Pratite nas

BiH

Milorad Dodik naoružava policiju kalašnjikovima

Objavljeno

na

Dodik je najavio kako će modernizirati policiju i kako će nabaviti oružje s dugim cijevima.

Policija Republike Srpske planirati pojačati suradnju s ruskim sigurnosnim službama i od te zemlje kupiti različito naoružanje i opremu uključujući posebne masažere za “opuštanje policajaca”, prenose banjalučke “Nezavisne novine”.

[ad id=”93788″]

Predsjednik RS Milorad Dodik ranije je najavio kako mu je cilj osigurati da svih osam tisuća policajaca, koliko ih ima u tom bosanskohercegovačkom entitetu, bude naoružano “dugim cijevima”.

”U ovoj godini svaki policajac će imati dugu cijev. Ove godine ćemo zaposliti novih 430 do 500 pripadnika policije”, izjavio je Dodik ranije ovog mjeseca.

Policija RS prema trenutačnim pravilima može posjedovati najviše 800 komada oružja s dugom cijevi, no Dodik tvrdi kako je ta pravila silom nametnula međunarodna zajednica kako bi spriječila da RS ima učinkovitu policijsku strukturu, piše Hina.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je kako se sada intenzivno radi na provedbi protokola o suradnji s ruskim Državnim ministarstvom sigurnosti potpisanim prošle godine.

Protokol se odnosi prije svega na razmjenu informacija u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i drogom, ali i na opremanje te obuku pod nadzorom ruskih instruktora.

Lukač je najavio kako će stoga uskoro u Rusiju na obuku biti poslani pripadnici posebnih postrojbi MUP-a RS.

“Veoma je važna mogućnost obuke posebnih postrojbi policije RS zajedno s ruskim postrojbama, koje su veoma poznate i respektabilne u cijelom svijetu”, kazao je ministar.

IZ MUP-a RS su potvrdili kako su se kod ruskih partnera posebice zanimali za nabavu vodenih topova i posebnih vozila namijenjenih razbijanju prosvjeda, što također planiraju kupiti.

No na njihovoj “shopping listi” našli su se i neobični izumi kojima ruska država pokušava pojačati učinkovitost svojih policajaca.

Lukaču i njegovim suradnicima iz policije RS tijekom posjeta Moskvi tako je pokazana i “posebno opremljena soba za psihološku regulaciju s foteljama za masažu policajaca”.

Ruski domaćini uz to su im ponudili da probaju “posebni koktel s kisikom” opisan kao važan sastojak te regulacije.

I to je”, kazao je Lukač,” zanimljiva stvar za policiju RS”. Tako bi se i ovi izumi mogli uskoro naći u Banjoj Luci, jer su u MUP-u RS su ocijenili kako su sadržaji što ih nudi “ruska soba” važni za što bolje obavljanje policijskog posla.

Lučak je ipak istaknuo kako ga je najviše zanimala kupnja ruskih kalašnjikova s obzirom na njihovu pouzdanost.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Oružane snage BiH nabavljaju nove helikoptere

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš potpisat će danas (petak, 13. prosinca 2019. godine) ugovor o nabavi novih helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji svečanog potpisivanja ugovora, koja će se održati u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu nazočit će visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, kao i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, najavljeno je iz Ministarstva obrane.

Bit će održan i sastanak ministrice obrane BiH Marine Pendeš i veleposlanika SAD-a u BiH Erica Nelsona te videoprezentacija novog helikoptera.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Izetbegović i Čović bez suglasnosti o izmjenama izbornog zakona, proces uspostave vlasti opet blokiran

Objavljeno

na

Objavio

Proces uspostave nove vlasti u Bosni i Hercegovini ponovo je blokiran jer Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH ne mogu postići suglasnost da se to istodobno provede na državnoj i na razini Federacije BiH, potvrdili su u četvrtak predsjednici tih stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

“HDZ i SDA ne uspijevaju naći rješenja za probleme koje imamo što ne znači da ih nećemo naći”, kazao je novinarima Izetbegović nakon sastanka kojega je u Sarajevu održao s Čovićem.

Potvrdio je kako SDA želi da uporedo s uspostavom novog vijeća ministara bude formirana i nova izvršna vlast na razini Federacije BiH gdje dvije stranke odavno imaju osiguranu većinu u entitetskom parlamentu i načelno su se suglasile kako će nastaviti koalirati i u ovom mandatu.

Izetbegović je pojasnio kako je moguće da zbog toga što HDZ BiH inzistira da se prije uspostave nove vlade Federacije BiH postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona, SDA jednostavno ne kandidira svoje kadrove za novo Vijeće ministara pa onda ni to tijelo neće biti imenovano.

Zastupnički dom parlamenta BiH prošlog je tjedna potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za novog predsjedatelja vijeća ministara no on ne može preuzeti tu dužnost sve dok parlament ne potvrdi sve nove ministre.

Prema koalicijskom sporazumu kojega su ranije postigli Izetbegović, Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, za bošnjačku su kvotu ostavljena ministarstva vanjskih poslova, obrane i sigurnosti.

SDA će te resore podijeliti sa svojim koalicijskim partnerima odnosno s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića pa je izvjesno da ni te dvije stranke neće predložiti kandidate za ministre ukoliko se na takav potez odluči Izetbegovićeva stranka.

Čović je pak nakon neuspjelih razgovora u četvrtak s Izetbegovićem rekao kako nije ni bilo ambicije da se postigne konačni dogovor “nego da se nastavi razgovarati o otvorenim pitanjima”.

“Posao s vijećem ministara treba privesti kraju i mi smo imena svojih kandidata predali a svemu ostalom će tri partnera i dalje razgovarati”, kazao je Čović dodajući kako će ono o čemu se ne uspiju dogovoriti “ostati kako jest”.

Potvrdio je kako se HDZ i SDA i dalje spore oko toga kako izmijeniti izborni zakon no obećao je kako će se u Mostaru naredne godine sigurno održati lokalni izbori kojih nije bilo još od 2008.

Sada je najveći problem dogovoriti neki novi model izbora za članove Predsjedništva BiH kao i za zastupnike u Domu naroda parlamenta Federacije BiH a Čović je kazao kako HDZ ne odustaje od zahtjeva da to budu rješenja koja će osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u tim tijelima vlasti, a ne da im ih biraju Bošnjaci.

“Minimum je da Hrvati mogu birati svog predstavnika”, kazao je Čović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari