ambicije. “Njezini zahtjevi su pristrani. Čini mi se da to ne odgovara njemačkoj demokraciji. Zašto bi Njemačka ili bilo koja druga država trebala upravljati BiH? Vlada treba raditi s demokratski izabranim predstavnicima.

Na funkciju sam izabran sa 60 posto glasova birača, a ministrica predstavlja stranku koja nije najveća u Njemačkoj. Možda joj je potreban brz uspjeh i misli da ovdje može nešto da postigne. Ali uspjeh se mjeri na kraju, a ne na početku mandata”, rekao je Dodik. On je konstatirao da Baerbock ne zna ništa o životu u BiH, jer nikada nije ni bila u BiH. “Želio bih da joj predložim da razgovara sa nama. Trebalo bi da razgovara s nama”, rekao je Dodik, dodavši da bi joj poželio dobrodošlicu.

Nitko ne planira odcjepljenje

Dodik je pojasnio da u BiH nitko ne planira odcjepljenje, te da je to mač laži stavljen u njenu ruku. “Mi se samo borimo za ustavni poredak. Nedavno je jedan američki profesor koji je veoma upoznat o situaciji u BiH napisao članak u kojem je naveo da bi secesija mogla biti lijek za BiH. On je to rekao, a ne ja, pa neka mu uvedu sankcije”, istaknuo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje ne priznaje li Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH zbog njega ili zbog te pozicije uopće, Dodik je pojasnio da je Schmidta trebalo imenovati Vijeće sigurnosti UN, kao i da se trebala pitati i Republika Srpska. “Ništa od toga se nije desilo. Žao mi je što gospodin Schmidt mora proći kroz sve ovo. Ali nema šanse da dozvolimo da nam neko nameće zakone samo zato što je dobar čovjek. Najbolja osoba na ovom svijetu je moja majka, a ona nije visoki predstavnik”, rekao je Dodik.

O Putinu i Srebrenici

Kada je riječ o odnosu s predsjednikom Ruske Federacije, Dodik je rekao da se više puta sastao s Vladimirom Putinom i da on obavlja veoma odgovornu funkciju. “Putin je rekao da je zainteresiran da se mir u BiH održi po svaku cijenu. On poštuje ustav i ne miješa se u unutrašnje stvari u BiH”, naglasio je Dodik. Govoreći i Srebrenici, Dodik je ponovio da je to ozbiljna trauma i da se tamo dogodio ratni zločin kada je pobijeno mnogo nevinih ljudi – Srba, Bošnjaka i drugih.

Mišetić: Ako se preglasa Hrvate, oni imaju pravo ignorirati FBiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari